CEMİL ERTEM

CEMİL ERTEM

Tarihi 15 Şubat 2011

Sipariş yazılara DİKKAT!

Batı basınında Türkiye ile ilgili maksatlı yazılar ne amaçla çıkıyor?
Evet, ne yazık ki bu gibi maksatlı, yönlendirilmiş ve belli mihraklar tarafından sipariş edilmiş yazılara saygın batılı yayın organlarında rastlıyoruz. Türkiye aleyhindeki bu yazıların neye hizmet ettiği açık. Örneğin buna son örnek The Guardian adlı İngiliz gazetesinde Robert Tait adlı muhabirin "Türkiye Mısır gibi olabilir" diyen maksatlı sipariş yazısıydı. Bu yazı, ne yazık ki, Guardian gibi ciddi bir yayına yakışmayan, tamamen uydurma ve Türkiye'ye gelecek yatırımların önünü kesmek isteyen hatta bundan öte Türkiye'deki kamuoyunu ve dünya kamuoyunu yanlış bir şekilde yönlendirme amaçlı bir yazıydı. Bu yazının tam Balyoz operasyonlarının olduğu hafta sonu 'kotarıldığına' dikkatinizi çekerim.
Bu Robert Tait aslında Guardian'ın eski İstanbul muhabiridir ve şu an Prag'da bulunmaktadır. Dolayısıyla Türkiye ile şu sıralar ilgisi yoktur; bu da bu tür yazıların nasıl 'sipariş' üzerine yazıldığını ortayı çıkartıyor.

Bu örnek çok ilginç. Bu tür haber ve yazıların ekonomik etkisi olur mu?
Tabii, ciddiye alınırsa olur. Çünkü yazı, açıkça Türkiye karışacak demeye getiriyor.
Bunu okuyan yatırımcı size yatırım yapar mı; bakın şimdi tüm dünyada ülkeler arasında bir sermaye çekme yarışı var. Sermaye doğuya kayıyor. Çin, 5,8 trilyon dolar GSYİH ile Japonya'yı geçip dünyanın ikinci büyük ekonomisi oldu. Bütün ekonomik dengeler değişiyor. Türkiye, Ortadoğu'daki bu değişimlerden sonra hem ekonomik hem de siyasi olarak önemli bir oyuncu. Bu yüzden maksatlı haberleri iyi okumak gerek.

Türkiye, önümüzdeki dönem AB'yi geçen bir büyüme gerçekleştirir mi?
Evet, bu kesinlikle olacak; zeten oluyor da.
Bakın bugün AB'nin en hızla büyüyen ekonomisi Almanya'dır. Türkiye, 2010'u bırakın 2011 ve sonrasında bile Almanya'yı artık hep geride bırakacak. İtalya, Fransa ve İsveç gibi ülkelerin de artık istikrarlı büyüme konusunda Türkiye'yi yakalamaları çok güç.
Çünkü Asya ve K.Afrika'ya gidecek yatırımlar dünyaya Türkiye üzerinden dağılacak; yani Türkiye sermaye yatırımları açısından değerlendirmede ilk sıraya yerleşecek bir ülke artık. Bu açıdan Robert Tait gibi adamlar çok sık önümüze gelecek.
Ama bu tür Türkiye aleyhine sipariş yazılarını bizim basınımızın sanki önemli bir kaynakmış gibi kullanması acı. Ama bu tür dezenformasyon yazılarına hangi medya gruplarının da itibar ettiğini halkımız görüyor.