Kara'bank

İngiltere'ye bağlı Cayman Adaları, turizmden 'kara para aklama cennetine' transfer oldu. Bölgeye her yıl 2 trilyon dolar girdi. Haksız kazanç sahipleri ise gizli tutuluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Nisan 2013 Güncelleme 10 Nisan 2013, 00:00
Kara’bank

İÇİNDEKİLER

Haksız kazanç sonucu elde edilen paranın değişmez adresi, güneşin cömert davrandığı bir ada oldu. Beyaz kumlu plajı, yemyeşil palmiye ağaçları ve turkuaz renkli sularıyla turizmin göz bebeği olan Cayman Adaları, tatil cennetinden "kara para aklama cennetine" transfer edildi.

SEKTÖR BANKACILIK
Karayipler'de bulunan ve İngiltere'ye bağlı olan adanın nüfusu, 56 bin olarak açıklanıyor. Ancak bu küçücük ada, kara para aklamadaki hünerleriyle tanınıyor. Adada 24 bin kişi çalışırken, bunların 23 bin 500'ü bankacık sektöründe istihdam ediliyor. Adada 92 bin 664 şirket bulunuyor. 191 farklı ülkede yaşayanlar tarafından kurulan şirketlerin, son 4 yılda 468 milyar dolar gelir elde ettiği biliniyor.

BİLGİLER İNGİLTERE'DE
Her yıl adada dönen sıcak paranın miktarının ise tam 2 trilyon dolar olduğu belirtiliyor. Adada kimlerin hesabı olduğu bilgisi, İngiltere tarafından gizli tutuluyor. Batık Egebank'ı 1 milyar dolardan fazla zarara uğrattığı iddia edilen bankanın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in de Cayman Adaları'nda hesabı olduğu iddia edilmişti.

18 BİN ŞİRKETİN ADRESİ AYNI!
Cayman Adaları'nda 33 bin kıyı bankası (off-shore) şirket bulunuyor. Terörist, yeraltı örgütleri, vergi-silah-uyuşturucu kaçaklarının, diktatörlerin gizli kıyı bankalarındaki hesapları 800 milyar doları buluyor. Kara para kaçırıldığı için bu durum paranın çıktığı ülkelere vergi kaybı olarak yansıyor. Tam 18 bin ayrı şirketin, adalarda bulunan "MCMXCIX" adlı binayı adres gösterdiği belirtiliyor.

NEREDE?
Cayman Adaları, Karayipler'de Küba'nın güneyinde Jamaika'nın kuzeybatısında yer alan ve başlıca 3 adadan oluşan Birleşik Krallık'a bağlı ada topluluğudur. Georgetown en büyük yerleşim yeridir. "Grand Cayma", "Little Cayman" ve "Cayman Brac" olmak üzere 3 adadan oluşmaktadır. Ada ekonomisinde turizm önemli bir yer tutmaktadır.