Su balık yumurta göz sağlığından olma

Göz hastalıklarının öncelikli tedavisi ve kalkanı beslenme programından geçiyor. Yrd. Doç. Dr. Rasier, göz sağlığını besinlerle korumanın yollarını anlatıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Temmuz 2015 Güncelleme 06 Temmuz 2015, 00:00
Su balık yumurta göz sağlığından olma

İÇİNDEKİLER

Göz sağlığı mutfağımızdaki ve masamızdaki yemeklerden başlıyor. Omega-3, lutein, çinko, C vitamini ve E vitamininin makula dejenerasyonu adı verilen sarı nokta hastalığı ve katarakt açısından hastalığın ilerlemesini yavaşlatıcı etkileri olduğu araştırmalarca ortaya konuyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, göz hastalıkları bölümünden, Yrd. Doç. Dr.Rıfat Rasier 10 adımda göz sağlığına dikkat çekiyor;

1-Esansiyel yağ asitlerini tüketin:
Yağlar, insan diyetinin gerekli bir parçasıdır. Sinir sistemi, yakıt hücrelerinin bütünlüğünü korumakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmekte rol alırlar. Omega-3 yağ asidinin görsel gelişim ve retina fonksiyonu için önemli olduğu gösterilmiştir.

2-Retinayı çinko ile koruyun: Çinko
temel bir mineraldir ve yardımcı molekül olarak adlandırılır. Çinko, retinaya koruyucu pigment üretmek için karaciğerden A vitamini getirerek önemli bir rol oynar.

3-C Vitamini ile katarakt savaşları:
Bilimsel çalışmalar C vitamininin katarakt ilerlemesi riskini azalttığını göstermiştir

4-E Vitamini:
E vitamini biyolojik olarak en aktif antioksidanlardan biridir.
Göz dokumuza zarar veren serbest radikal adı verilen kararsız elementlerden korur.

5-Sarı nokta hastalığına lutein :
Lutein ve zeaksantin özellikle yeşil yapraklı sebzelerde ve yumurta gibi besinlerde bulunan önemli maddelerden ikisidir.
Birçok çalışmada lutein ve zeaksantin in sarı nokta hastalığı ve katarakt gibi göz hastalıklarının riskini azaltır.

6-Göz sağlığının kraliçesi balık:
Tüm annelerin çocuklarına yedirmeye çalıştığı balık gerçekten de göz sağlığı için çok yararlıdır. Balıkta asıl yararlı olan madde Omega-3 yağ asitleridir ve en çok soğuk su balıklarından somon balığı, ton balığı ve sardunyada vardır. Omega-3 özellikle kuru göz , sarı nokta hastalığı ve katarakt gelişimi açısından yararlıdır.

7-Yeşil yapraklı sebzeleri tüketin:
Sarı nokta hastalığı ve katarakt gelişiminde çok olumlu etkileri olan lutein ve zeaksantin denilen çok yararlı maddeler yeşil yapraklı sebzeler içinde en çok ıspanak, lahana ve kara lahanada vardır. Ayrıca daha az olmakla birlikte avokado, brokoli ve bezelyede de bu güçlü antioksidan maddeler vardır. Büyük bir çalışmada beslenmesinde luteinden zengin gıda tüketenler kadınlarda katarakt gelişiminin daha az sayıda olduğu gösterilmiştir.

8-Kahvaltıların olmazsa olmazı yumurta:
Yumurtada lutein ve A Vitamini vardır. Vitamin A gece körlüğü ve kuru göz açısından çok önemli bir vitamindir.

9-Renkli meyve-sebze:
Vitamin C katarakt gelişimini ve sarı nokta hastalığı gelişimini yavaşlatan bir antioksidandır. Havuç, domates, çilek, kabak ve mısır Vitamin C ve A için mükemmel kaynaklardır.
Karotenoidler bu meyve ve sebzelere kırmızı, turuncu ve sarı rengini veren pigmentlerdir ve çoğu göz hastalığı riskini azaltanda bu pigment maddesidir.
Özellikle portakal, greyfurt ve limon içerdiği yüksek C vitamini ile göz sağlığı açısından çok kritiktir.

10-Gece körlüğüne kayısı:
Kayısı özellikle gece görme konusunda sıkıntı yaşayan hastalar için çok önemli bir besin kaynağıdır. Kayısı beta karotenden zengin bir besindir, bu madde kaotenoidler sınıfındadır ve Vitamin A'ya dönüştürülür.
Araştırmalar beta karotenin gece görüşü için çok önemlidir.

11-Çerez yiyin:
Fıstık, fındık, badem Omega-3 ve E vitamini açısından çok zengin besinlerdir. Çekirdek E vitamini ve çinko açısından çok zengindir.

12-Sarı nokta hastalığına karşı et:
Et çinko içerir ve vücudun vitamin A emilimini arttırır. Bu sayede sarı nokta hastalığı risklerini azaltır.