Son dakika: HDP kararını duyurdu! Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacaklar

Son dakika haberi... 6'lı koalisyonun ortak aday olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Selahattin Demirtaş görüşme çağrısında bulundu. HDP ile Meclis'te gerçekleşen buluşmada 'Tutum Belgesi'ne onay veren Kılıçdaroğlu, yeni ortaklarından destek aldı. Emek ve Özgürlük İttifakı adına açıklamada bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacaklarını duyurdu. Karar alınmadan önce Kandil'den elebaşlarının yaptıkları açıklamalarla süreci birebir yönetmesi dikkat çekti. Kılıçdaroğlu'na desteğiyle koalisyonun alenen bir parçası haline gelen HDP'nin kararının ardından, "talepleri masaya gelemez" diyen Meral Akşener de bir kez daha tükürdüğünü yalamış oldu.

Giriş Tarihi 22 Mart 2023, 11:51 Güncelleme 22 Mart 2023, 15:41
Son dakika: HDP kararını duyurdu! Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacaklar

İÇİNDEKİLER

Meclis'te yapılan kirli pazarlğın ardından HDP'nin içinde bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacaklarını duyurdu. Kemal Kılıçadroğlu'nu destekleme kararı alan HDP'nin kararının, Kandil'de bulunan elebaşlarının direktifleriyle gerçekleşti. Örgütün sözde yöneticileri Duran Kalkan, Murat Karayılan gibi teröristler açıklamalarıyla Kılıçdaroğlu ve ittifakı Başkan Erdoğan'ı yenebilmek için bir fırsat olarak gördüklerini belirtmişlerdi. HDP'nin kararının ardından gözler Meral Akşener'e çevirdi. "HDP'nin olduğu masada biz olmayız" resti çeken Akşener'in ne söyleyeceği merak ediliyor.

TERÖRÜN SİYASİ AYAĞI HDP'NİN ADAYI KILIÇDAROĞLU
Terörün siyasi ayağı HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 6'lı koalisyonun Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile yapılan pazarlıklar sonucu partisinin kararını açıkladı.

Buldan, 6'lı koalisyonun HDP'nin şartlarını kabul etmesi sonrası aday çıkarmayacaklarını resmen ilan etti. Emek ve Özgürlük İttifakı adına ortak açıklamayı okuyan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçime 2 aydan az bir süre kaldığını hatırlattı.

Buldan, ülkenin ve toplumun geleceğini belirleyecek tarihsel bir süreçten geçtiklerini, cumhuriyetin ikinci yüzyılının eşiğinde, ülkenin 13'üncü cumhurbaşkanının seçileceğini ve parlamentonun yeniden oluşturulacağına işaret etti.

HÜKÜMETİ HEDEF ALDI 6'LI KOALİSYONA DESTEĞİNİ AÇIKLADI
Buldan, Başkan Erdoğan ve AK Parti'nin siyasi ve ekonomik alanla yaptığı değişimi skandal ifadelerle hedef aldı ve 6'lı koalisyonun adayı CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini açıkladı. Buldan, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı kamuoyu ile buradan deklare ediyoruz, bu kararı paylaşıyoruz." dedi.

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK İLE DEMOKRASİ YALANI
Buldan, toplumsal ve siyasi çatışma olduğunu öne sürerek terör örgütünün destek verdiği koalisyonla yürütülen sürecin Türkiye'yi daha demokratik bir noktaya taşıyacağını öne sürerek, "Halkın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesinin, kamu yönetiminde adaletin sağlanmasının, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, doğaya saygının, gençlere özgür yaşamın, barışçıl bir dış politikanın, tarafsız ve bağımsız bir yargının, özgürleşen kimliklerin ve en önemlisi de bütün bunları içeren demokratik bir anayasanın tesis edileceği bir siyasal iklimi inşa etmek acil hedefimiz ve mücadele sebebimizdir." kanlı planlarını demokrasi kılıfına sığdırdı.


