Afrika'yı 'elmas' böldü

Güney Afrika'da madenlerin kamulaştırılması ile geniş çiftliklerin beyazlardan alınarak siyahlara ücretsiz dağıtılması tartışmaları ülke gündeminin ilk maddesi olmaya devam ediyor.

Giriş Tarihi 22 Haziran 2011, 00:00 Güncelleme 22 Haziran 2011, 12:06
Afrika’yı ’elmas’ böldü

İÇİNDEKİLER

Daha önce partinin gençlik kongrelerinde ırkçı döneme ait "Boerleri (Beyaz çiftçi) öldürün" şarkısını söylemesiyle mahkemelik olan iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) Gençlik Kolları Başkanı Julius Malema'nın, ikinci defa lider olarak seçilmesi ülkede azınlık olan beyazları endişelendirmeye başladı.

Geçtiğimiz pazar günü sona eren ANC'nin Gençlik Kongresi'nin sonuç bildirisinde, "Madenlerin i şletilmesinin devlet tekeline alınması ve apartayt döneminin sona ermesinin ardından halen ülke topraklarının yüzde 87'sini elinde bulunduran beyazların bir an önce çiftliklerini, toprakların as ıl sahibi olan siyahlara bırakmalarını" içeren radikal kararlar üzerine ANC'den açıklama geldi. ANC sözcüsü Jackson Mthembu yaptığı açıklamada, "Gençlik Kolları'nın bildirisi partimizin resmi görüşü değildir. Hükümetimiz "yeni arazi yasası" üzerinde uzun zamandır çalışıyor." dedi.

Genç liderin "arazilerin beyazlardan ücretsiz olarak alınarak siyahlara dağıltılması" konusundaki fikirlerine çiftçi derneklerinden de eleştiri geldi. Güney Afrika Çiftçiler Birliği Başkan ı Mike Mlenga da, "Arazilerin bir anda el değiştirmesi gıda güvenliğini tehlikeye sokar. Ç iftçilerin sorunlarını beyazlar ve siyahlar beraber tek ses, tek dille hükümete anlatmalıyı z. Önemli olan yeni iş imkanları, topraklardan verim alabilmek." dedi.

Beyazların idaresinden 1980'de kurtulan komşu Zimbabwe, bütün arazileri "geleneksel beyaz çiftçiler"den alarak siyahlara dağıtmış, ancak ülkede tarım durma noktasına gelmişti. Dünyanın en zengin elmas ve altın madenlerinin kamulaştırılması ise kısa vadede mümkün görünmüyor.