Yıktı geçti!

New York ve New Jersey'de 100'den fazla kişinin ölümüne, binlerce evin yıkılmasına ve 9 milyon kişinin elektriksiz kalmasına neden olan Sandy Kasırgası, bölgeyi terk etti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Kasım 2012 Güncelleme 01 Kasım 2012, 01:39
Yıktı geçti!

İÇİNDEKİLER

Korkunç rüzgarlar, metrelerce yükselen dalgalar ve ölümcül yağmurlar, New York ve New Jersey'yi savaş alanına çevirdi... Uzmanlar, dün TSİ 05.30'da Sandy Kasırgası'nın bittiğini açıkladı. Ancak bilançonun ne kadar ağır olduğu, kasırganın gitmesiyle ortaya çıktı. 9 milyon kişiyi elektriksiz bırakan, 700 bin kişinin evlerini terk etmesine neden olan ve 100'den fazla kişinin de canına mal olan Sandy Kasırgası'nın zararının 70 milyar dolar civarında olduğu açıklandı.

'SANDY BİZE UĞRAMADI'
New Jersey eyaletinin büyük bir bölümü ağır hasar alırken, yaklaşık 150 bin Türk'ün yaşadığı Patterson ve Clifton kentlerinde hiçbir hasar olmadığı belirtildi. New Jersey'deki bu iki kentte yaşayan Türkler'den market sahibi İsmail Yıldırım, "Yetkililerin uyarısı sonrası biraz paniğe kapıldık. Ancak Patterson ve Clifton'da hiçbir sorun yaşamadık. Diğer bölgede yaşananlara çok üzülsek de, şu an yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Sandy, bizim olduğumuz yere uğramadı" dedi. Bu arada, Sandy Kasırgası'nın etkisini yitirmeye başlamasının ardından, 12 kentteki uçak seferleri de normale döndü.

HAC DÖNÜŞÜ
THY, 3 gündür İstanbul'da otellerde ağırladığı yolcuları ek seferle New York'a gönderirken, New York'ta misafir ettiklerini de İstanbul'a uğurladı. New York'a giden yolcuların Hac vazifesini yerine getiren ABD'li Müslümanlar'dan oluşması dikkat çekti.

OBAMA'YA DESTEK
6 Kasım'daki başkanlık seçimine etkileri ile de gündemi meşgul eden Sandy Kasırgası, artık yağmura dönüştü. ABD Başkanı Obama, "Yaşadığımız olay, bizi derinden yaraladı. Doğal afete karşı koyamadık" dedi. Romney'nin sevdiği isimlerden biri olan New Jersey'nin Cumhuryetçi Valisi Chris Christie, "Obama eyalete büyük yardım sundu. Seçim konusunu da hiç açmadı. Örnek bir lider" dedi.

SANDY'NİN BİLANÇOSU
Bin 600 km alanda etkili oldu. 7 bir araç kullanılamaz hale geldi. 12 köprü çöktü. Rüzgarın şiddeti saatte 225 km'ya çıktı. 18 bin 100 uçuş iptal edildi. 3 bin 600 ev yıkıldı. 365 kişi yaralandı. New York Borsası, 3 gün kapalı kaldı.