Okula gidilecek en kötü yer

Küresel Eğitim Kampanyası (GCE) adlı kuruluşun, New York'taki BM Genel Merkez Binasında devam eden "BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi"nde açıkladığı raporuna göre, Somali, dünyada eğitim koşullarının en kötü olduğu ülke olarak belirlendi.

Giriş Tarihi 21 Eylül 2010, 00:00 Güncelleme 24 Eylül 2010, 16:28
Okula gidilecek en kötü yer

İÇİNDEKİLER

GCE, 20 yıldır iç savaşla mücadele eden Somali'yi, "Okula gidilecek en berbat yer" olarak tanımladı.

Raporda, "Ülkede devam eden iç savaş, istikrarsızlık, karışıklıklar Somali'de eğitime çok büyük zarar verdi. Eğitim çağına gelmiş çocukların ancak yüzde 10'u okula gidebiliyor." denildi. GCE ayrıca, Somali'nin dünyada eğitim oranının en düşük olduğu 4 ülkeden biri olduğunu, nüfusun yüzde 70'inin okuma-yazma bilmediğini açıkladı.

BM'ye verilen raporda Somali, En Fakir 60 Ülke Tablosu'nda da Eritre, Haiti, Komor, Etiyopya, Çad ve Burkina Faso gibi ülkelerin de ardında listenin en altında yer aldı.

Öte yandan GCE'ye göre, dünyanın en büyük altıncı petrol üreticisi Nijerya, eğitim veremediği 8,2 milyon çocuk nüfusuyla bu alanda listenin başında geliyor. Çad'ta ise nüfusun yüzde 14'ü ancak beş yıl süreyle okula gidebiliyor.

Doğu Afrika'da faaliyet gösteren yardım kuruluşları, başkent Mogadishu'da devam eden çatışmaların günden güne şiddetlendiğini, hükümete karşı mücadele veren isyancıların da çocukları zorla silah altına aldığını söylüyorlar.