BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 25 Mart 2017

Avrupa’ya Tokat

Güzel vatanımızın yarınlarını taçlandıracak, GÜÇLÜ MİLLET-GÜÇLÜ DEVLET-KÜRESEL OYUNCULUK paradigmalı 16 Nisan halk oylaması için yoğun çalışmalara imza atan Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu'nun paneline katılmak için Tokat'tayım. Tokat'ın güzel insanlarının 16 Nisan için atan nabzını anlamak için Tokat'a girerken, dudaklarımdan Hey Onbeşli türküsünün sözleri döküldü...
Tokat'ın meşhur, Çanakkale Savaşı'nda 15 yaşında gönüllü asker olarak cepheye giden kahramanlarının duygu, düşünce ve hikâyelerini anlatan "Hey Onbeşli" türküsünün sözlerini Ozan İboş Ali Ağa, Tokat'ta askerlik yaparken yazdı. Bu duygusal sözleri Muzaffer Sarısözen notası ile söyleyerek mümtaz tarihimizdeki yerini almasını sağladı.
Geçen hafta 102'nci yılını andığımız Çanakkale Direnişi esnasında Anadolu'nun her yerinden Rumi-1315 doğumlu olanlar (Miladi 1899) 15 yaşında gönüllü olarak vatan savunması için cephelere gidip savaşmaya karar vermişlerdi. Şanlı direnişin efsanevi 57. Alay'ın kumandan ve neferlerinin tamamına yakını şehit olurken, şehitler içinde 9 yaşında su taşıyarak 'sakalık' yapan bir çocuk da vardı. Seferberlik esnasında Adana'dan askere genç yaşta askere gidenlerin durumlarını gören İboş Ali, vatan görevini yaptığı Tokat'ta da 1315 doğumlu gençlerin askere gitmelerinden etkilenerek "Hey Onbeşli" türküsünün sözlerini yazmıştı. Bu duyguların tesiriyle Tokatlı kardeşlerimle kucaklaştım.16 Nisan referandumunun sonuçlarına ilişkin düşüncelerimi açıklama fırsatı buldum.
Avrupa'nın patronu Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin Türkiyemiz'e karşı yaptığı terbiyesizliklere Tokat'ta büyük tepki var. En sıkıntılı günlerinde Almanya'ya Tokat'tan yoğunlukla giden, ekonomik canlanmalarına yardımcı olan sevgili Tokatlılar'ın akrabalarıyla yakın teması olduğundan, Avrupa'nın sınır tanımayan insanlık dışı davranışları büyük eleştiri alıyor. Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'ın DİK DURUŞU VE BAĞIMSIZ TÜRKİYE POLİTİKALARI büyük destekle karşılanıyor. Konuştuğum yaşlı bir büyüğüm Mustafa Ağa'nın, "İyi ki Tayyip Erdoğan var. Gurur duyuyorum.
Türkiye'nın başının dik durmasını sağladığı için ölsem de artık gam yemem. Ben, başı dik Türkiye'de yetişen gençlerimiz için çok mutluyum" sözleri, beni derinden etkiledi.

SONUÇ: Vatanımızın bu köşesinde, daha önce yapılmış hayati 2 halk oylaması sonucu şöyleydi:
'Cumhurbaşkanını millet seçsin" 2007 yılı referandumunda, EVET (YÜZDE 73.7)-HAYIR (YÜZDE 26.) 1982 darbe anayasasının bazı maddelerini değiştiren, demokrat özellikli 2010 yılı referandumunda, EVET (Yüzde 64.5), HAYIR: (Yüzde 35.5) Bu sonuçlar, 16 Nisan referandumu için bir mesaj veriyor. Bana göre, 16 Nisan gecesi açıklanacak sonuçlarda Tokat'tan en az yüzde 65 desteğin çıkacağına gösteren hissiyata tanık oldum.