Küresel çetenin isteği ile bir araya geldiklerini adeta itiraf eden Bulan, "Hep birlikte aydınlık bir geleceğe yürümenin, siyasal demokrasiyi inşa etmenin yolu birlikte mücadeleyi ve umudu büyütmekten, cesaretle yeni bir yaşam için adımlar atmaktan ve toplumun özlemlerini, ihtiyaçlarını karşılayacak politikaları kararlılıkla savunmaktan ve uygulamaktan geçiyor. İşte bunun için bu kararımızın önemli olduğunu ifade ediyoruz" şeklinde konuştu.

ADAYLIK BAŞVURUSU YAPILDI
6'lı koalisyon, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı için başvuru yaptı. CHP Grup Başkanvekilleri ile koalisyonu oluşturan partilerin temsilcileri, adaylık başvurusu için saat 14.00'te YSK'ya gitti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ile CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Engin Özkoç ve Özgür Özel gerekli evrakları YSK'ya teslim ederek adaylık başvurusunu yaptı.


AKŞENER TÜKÜRDÜĞÜNÜ YİNE YALADI: HDP OLURSA BİZ MASADA OLMAYIZ YALANI
6'lı koalisyonun sözde milliyetçi ortağı Meral Akşener daha önce katıldığı bir programda, "HDP'nin olduğu masada biz olmayız." demişti.

MERAL AKŞENER'İN KANLI İTTİFAK YALANI: HDP'NİN OLDUĞU MASADA BİZ OLMAYIZ | VİDEO İZLE

Akşener ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun HDP ile görüşmesine karşı olmadıklarını ama HDP'nin taleplerinin masaya gelemeyeceğini öne sürmüştü.

HDP'nin artık açıkca koalisyonun bir parçası olmasının ardından Akşener'in daha önce olduğu gibi, HDP'lilerin tehditlerinin altında herhangi bir itiraz geliştirmesi beklenmiyor.

CHP YANDAŞI HALK TV'DE 'GÖLGE ORTAĞA RESMİ NİKAH' YAYINI!
CHP yandaşı Ekremci medyanın baş aktörlerinden olan Halk TV, masanın gölge ortağı HDPKK'ya resmi nikahı 12 Mart'ta kıymıştı. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konu başlığında yapılan yayında "Millet Modeli" adı altında CHP, İYİ Parti, DEVA, Gelecek, Demokrat, Saadet'in logolarının yanında HDP'nin logosuna yer verilmişti.


6'LI KOALİSYONUN ADAYI KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA "ŞARTLI EVET" SÜRECİ
Türkiye 2023 seçimleri için gün sayıyor. CHP ve İYİ Parti'nin başını çektiği, HDP'nin de gölge ortak olarak iştirak ettiği 6'lı koalisyonun adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

Binbir kaosun gölgesinde şartlı 'evet' ile aday seçilen Kılıçdaroğlu'na ilk destek terörün siyasi ayağı HDP'den geldi. HDP'li ve CHP'li kurmaylar arasında ittifak flörtü hız kazandı, taraflar birbirlerine arka çıkan açıklamaları peş peşe sıraladı.


PKK KANALINDA İTTİFAKIN İLANI: BERABER HAREKET EDECEĞİZ
HDP'li Sezai Temelli de PKK kanalında 6'lı koalisyonla olan ittifaklarını "Beraber hareket edeceğiz" diyerek ilan etti. Bu bağlamda HDP 'Tutum Belgesi' adı altında CHP ve diğer koalisyon ortaklarına dayatmalarda bulunmaya başladı.

HDPKK ve türevleri bölücülük faaliyetlerini hız vererek şartlarını sıraladı. Van'daki Atatürk Kültür Parkı'nda düzenlenen HDP etkinliğinde DBP'li Saliha Aydeniz "Tecritte ısrar savaşta ısrardır" tehdidinde bulunarak "Öcalan 14 Mayıs'ta fiziki özgürlüğüne kavuşacak" dedi.



