Kasadaki 45 milyon uçtu 105 milyon borca battı

5 yıl önce THY'den ayrıldığında kasasında 45 milyon dolar olan Kıbrıs Türk Hava Yolları, şimdi borç batağında. Şirket 105 milyon dolarlık borç krizinden çıkmak için yönetimini devretti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Haziran 2010 Güncelleme 24 Haziran 2010, 00:00
Kasadaki 45 milyon uçtu 105 milyon borca battı

İÇİNDEKİLER

Yavruvatan'da Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) şoku yaşanıyor! 2005 yılında Türk Hava Yolları'ndan (THY) ayrılan KTHY, 5 yıl gibi kısa bir sürede kardan adeta iflasa sürüklendi. KTHY'nin 2005'te THY'den ayrıldığında yapılan ihaleyle Türkiye'ye ait yüzde 50 hissesi Ada Havacılık'a devredildi. O tarihte şirketin kasasında 45 milyon dolar nakit parası bulunuyordu. Aradan geçen 5 yılda 45 milyon dolar erirken şirketin çoğu bankalara olmak üzere borcu 105 milyon doları buldu. THY'den ayrıldıktan sonra kötü yönetilen şirketteki çöküş bitmedi.

KKTC Bağımsız Milletvekili Ejder Aslanbaba bugüne gelinmesinde havayolu şirketinin yönetimine işle ilgisi olmayan kişilerin atanmasını gösterdi. Aslanbaba komisyoncuların da şirketi erittiğini iddia etti. Aslanbaba sadece uçak kiralamalarından oluşan zararın 36 milyon doları bulduğunu öne sürdü.

'THY'den ayrılmak en büyük hataydı
Kıbrıs'tatartışmalar sürerken KKTC Başbakanı İrsen Küçük, KTHY'nin krizi Atlasjet ile yüzde 50 işletme ortaklığı yaparak atlattığını duyurdu. Buna göre şirketin yönetimi Atlasjet'te olacak. Başbakan Küçük, "Son 6 ayda 46 milyon lira aktardık, KTHY'de Temmuz sonuna kadar olan 100 bin bileti satarak 20 milyon lira aldı. 66 milyon liraya rağmen şirketin borcu 105 milyon dolardır. Bu şartlarda şirkete ortak almayı uygun gördük" dedi.

Derviş Eroğlu döneminde Ulaştırma Bakanlığı yapan Hasan Taçoy, şirketin asıl batma sebebinin THY'den ayrılması ve siyasilerin yönetim kuruluna işten anlamayan yöneticiler alması olarak değerlendirdi. "THY'den ayrılmak en büyük hatamız oldu" diyen Taçoy, "KTHY'yi batıranlar orada çalışan işçiler değil" dedi.

Atlas Jet 50.01 ile yönetimi ele aldı
KKTC Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, KTHY ile Atlasjet ortaklığının kar paylaşımında yüzde 50-50 olacağını ancak hissede yüzde 50.01 paya sahip Atlasjet'in yönetimi ele alacağını belirtip, "biz çekiliyoruz" dedi