Tarihi 1 Haziran 2009

5 günde 2.5 kilo: Roka

Çeşitli esansları, P ve K vitaminleri, cok faydalı mineralleri içeren rokanın, karaciğerin dostu, mideyi kuvvetlendirici, kansızlığı gideren, cinsel gücü arttıran bir yeşillik olduğu ifade edilir. Yeşil salata şeklinde yenen roka, asitleri ile mideyi çalıştırır, hazmı kolaylaştırır, iştah açar, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürür ve karında toplanan suyu boşaltır. Özellikle karaciğer ve dalak hastalıkları için yararlıdır.

YANLIŞ BESLENME VE SONUÇLARI
Besin alımını sınırladığımız belirli zamanlarda birçok negatif olayla karşılaşmak mümkündür işte bunlardan bazıları
* Öğün atlandığında: Metabolizma yavaşlar, beden aç kalır, sonrasında oluşan aşırı yeme ile aşırı besin tüketimi meydana gelir.
* Çok az kalori alınırsa: Su ve kas kaybı ortaya çıkar, metabolizma yavaşlar, kalp atışları düzensizleşir, vücutta yorgunluk ve bitkinlik oluşur. Sadece aşırı proteinli gıda tüketilirse: Ruh hali sürekli değişir, yorgunluk hissedilir, kas ve doku kaybı, kabızlık, baş ağrıları meydana gelir. Bazı kanser ve kalp hastalıkları riski artar.
* Yalnızca karbonhidratlı besinler alınırsa: Halsizlik, kabızlık ve su kaybı meydana gelir. Saç dökülmesi, tırnakların güçsüzleşmesi ortaya çıkar, kan şekerinde düzensizlik olur.
* Her öğün sıvı formüller alınırsa; Kilo kaybı, su ve beden sıvılarından gözlenir, kas kaybı ortaya çıkar, kalp atışları düzensizleşir, metabolizma yavaşlar, bitkinlik ve böbrek sorunları, saç dökülmesi, ishal ve kabızlık gözlenebilir.
* Günde tek öğün sıvı formül kullanılırsa: Kas ve su kaybı gözlenir, protein ve karbonhidrat dengesiz alınır. Besin yetersizliği olur, metabolizma yavaşlar.

SEBZE YEMEKLERİNİ AZ YAĞLI HAZIRLAMAK İÇİN İPUÇLARI
* Az suda sote, az miktarda yağsız et suyu veya su kullanılarak kapaklı ve yapışmayan bir kapta pişirebilirsiniz.
* Sebze pürelerini, diyet sütle hazırlayın, içine lezzet ve besin öğesi katkısı için havuç ve kabak rendeleyin.
* Aromayı güçlendirmek için parmesan p
* Sebzeleri fırında ızgara yapın.

TAZE BÖRÜLCE DİYETİ:
* Kalkış: 500 cc su
* Sabah: Tost (yağsız ve domatesli)
* Arada: 500 cc su ve 2 kuru incir
* Öğle: Taze börülce salatası ve 1 dilim çavdarlı ekmek
* İkindi: 500 cc su ve 2 bardak çilek
* Akşam:1 tabak zeytinyağlı börülce ve 2 kaşık süzme yoğurt ve roka salatası
* Gece 21:00 500 cc su ve 2 elma veya 2 kivi

TAZE BÖRÜLCE SALATASI
MALZEMELERİ
* 1/2 kg.taze börülce
* 1/2 kg.koruk(olmamış üzüm)
* 3 ç.k elma sirkesi
* 3 ç.k z.yağ
* 1 ç.k tuz 5 diş sarımsak
* 1/2 demet dereotu
* 1/2 demet maydanoz
* 1 çay kaşığı k.pulbiber

YAPILIŞI:
Börülceler iki uçlarından koparılarak ayıklanır, kaynayan suda 20 dakika haşlanır, suyu süzülerek bir kaba alınır ve içine z.yağ,koruk ve elma sirkesi ve sarımsaklar ince kıyılarak karıştırılır. Servis tabağına alınır ve üzerine ince kıyılmış maydanoz ve dereotu serpilir ve kırmızı pul biberle süslenerek servis edilir.

BÖRÜLCE
İçeriğinde bulunan bol c vitamini, bitkisel proteinler, azot ve nişasta ilşe sağlık açısından son derece yararlıdır. Göğüs ve akciğere faydalıdır. Kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kansızlığa iyi gelir.İdrar söktürür. Ayaklardaki şişlikleri indirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Gözlerdeki zafiyeti giderir. Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur. Ağız, dil, diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir.