Yüzde 100 destek

42 yıllık Kaddafi rejimi sona erdi, Yeni Libya'nın ilk konuğu ise Türkiye'ydi. Bingazi'ye giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 100 milyon dolarlık nakit yardımı muhaliflere elden teslim etti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2011 Güncelleme 24 Ağustos 2011, 00:00
Yüzde 100 destek

İÇİNDEKİLER

İsyanlarla Başlayan Arap Baharı, Muammer Kaddafi'nin (69) sonbaharı oldu. 42 yıldır Libya'yı yöneten Kaddafi, muhaliflere yenik düştü. İsyancılar, Başkent Trablus'u ele geçirirken Kaddafi'nin Ankara başta olmak üzere diğer başkentlerdeki bayrağı da indirildi. İşte temelleri atılan yeni ülkenin ilk ziyaretçisi ise Türkiye oldu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün muhaliflerin kalesi olan Bingazi'ye gitti ve Libya Ulusal Geçici Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile bir araya geldi. Davutoğlu, Türkiye'nin vaat ettiği 300 milyon dolarlık yardımın 100 milyon dolarını da elden teslim etti.

'KATKILARI ÇOK BÜYÜK'
Davutoğlu, Türkiye'nin önceliğinin özgür ve demokratik Libya'nın inşası olduğunu söyledi. Bakan Davutoğlu, "Libya'nın geleceği ile ilgili meşru kararlar alacak olan tek merci bugün Ulusal Geçiş Konseyi'dir" dedi. Abdülcelil ise "Türk yetkililer bize nakdi meblağları ulaştırdı. Biz de buna Türk örneği adı verdik. Türkiye'nin devrime katkısı büyük" diye konuştu.

KARARGAH DÜŞTÜ
Davutoğlu dün Libya'ya önemli bir ziyarette bulunurken, Kaddafi rejimi tam anlamıyla tarih oldu. Libyalı muhalifler başkent Trablus'ta, Muammer Kaddafi'nin saklandığı Bab-ül Aziziye karargahına girdi. Bölgedeki Reuters muhabiri, Kaddafi güçleri tarafından ortaya konan direnişin sona erdiğini ve muhaliflerin havaya kutlama ateşi açtıklarını belirtti. Muhalifler, Kaddafi'nin karargahtaki evini de ele geçirdi. Ancak Kaddafi'nin karargahta olup olmadığı konusunda kesin bir açıklama yapılmadı. Dünya Satranç Federasyonu Başkanı Kirsan İlyumzinov ile telefonda konuşan Kaddafi ise Trablus'ta olduğunu söyleyerek, sonuna kadar savaşacağını ifade etti.

ÇOK ÖZEL KORUMA
Davutoğlu ve beraberindeki heyeti, Türkiye'den giden Özel Harekat Polisleri korudu. Yakın korumalar, gezi boyunca P90 olarak bilinen silahları ellerinden düşürmedi. Özel Harekatçılar'a muhalifler de destek verdi.

30 ÜLKE UGK'YI TANIDI
Ulusal Geçiş Konseyi'ni (UGK) "Libya halkının meşru temsilcisi olarak tanıyan" ülkelerin sayısı, 30'u aştı. Yunanistan, Irak, Fas, İrlanda, Filistin, Malta ve ABD başta olmak üzere 30 ülke, UGK'yı tanıdığını ilan etti. Böylece dünyanın her yerinde artık ay-yıldızlı yeni Libya bayrağı dalgalanmaya başladı.

TARİHİ İSİM!
1942: Kaddafi, Sirte'de doğdu.
1969: Kral İdris'i devirdi.
1973: Kültür Devrimi yapılacağını ilan etti, halk komitelerini kurdu.
1977: Halk devrimini ilan etti.
1986: Berlin'deki bir diskoteğe düzenlenen saldırıda 3 ABD askeri öldü. Kaddafi'yi hedef alan ABD, Trablus'a bomba yağdırdı.
1988: PanAm yolcu uçağı Libyalı hava korsanları tarafından Lockerbie'de düşürüldü. 270 kişi öldü.
1992: Birleşmiş Milletler, Lockerbie zanlılarının iadesini sağlamak için Kaddafi yönetimine yaptırım getirdi.
1999: Lockerbie zanlıları teslim edildi; BM yaptırımları kaldırıldı.
2003: Kaddafi, Lockerbie saldırısında sorumluluğunu kabul etti.
2009: Lockerbie bombacısı serbest bırakıldı.
2011: Göstericiler ülkenin 2. büyük şehri Bingazi'de isyan başlattı. 19 Mart 2011'de ise koalisyon güçleri Libya'ya saldırdı.


Duygu GÜVENÇ