Dershane riskine dikkat

TEOG kaldırıldı. Öğrenciler, yeni liseye geçiş modeline odaklandı. Öğretmenler ise uyardı: Yeni sistem stresi azalttı. Ancak sınavın 6. ve 7. sınıf konularını da kapsaması kaygıyı arttırdı. Müfredat daraltılmalı. Soru sayısı arttırılmalı. Aksi halde dershanelere yönelim artar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Kasım 2017 Güncelleme 13 Kasım 2017, 02:04
Dershane riskine dikkat

İÇİNDEKİLER

Öğrenci ve velilerin kabusu olan TEOG tarih oldu. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un yerini alacak yeni sistemi "Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" olarak duyurdu. Bakan Yılmaz, "Sınava girmek istemeyen öğrenciler evlerine en yakın 5 okuldan birini tercih edecek. 'Nitelikli okullara' girmek isteyenler de merkezi sınava girecek" diye konuştu. TEOG'un yerini alacak yeni liseye geçiş modeli ülkenin gündem konusu oldu. TAKVİM, milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren liseye geçiş sınavıyla ilgili öğrenci, veli ve öğretmelerin nabzını tuttu. Zorunlu sınavın kalkması ve sınav stresinin azalmasından dolayı öğrenci-veli ve öğretmenler memnun oldu. Ancak eğitimciler, sınav müfredatının 8. sınıf ile sınırlanmasının ve soru sayısının 90'a çıkmasının şart olduğunu, aksi takdirde öğrencilerin dershaneye yöneleceği uyarısında bulundu. Öğrencilerin çoğu ise sınav istemiyor ancak veliler, "Çocuklar sınava girip şanslarını denemeli" diyor. İşte öğrenci, veli ve öğretmenlerin yine liseye geçiş sistemiyle ilgili görüşleri ve uyarıları:

BELİRSİZLİKTEN DERS ÇALIŞMAK İSTEMİYORUM
Boran Sönmez: 8'inci sınıf öğrencisiyim. Kendimi TEOG için hazırladım ve uzun zamandır sınava hazırlanıyordum. Bir anda sınavın kalktığını söylediler. Çok mutlu oldum. Sonra isteyenler sınava girecek, sistem değişti dediler. Bu belirsizlik yüzünden artık ders çalışmak istemiyorum. Annemlerin zamanında böyle bir sistem yokmuş ve hepsi güzel okullarda okumuş. Ben de eşit eğitim olsun istiyorum.

OKUL BAŞARI PUANIM DA ETKİLİ OLMALI
Elif Sude Say: 8'inci sınıf öğrencisiyim. 2 yıldır TEOG'a hazırlanıyordum. Neredeyse tüm yaz tatili TEOG'a hazırlandım. Sonra eğitim sistemi değişti. İsteyen girecek, istemeyen girmeyecek. Ben sınava girmek istiyorum, çünkü çok başarılıyım, kazanabileceğimi düşünüyorum. Kazanamazsam büyük ihtimalle özel okul olur. İsteyen, istediği okula gidecek. Okul başarı puanı etkilerse daha iyi olurdu. Herkes sınava girmeyeceği için üzerimdeki stres azaldı.

KAZANAMAZSA MECBUR MAHALLE OKULU
Münire Say: 2 çocuğum var. Kızım 8'inci sınıfta. TEOG'da iyi bir liseye yerleşebilsin diye özel okula gönderiyordum. Yıllık okul ve servis ücreti 25 bin TL ödüyoruz. Sınav baskısının bitmesi iyi oldu. Çalışkan ve daha başarılı olanlar, ne istediğini bilenler sınava girebilirler. Kızım sınava mutlaka girecek. Kazanamazsa mecburiyetten mahalledeki okula gidecek. Sıradan bir okula gitmesini istemem. Çocuğumun iyi bir okula gitmesini her veli gibi isterim.