BULDAN: ÖCALAN'A TECRİTİ KALDIRIN
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Türkiye halkları tecrit istemiyor. Sayın Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin bir an önce kaldırılmasını istiyor. Tecritle sadece İmralı'yı değil tüm Türkiye'yi tecrit alanına sıkıştırmak istiyorlar" diyerek Öcalan'a özgürlük talep etti.

Buldan, "14 Mayıs'tan sonra öyle bir ülkeye gözümüzü açacağız ki, özgür bir yaşama uyanacaksınız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın sevgili arkadaşlarım" dedi.



KILIÇDAROĞLU HDP İLE MASAYA OTURDU: YEREL ÖZERKLİK, KAYYUM TEMİNATI, PKK İLE AĞIZ BİRLİĞİ...
HDP'nin bölücü taleplerinin üzerinden 24 saat geçmeden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Pervin Buldan - Mithat Sancar ikilisi masaya oturdu.

Kirli pazarlık sonrası Kılıçdaroğlu, "Toplantıda yerel yönetimler üzerinde duruldu. Kayyum uygulamasının doğru olmadığını ilettik. Her koşulda demokrasiyi savunmalıyız. Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM'dir" açıklamasını yaptı.


CHP TUTUMUNU BÖLÜCÜLÜKTEN YANA KULLANDI
Bilindiği üzere Selahattin Demirtaş tarafından dayatılan 'Tutum Belgesi'nde de yerel yönetimler, kayyum vb. benzeri maddeler mevcut. Dün de CHP'li Özgür Özel, HDPKK'ya kayyum teminatında bulunmuştu.

Kılıçdaroğlu'nun da PKK ile ağız birliği yaparak Türkiye'de Kürt sorunu var algısını yayması ise dikkatlerden kaçmadı. Bu gelişmeler CHP'nin tutumunu bölücülükten yana kullandığının en somut delili olarak tezahür etti.



HDP ADAY ÇIKARMAYACAK, KILIÇDAROĞLU'NU DESTEKLEYECEK
6'lı koalisyonla HDP'nin resmileşen ittifakı, CHP - HDP görüşmesinde açığa çıkan bölücü taleplerin gölgesinde HDP aday çıkarmama kararı aldı.

BÜYÜKBAŞLAR İTTİFAKI AÇIKLAMALARIYLA KURGULADI
6'lı koalisyonla HDP'nin resmileşen ittifakı, açığa çıkan bölücü talepler, PKK ile yapılan ağız birliğinin gölgesinde Kandil'den yapılan açıklamalarla örüldü.

İlk olarak bebek katili Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğe kavuşacağını söyleyen PKK elebaşı Duran Kalkan, 6'lı koalisyona hedef alarak "Koltuk değneği olmayın, sıra size de gelir zarar görürsünüz" çıkışında bulundu.

Yürüttükleri bölücü mücadeleyi "Antifaşist Demokratik Devrim Mücadelesi" olarak tanımlayan Kalkan, CHP ve diğer koalisyon üyelerine çağrı yaparak "Yürüttüğümüz antifaşist demokratik devrim mücadelesine güç katacak her türlü siyasi tutuma, söze, pratiğe destek vereceğiz. Örgütlenmeye destek vereceğiz. Tutumumuz böyledir" dedi.

Bu sözler, PKK'nın 6'lı koalisyona "İktidara koltuk değneği olmayın, size destek veriyoruz" şeklindeki serzenişini gözler önüne serdi.



