Zehirli savaş

Ukrayna'daki iç savaş şiddetini artırdı. Kiev yanlıları ve ayrılıkçı gruplar, ölüm kustu. Donetsk kentinde içme suyuna zehir katılması ise çatışmaların boyutunu gözler önüne serdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mayıs 2014 Güncelleme 07 Mayıs 2014, 01:42
Zehirli savaş

İÇİNDEKİLER

Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketle yükselen gerilim tırmandı. Ülkenin doğusundaki 10'dan fazla kent, Rusya yanlılarının kontrolüne geçti. Ayrılıkçıların elindeki Slavyansk kentinde yaşanan çatışmalarda önceki gün en az 30 militan öldürüldü. Ukrayna ordusunun, çığlık ve silah seslerinin yükseldiği kente operasyon düzenleyeceği açıklandı. Donetsk şehrinde ise Rusya destekçisi grupların içme suyuna zehir kattıkları iddia edildi. Kentte zehirlenme paniği yaşandı. Yüzlerce insan, kapalı su almak için adeta kuyruk oldu. Kentte içme suyunun ölüm korkusu nedeniyle kullanılmadığı öğrenildi. Donetsk'te havalimanı tamamen kapatıldı. Uçakların kalkış ve inişine izin verilmedi.

'RUSYA DESTEĞİNİ ÇEKMELİ'
Bölgede gerginlik sürerken, diplomatik çözüm arayışı da devam etti. Viyana'da 47 ülkenin dışişleri bakanının katıldığı Avrupa Konseyi zirvesinde konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsiya, "Rusya ayrılıkçalara verdiği desteği çekerse 2'nci Cenevre müzakerelerine hazırız" mesajı verirken, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov muhaliflerin temsil edilmeyeceği görüşmelerden hiçbir sonuç beklemediklerini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmaması halinde, ülkenin "kaosa ve sivil savaşa sürükleneceğini" söyledi.

Kırım Tatarları kendi vatanlarına giremiyor
Ukrayna'da, ülkeden yeni kopan Kırım'da Tatarlar'a yönelik ayrılıkçı uygulamalar yapılmaya başladı. Kırım Tatar Milli Meclis Üyesi Abdurrahman Egiz, Ukrayna'daki gelişmelerin Kırım Tatarlarını da olumsuz etkilediğini söyledi. Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım'a girişinin yasaklandığını hatırlatan Egiz, "Şu an sınırda, 2 binden fazla kişi ile Kırım'a giriş yapmak için bekliyor. Maalesef askeri birlikler ve silahlı gruplarla karşı karşıyalar. Kendi vatanımıza giremiyoruz, evlerimize dönemiyoruz, çaresiz kaldık. Maalesef devletimiz yok. O yüzden Müslüman devletlerden Kırım Tatarlarına sahip çıkmalarını istiyoruz" dedi.

MEVLÜT YÜKSEL