TEOG MALİ VE MADDİ OLARAK AĞIR KÜLFETTİ
Erdinç Barut: Çocuğum 7'inci sınıfta hazırlanmaya başladı. Özel takviye kursuna 5 bin TL ödedim. 8'inci sınıfta 8 bin TL ödedim. Çocukla birlikte sınav sistemi ve stresini yaşadık. Mali külfetle birlikte manevi olarak da çocuğu çok zorluyor. Sosyal etkinkiler, sanat, spora hiç vakit ayıramıyor. Tüm boş vakitlerde ders çalıştı. Tüm arkadaşları rakibi oluyor, stresleri yüksek. Tam ergenlik dönemleri ağır stres yaşıyor. İnanır mısınız üniversite sınavında yaşanacak stresi ortaokulda yaşadık. Puan, yerleştirme, nakil süreçleri ayrı zor ve stresli oldu. Yeni sistemde belirsizlikler var. Veliler açısından belirsizlik çok zor. Bizim çocukluğumuzdaki gibi gözüküyor yeni sistem. Umarım iyi olur. Şimdi diğer kızım girecek 2 yıl sonra ona kadar sistem değişir diye düşünüyorum.

YENİ SİSTEMDEKİ ÖĞRENCİLER DAHA ŞANSLI
Tayra Nil Barut: 9. sınıf, devlet okuluna gidiyorum. Geçen yıl, 6-7-8'in başarı puanı alınıyordu. Özel okullarda herkese 100 verdikleri için haksızlık oluyordu. Yeni sistemde okul başarı puanı olmaması daha iyi. Ben 482 puanla girdim. Şimdi sınavsız okul olacak. Kendimi boşuna çalışmış gibi hissediyorum. Şimdi servisle gidiyorum her gün, sabah akşam 45 dakika yoldayım. Yeni sistemde girecek öğrenciler daha şanslı. Hiçbir efor, çaba harcamadan mahalledeki okula gidecek, yaşadığımız stresi yaşamayacak.

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ GÖZÜMÜ KORKUTUYOR
Sevtap Ceyhan: Bir kızım 7'inci sınıfa gidiyor, önümüzdeki sene iyi bir lise için hazırlık yapacağız ama bu sene yaşananlardan dolayı gözüm korktu. Belirsizlikten dolayı anne-babalar ne yapacağını bilmiyor. Bütün isteğim hiçbir çocuğa haksızlık yapılmadan bir yerleştirme olsun. Bu belirsizlik yüzünden üniversite sınavına hazırlanan, devlet okulunda okuyan oğlumu özel okula kayıt ettirdim. 12'inci sınıfa gidiyor.

OKUL BAŞARI PUANI DA ETKİLİ OLMALI
Dilara Öztaş: Çocuğum, 7'inci sınıfta devlet okulunda okuyor. Kursa bu sene göndermedim, gelecek yıl gönderecektim. Ama evde kendim çalıştırıyorum, sınav için özel testler çözdürüyorum. Yeni sistem sınavsız mahalleye kayıt güzel. Sınav stresini bitirecek. Ama okul başarı puanı esas alınmaması haksızlık olacak. Tek bir sınavda sadece o günkü performansı etkili olacak. Bu beni endişelendiriyor. Sınav günü hasta olsa, heyecanlansa tüm bu başarısı yok sayılacak. Ben iyi bir lise için sınava sokmak istiyorum. Kazanamazsa, mahallemdeki okul da iyi bir okul oraya gitmesinden de memnun olurum. 5 tercih içinde istemediğim okullar olursa ne olacak onu bilmiyorum. Okuldaki sosyal faaliyetler etkili olacak demişlerdi ancak yeni sistemde buna ilişkin açıklama yok. Çocuğum okul futbol takımında zamanının büyük kısmını burada harcıyor. Bunun bir etkisi olmayacaksa ve sınava hazırlanacaksa buradan çıkarmak zorunda kalacağım.

