Avrupa karıştı

İngiltere, İsveç, Belçika ve Fransa'da göçmenlerle ırkçı gençler birbirine girdi... Yüzlerce otomobil yakılırken, birçok okul ve kültür merkezine ağır hasarlar verildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mayıs 2013 Güncelleme 26 Mayıs 2013, 02:11
Avrupa karıştı

İÇİNDEKİLER

İngiltere'de 3 gün önce asker Lee Rigby'yi öldüren Michael Adebolajo ve Michael Oluwatobi, Avrupa'da büyük bir kaosun fitilini de ateşledi. Bu olayla birlikte göçmenlere baskı uygulamaya başlayan İsveç başta olmak üzere Belçika ve Fransa'da da olaylar başladı. İsveç'in başkenti Stockholm'de 147 otomobil ateşe verildi.

90 KUNDAKLAMA
Birçok okul ve kültür merkezi yağmalandı. Irkçı İsveçlilerle, göçmenler arasındaki çatışmalarda, 78 kişi gözaltına alındı. Polis 90 kundaklama olayının yaşandığını açıkladı. Polis sözcüsü Kjell Lingren yaşları 17 ile 26 arasında değişen 13 kişinin gözaltına alındığını söyledi. İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt dün Stockholm'de huzurun yeniden tesis edilebilmesi için herkesin sorumluluk yüklenmesi gerektiğini belirterek, "Bu çatışma, ülkemizdeki huzuru yok edecek. O nedenle sakin olmalıyız" dedi. Bu arada İngiltere'de de MI5'e büyük tepki geldi. İngilizler, Adebolajo ve Oluwatobi'nin 5 yıldır izlendiği halde neden gözaltına alınmadığını sordu. İngiliz İç İstihbaratı MI5, bu konuda bir açıklama yapmadı. Dün de Londra'nın 7 farklı bölgesinde yaşanan olaylarda, 11 kişi gözaltına alındı. Fransa'nın Lyon, Belçika'nın Brüksel kentinde de göçmenlerle, ırkçı gençler arasında çıkan çatışmalarda, 21 kişi yaralandı.

GEL AJAN OL!
İngiliz televizyonu BBC'de, çarşamba günü bir İngiliz askerini linç ederek öldüren iki saldırgandan biri hakkında çarpıcı bir iddia yayınlandı. Olay sonrası çekilen videoda İngiltere'ye meydan okuyan saldırgana, İngiliz İç İstihbarat Servisi'nce "ajan olması" teklifi götürüldüğü öne sürüldü. İddianın sahibi, saldırgan Michael Adebolajo'nun bir çocukluk arkadaşı olan Ebu Nusayba. Hatta bu olayla ilgili birçok şahidinin de bulunduğunu söyledi. Ancak bu iddia, İngiltere Başbakanlık kaynaklarında yalanlandı.

UÇAKTAKİ KORKU!
Pakistan'ın Lahore kentinden Manchester'a giden yolcu uçağının İngiliz savaş uçakları eşliğinde Essex'in Stansted Havaalanı'na indirilmesine neden olan Pakistan asıllı iki İngiliz vatandaşının kimlikleri açıklandı. Essex polisi 31 yaşındaki Umera Eşref ve 40 yaşındaki Muhammed Şefkat'ın, İngiltere'de olay çıkartmak için emir aldıklarını iddia etti. Pakistanlı gazeteci Murtaza Ali Şah ise söz konusu uçuşta yolcular arasında bulunan arkadaşı Fakir İkbal ile konuştuğunu ve olayın bir terör saldırısı değil, yolcular arasında yaşanan bir tartışmadan kaynaklandığını açıkladı.