Kolesterole bal gibi şifa

Kış günlerinde kahvaltıların, sıcak içeceklerin tadı olan bal, sağlık saçıyor. Uzmanlar yaraları iyileştiren bu tatlı besinin kolesterolü de düşürdüğünü belirtiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Şubat 2015 Güncelleme 01 Şubat 2015, 00:00
Kolesterole bal gibi şifa

İÇİNDEKİLER

Binlerce yıldır hastalıkların tedavisi ve sağlıklı kalmak için tüketilen bal, anti bakteriyel olması ve iltihabı önlemesi pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olarak kullanılıyor. Ancak uzmanlar, "Balı herkese tavsiye etmek ve bol bol yiyin demek doğru değildir. Çünkü bal yüksek oranda şeker içeriyor" uyarasında bulunuyor. Doğal, işlenmemiş ve organik bal tüketilmesini söyleyen uzmanlar bu tatlı şifanın sağlığa faydalarını şöyle anlatıyor...

Doğal Tatlandırıcı:
Çayınızı, kahvenizi şekerli içiyorsanız, pastane işi tatlılardan vazgeçemiyorsanız ve bunlara ek olarak kilo şikayetiniz varsa tatlandırıcı olarak doğal balı deneyebilirsiniz. Doğal bal beyaz veya esmer şekere göre daha fazla şeker içermesine rağmen çok daha sağlıklıdır.

Kolesterol:
Bal kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürmek için doğal bir alternatiftir. Bu konuda yapılan çalışmalarda düzenli olarak bal yemenin toplam kolesterolü ortalama yüzde 5 oranında düşürdüğü belirtiliyor.

Yaralar:
Deride meydana gelen kesikler, yanıklar için balı yaranın üzerine sürerek mikroplara karşı koruma sağlayabilir ve yaranın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Yara iyileşene kadar her 12 saatte bir balı tazeleyin.

Antioksidanlar:
Bitki kaynaklı besinlerde bulunan ve en etkili antioksidanlar arasında gösterilen "polifenoller" bakımından zengin olan bal çeşitli hastalıkların önünü açan serbest radikalleri nötralize ederek koruma sağlar. Diyabet nedeniyle kan şekerini kontrol altında tutmanız gerekmiyorsa rafine şeker yerine bal tüketerek kanser, kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının görülme riskini azaltabilirsiniz.

Enerji:
Efor gerektiren egzersizler sırasında yeterince enerjik olmadığınızı düşünüyorsanız 1 yemek kaşığı bal size istediğiniz enerjiyi sağlayabilir. Fruktoz ve glikoz içeriğinin yanı sıra antioksidanlar bakımından da zengin olan bal enerji çikolataları, karbonhidrat tozu veya enerji içeceklerinin yerine doğal bir enerji kaynağı olarak tüketilebilir.

Öksürük:
Öksürüğü geçirmek balı sıcak suya 2-3 çay kaşığı ekleyerek tüketebilirsiniz. Ancak uzmanlar balı 1 yaşından küçük bebekler için kesinlikle önermiyor. Bunun nedeni balın nadirde olsa bebeklerde görülen ve ciddi bir gıda zehirlenmesi olan botulizme yol açması.

FAZLASI ZARAR
1 yemek kaşığı bal 64 kalori içerir, bu miktar 1 kaşığı 15 kalori içeren beyaz toz şekerden daha fazladır. Yani kilonuzu korumak veya zayıflamak istiyorsanız hergün bal yemeyin.

Bal kan şekerini beyaz şeker gibi çok hızlı bir şekilde yükselt- memesine karşın yine de yükselttiği için şeker hastalarına önerilmiyor. Uzmanlar şeker hastalarının ara sıra bal yemesinin bir sakıncası olmadığını ancak alışkanlık haline dönüşmemesi gerektiğini belirtiyor.

Balda bulunan 'Clostridium' adlı bakteri 2 yaş altı bebeklerde oldukça ciddi bir gıda zehirlenmesi olan botulizme yol açabileceği için bebeklere bal verilmemelidir.

Günde 6-7 yemek kaşığından fazla bal yemek mide krampı, şişlik ve ishale yol açabilir. Ayrıca balda çokca bulunan fruktoz vitamin ve mineral miktarlarının azalmasına yol açabilir.