6'LIDAKİ SALLANTI PKK'YI ENDİŞELENDİRDİ
Elebaşı Duran Kalkan, 6'lı masadaki kaosun PKK'yı endişelendirdiğini de bu sözlerle itiraf etti;


"Bu muhalefet vardı, altılı masa. bir iç karışıklık yaşadı. Bunlara çok değinmeyeceğim ama gerçekten de müdahaleler oldu. Ne yapıldı bilinemez. Karmaşık bir durum. İnsan kuşku duyuyor gerçekten de. İnsan endişe duyuyor"

"DAHA AÇIK TUTUM BEKLİYORUZ, SOMUT ADIM ATIN..."
6'lı koalisyondan daha açık bir tutum beklediklerini dile getiren Duran Kalkan, "Daha açık tutum bekliyoruz. Daha mücadeleci duruş bekliyoruz. Daha demokratik yaklaşım bekliyoruz. Faşizm faşizmle yıkılmaz. Faşizm devrimle yıkılır, demokrasiyle yıkılır. Faşizmi aşacaksan devrimci demokrat olacaksın en azından. Özgürlükçü olacaksın. Başka türlü olmaz. Diğeri faşizme hizmet eder. Bu muhalefet gerçekten de zayıf kalıyor" diyerek 'somut adım atın' çağrısını yineledi.




ELEBAŞI BASTIRDI, KILIÇDAROĞLU BOYUN EĞDİ! OLMAYAN KÜRT SORUNU ÜZERİNDEN SÖYLEM BİRLİĞİ...
Terör örgütü PKK'nın eli kanlı elebaşı Duran Kalkan, 6'lı koalisyonun cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaorğlu ile de söylem birliği yaptı.

Kalkan, "Kürt sorununun özgürlükçü çözümüne karşı tutum açıklayın" baskısı sonrası Kılıçdaroğlu, HDP ile oturduğu kirli pazarlık masasında "Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM'dir" açıklamasını yaptı.

CHP liderinin oy uğruna "Kandil ne diyorsa o" şeklinde tutum sergilemesi, 6'lı koalisyonun içerisinde bulunduğu vehameti kanıtladı.

KANDİL'DEN KILIÇDAROĞLU'NA ÖVGÜLER: TUTUMU UMUT VERİYOR
Resmiyet kazanan 6'lı koalisyon - HDPKK ittifakının gölgesinde Kandil'den Kılıçdaroğlu'nun tutumuna övgüler geldi.


PKK elebaşı Duran Kalkan, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tutumunun antifaşist çevrelere umut aşıladığını itiraf etti.

Kalkan, "(Kılıçdaroğlu) Bir tutum alır gibi gözüküyor, bu durum biraz antifaşist çevrelerde umut yaratıyor ama nereye kadar gider belli değildir" şeklinde konuştu.

Teröritbaşının sözlerinin alt metninde CHP'ye çağrı da vardı...

Kılıçdaroğlu'nun tutumundan umutlanan Duran Kalkan, "CHP'de bu tutum ne kadar derinleşecek, diğerleri buna katılacak mı, katılmayacak mı, belirsizdirler. Eylemsizlik kararına ilişkin değişik siyasi partiler, kesimler herhangi bir şey yapmadılar, toplumsal kesimler, sendikalar, dernekler, hiç kimse çok oralı olmadı. Dış alanda, dış basına biraz yansıdı, çok ileri düzeyde olmadı ama orta düzeyde olumlu etki yaptı ama dış siyasi çevreler üzerinde de herhangi bir etkisi olmadı, basınla sınırlı kaldı" dedi.

"MUHALEFET GÜÇLENDİ"
Masanın yaşadığı 72 saatlik krizden sonra Akeşner'in masaya dönüşü de Kandil'de büyük bir sevinçle karşılanmıştı.