SORU SAYISI MUTLAKA ARTIRILMALI
Matematik öğretmeni Mehmet Gündoğdu: Yeni sınav sistemi sınav stresini azalttı. Rahatlattı ancak 6-7'inci sınıfın da sorulacak olması kaygıyı artırdı. Bu özel okullarda tolere edilir, ama devlet okulunda adaletsizlik oluşur. Telafi edemeyebilirler. Soru sayısı TEOG'da iyiydi. Soru sayısı 120'den 60'a düştü. Müfredatın kapsamı 3 yıla çıkarıldı. 3 yıllık müfredatı 10 soru ile nasıl ölçebilecekler. 6 ve 7'inci sınıfın müfredatı ile soru sayısı sıkıntı olacak. Bu sistem çocukları dershaneye yönlendirir, dershaneciler rant sağlar. Sınava katılmak konusunda kriter olmalı. Okul başarı puanı unutulmamalı. Sınava girecek sayısını minimize etmek gerekir.



SOSYAL AKTİVİTELERE ZAMAN KALACAK
Rehber öğretmen Eren Kum: Tüm öğrenciler sınava zorlanmayacak. İstemeyen öğrenci sınava girmeyecek. Gelişim çağındaki çocuklar sosyal aktivitilere zaman ayırabilecekler. Bu çok önemli bir gelişme. Bu yaştaki öğrencilerin sosyal, sporsal aktiviteye ihtiyaçları var. Psikolojik olarak sınavdan olumsuz etkileniyorlar. Sınavsız mahalledeki okula kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler için büyük bir fırsat diye düşünüyorum. Ancak burada veli belirleyici unsur. Bazı veliler, çocuk istemese de şansını denemesi için çocuğu sınava girmeye zorlayacak. Kazanamayan için mahalledeki okul imkanı sınav stresini azaltıcı bir unsur.

MÜFREDAT 8'İNCİ SINIFI KAPSAMALI
İngilizce öğretmeni Hatice Birer: En başarılı öğrenciler iyi okula yerleşecek. Bu iyi ancak soru sayısı 60'a düşürüldü. Kapsam ise 6-7 ve 8'inci sınıf. Bu nedenle sınavın geçerliliği düşük olacaktır. 3 yıllık müfredatın 60 soruysa değerlendirilmesi sıkıntılı. İngilizce soruların da olacağını düşünüyorum. Özeldeki öğrencilerin İngilizce'de hiç görmediği 6-7'inin müfredatından sorumlu olması haksızlık. Mahalle okuluna yerleştirme, herkesin talebini doğrultusunda olursa olumlu olacaktır.

SERVİS DERDİ BİTECEK
Türkçe öğretmeni Göngör Karavelioğlu: Sınavın son anda değiştirilmesi strese neden oldu. Açıklanması daha da gecikseydi hem öğrenci hem öğretmen için işler zorlaşacaktı. Sınav olacak mı olmayacak mı stresi büyüktü. Açıklandıktan sonra öğrencilerin çoğu olumlu karşıladı. Hatta memnun oldular. Sınav için iddialı olanlar var, onlar hazırlanmaya devam edecek. Özel okulda eğitime devam edenlerin üzerindeki stres kalktı. Eski sistemde öğrenciler uzak yerlere taşımalı eğitimle gitmek zorunda oluyordu. Ailelerin servis masrafı, çocuğun trafikte geçirdiği süre gibi dertler ortadan kalktığı için daha iyi olduğunu düşünüyorum.

STRES AZALACAK
Fen Bilgisi öğretmeni Süleyman Güngörmez: Yeni sistemi genel olarak olumlu buluyoruz. Sınav zorunluluğu ortadan kalkacağı için stres azalacak. Adrese dayalı sistemde farklı başarı seviyesinden öğrenciler bir arada olacağı için okulun niteliğini artıracaktır. Eskiden puanı düşük ve yüksek öğrencilerin bir arada olması hem okul için hem de öğrenciler için motivasyon olacak. Ancak soru sayısının 60 olması sıkıntı olur. Geçerliliği ve güvenirliliği için 90 ve 100'e çıkarılmalı. İlk yıllar çok öğrenci girer ama sonraki yıllarda az sayıda öğrenci girer. Okulların da niteliği artmış olur.



YARIN: YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞLE İLGİLİ TÜM MERAK EDİLEN SORULARIN CEVAPLARI

SAFURE CANTÜRK