Taht oyunları

Suudi Arabistan’da veliaht prens olan Muhammed bin Salman yolsuzluk soruşturması kapsamında aralarında dünyanın en zenginlerinden Prens Talal’ın da bulunduğu 11 prens dahil onlarca kişiyi gözaltına aldırdı. Veliaht prensin soruşturmayı, taht yolunda önünü temizlemek için yaptığı iddia edildi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Kasım 2017 Güncelleme 06 Kasım 2017, 02:10
Taht oyunları

İÇİNDEKİLER

Son dönemde ılımlı İslam mesajları verdikten sonRa ülkede kadınların araç kullanmasına müsaade eden ve "Eski günlerimize döneceğiz. Ülkemizi tüm dinlere açık hale getireceğiz" sözleriyle gündeme gelen Suudi Arabistan'da tarihin en büyük operasyonu yapıldı. Önceki gece Yemen'den atılan bir balistik füzenin Riyad semalarında etkisiz hale getirilmesinden sonra ülkenin veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın başında olduğu yolsuzlukla mücadele komisyonu, aralarında 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakanın bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

USAME BİN LADİN'İN KARDEŞİ
Bu isimler arasında Aramco petrol şirketi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim el-Assaf, eski Riyad Valisi Türki bin Abdullah, Kraliyet Mahkemesi eski Başkanı Halid el-Tuvaiciti, Binladin Şirketi Başkanı Bakr bin Ladin (Usame bin Ladin'in kardeşi) ve dünyanın en zengin insanları arasında yer alan Prens El Velid bin Talal'ın bulunduğu açıklandı. Dün akşam saatlerindeki ikinci dalgada ise ülkenin en büyük bankası Al Rajhi'nin sahibi ve aynı zamanda dünyanın en zengin 37 kişisinden biri olan Süleyman el Rajhi de gözaltına alındı. 88 yaşındaki El Rajhi'nin 10 milyar dolara yakın şahsi serveti olduğu biliniyor. Bu arada 2009'daki Cidde su baskınları ve 2012'deki Mers virüsüyle ilgili yeni soruşturmalar açıldığını öğrenildi. Soruşturmanın, Prens Muhammed tarafından veliahtlık yarışında binlerce kişilik bir özel orduyu yöneten kuzeni Prens Miteb bin Abdullah'ı zayıflatmak için yapıldığı iddia edildi.


Yurt dışı davetlere eşi ile katılan Prens Velid bin Talal geçen yaz tatil için Bodrum'a gelmişti.

Suudi Arabistan'da beş yıldızlı otellerde tutuldukları belirtilen isimlerden en ilgi çekeni ise Prens El Velid bin Talal oldu. 17 milyar dolarlık bir servetin sahibi olan Talal'ın patronu olduğu Kingdom Holding ülkenin en büyük yatırım şirketlerinden biri... Şirketin Twitter, Apple, Citigroup, Four Seasons otelleri zinciri ile Rupert Murdoch'ın sahibi olduğu News Corp'ta hisseleri bulunuyor. Bin Talal, ABD'deki başkanlık yarışı sırasında Donald Trump için "Amerika'nın yüz karası" demişti. Trump ise Prens'e "Budala" diye karşılık vermişti. Prens Talal son olarak geçtiğimiz yaz Bodrum'a gelmiş ve verdiği pozlarla dikkat çekmişti.



TRUMP'TAN MANİDAR MESAJLAR
Öncek i gece Suudi Arabistan'daki operasyonun ardından ABD Başkanı Donald Trump, Kral Selman'ı telefonla aradı. Trump'ın görüşmede, 'Suudi Arabistan'ın ılımlılığı yaymak için oynadığı rolden övgüyle bahsettiği' aktarıldı. Trump'ın ayrıca Yemen'den atılan füzede İran parmağı olduğunu söylediği ve füzeyi havada vuran ABD yapımı Patriot'ları övdüğü belirtildi. Öte yandan Trump, yüzde beş hissesini halka arz etmeye hazırlanan Suudi Arabistan devletine ait petrol şirketi Aramco ile ilgili Twitter mesajında "Aramco'nun ilk halka arzının New York borsasında yapılması bizi çok memnun eder" ifadelerine yer verdi. Suud operasyonunda Aramco petrol şirketi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim el-Assaf da gözaltına alınmıştı.