Yağlı tehdit!

Kanserden korunmak için doğru beslenmek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Cemalettin Camcı, özellikle hayvansal yağların azaltılmasını istedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Şubat 2016 Güncelleme 07 Şubat 2016, 00:00
Yağlı tehdit!

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda artan kanser vakalarında beslenme başrolde. İstanbul Şişli Florence Nightingale Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cemalettin Camcı, kanserden korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: ? Yağ miktarını özellikle yüksek kolesterol içeren hayvansal yağları azaltın. ? Rafine edilmiş veya işlem görmüş, un ve unlu mamüller tüketmeyin. ? Tuzlanarak kurutulmuş, tütsülenmiş gıdaları yemeyin. ;

LİFLİ GIDALAR YİYİN ?
İhtiyaçtan fazla veya az kalori almayın. ? Aşırı kilodan ve yaşın artması ile birlikte kilo artışından sakının. ? Günde 30 dakika hafif-orta düzeyde fiziksel aktivitede bulunun. ? Lifli gıda yiyin. Sebzemeyveden vazgeçmeyin. ? Protein kaynağı olarak balık, kümes hayvanları, fındık ve baklagil tüketin.

HASTALAR NASIL BESLENMELİ?
"Cerrahi işlem yapılacak hastanın kalori-enerji ihtiyacı artacaktır" diyen Prof. Dr. Cemalettin Camcı, şu önerilerde bulundu: "Bu yüzden besin desteği önemli. Gaz yapıcı sıvı (gazoz, soda, vb) ve kuru fasulye, brokoli, lahana, yeşil biber gibi gıdaların tüketimi azaltılmalı. Yumurta, peynir, süt, fıstık ezmesi, et, balık ve tavuk gibi gıdalar alınmalı. Kemoterapi alan hastalar da bulantı, kusma ve iştah kaybına karşı az ama sık yemek yemeli. Yüksek kalorili ve proteinli gıdalara öncelik tanımalı.