Terör örgütü PKK'nın elebaşı Murat Karayılan da sanki İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı koalisyona kendisi döndürmüş gibi bir sevinçle,, masadaki krizin çözülmesinden duyduğu memnuniyeti "Bu, Türkiye demokrasi hareketi açısından çok iyi bir şey. Niye? Çünkü halkın gerçekten değişim istediği ortaya çıktı. Halk bu iktidarın değişmesini istiyor. Bu biçimde toplum mühendisliğine dayalı projelerin sonuç almayacağı görüldü. Dolayısıyla bu durum, aslında demokratik çevreler açısından bir güç oldu; bu planları yapan kesimlere de bir darbe oldu. Muhalefetin güçlendiği belirtilebilir. Bu tür planları gerçekleştirmek isteyen derin ellerin sonuç alamayacağı görüldü" sözleriyle dile getirdi.

MASANIN ALTINDAKİ YILAN BAŞINDAN MERAL AKŞENER YORUMU

Kandil Dağı!nda saklandığı ininde terör örgütünün sözde televizyon kanalına konuşan PKK elebaşı Murat Karayılan, İyi Parti'nin masayı dağıttığı sürece dair de, CHP medyasının Akşener'e yönelik diliyle tuhaf sözler sarfetti. Önümüzdeki seçimler, Türkiye açısından çok stratejik ve önemlidir." siyerek 14 Mayıs'taki seçimi terör örgütünün akıbeti açısından ne kadar önemli olduğunu açık eden terörist elebaşı Karayılan, "Akşener aslında böyle bir çıkış yaptı ama kimsenin beklemediği bu çıkışın ardından 6'lı Masa dağılmadı. 5'li Masa olarak da devam edebileceklerini duyurdular. Ayrıca bu durum İyi Parti'de de çok fazla rahatsızlık yarattı. Hem tabandan hem de tavandan istifalar yaşandı. Bu işi planlayanlar, ters tepeceğini gördü. Masa'nın dağılmayacağını ve hatta belki de İyi Parti'nin dağılabileceğini gördüler, bunun için Akşener'i tekrardan döndürdüler. Yoksa, bu kadar sert bir şekilde konuşup geri çekildikten sonra tekrardan dönmenin başka da bir izahatı yoktur. Türkiye'de bu konu yorumlanmaya çalışılıyor ama bu konuya pek izahat getirilemiyor, çünkü akıl, mantık ve siyaset bilimine göre bu olayın bir izahı yok. Zaten herhangi bir B Planı, vb. olmadığı da ortaya çıktı. Kısacası bu yaşananların suni olduğu, bir operasyon olarak planlandığı net görülüyor. Tabii başarılı olmadığı için geri adım attılar." dedi.

"APO'NUN ÖZGÜR OLMA VAKTİ GELMİŞTİR"
Karayılan, İmralı'da tutuklu bulunan bebek katili Abdullah Öcalan'ın serbest kalma vaktinin geldiğini de iddia etti. Karayılan, "Apo'nun fiziki olarak özgür olma vakti gelmiştir. Apo'nun özgürlüğü için de mücadele yürütmeliyiz ve başlatacağımız hamleler bu temelde gelişmek durumundadır." dedi.

BU DESTEK İLK DEĞİL
Karayılan'dan önce örgütün diğer üyelerinden Mustafa Karasu, Duran Kalkan ve Cemil Bayık da muhalefete destek açıklamaları yapmış ve 6'lı koalisyonun HDP ile iş birliğini geliştirmesi için telkinlerde bulunmuştu.

Terörist elebaşı Mustafa Karasu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "AK Parti ve MHP'ye en çok zararı biz verdik biz karşı çıktık. Bu konuda Emek ve Özgürlük İttifakı (HDP) üzerine düşeni yapacak." ifadelerini kullanmıştı.

Örgütün bir diğer elebaşı Duran Kalkan da ocak ayı içerisinde yaptığı açıklamalarda muhalefete "birleşin" çağrısında bulunmuştu. Saklandığı delikten 6'lı koalisyona çağrı yapan terörist elebaşı Kalkan, "2023 değişim yılı olmalı. Bu hareketin gerçekleşmesini isteyen herkese gereken desteği vereceğiz. Onlarlar biriz, beraberiz." ifadelerini kullanmıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN