HDP masanın üstüne çıkmaya hazırlanıyor! Sancar'dan Kılıçdaroğlu'na yeşil ışık: "Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecini yeniden değerlendireceğiz"

6'lı koalisyon Meral Akşener'in açıklamaları sonrası dağıldı. Yoluna 5 parti ile devam eden koalisyonda, boş kalan koltuğa HDP'nin oturma ihtimali her geçen saat ağırlık kazanıyor. Olağanüstü gündemle toplanan HDP MYK toplantısı sonrası Kılıçdaroğlu'nun çağrısına yeşil ışık yakan Sancar, "Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecini yeniden değerlendireceğiz" dedi. Akşener'in masayı devirmesine göndermede bulunan Sancar, "Bu ülke gece yarısı operasyonlarıyla iktidarı kurtarma manevralarını defalarca yaşadı" ifadelerini kullandı. Terörden tutuklu Demirtaş, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Bir de HDP'ye kulak verin." dedi. Terörün siyasi ayağı HDP ile ittifak yapan EMEP lideri Ercüment Akdeniz Emek ve Özgürlük İttifakı'nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekleyeceğini açıkladı.

Giriş Tarihi 04 Mart 2023, 14:31 Güncelleme 04 Mart 2023, 19:53
HDP masanın üstüne çıkmaya hazırlanıyor! Sancar’dan Kılıçdaroğlu’na yeşil ışık: Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecini yeniden değerlendireceğiz

İÇİNDEKİLER

Muhalefetin Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı devirmek adına kurduğu yuvarlak masa 1 senede dağıldı. Aylardır süren kriz, Meral Akşener'in ortak aday için belirlenen Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı çıkmasının ardından zirveye tırmandı. Tamamen dağılan masadan geriye kalan kaos etkisini sürdürürken, masada açılan boşluk için en güçlü aday HDP gözüküyor. Bugün olağanüstü toplanan HDP MYK toplantısının ardından, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Basın toplantısı düzenledi.

KILIÇDAROĞLU'NA YEŞİL IŞIK
Kılıçdaroğlu'nun çağrısına yeşil ışık yakan Sancar, "Türkiye halklarının gönlü rahat olsun. Bizler buradayız hep birlikte kazanacağız. HDP bu konuda üzerine düşen sorumlulukların farkındadır. Depremin yarattığı sarsıntının ardından cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecini yeniden değerlendireceğiz" dedi.

AKŞENER'E GÖNDERME: "GECE YARISI OPERASYONU"
"İttifak adayınız ne zaman açıklanacak?"
sorusunu cevaplayan Sancar İyi Parti 6'lı koalisyonun toplantısı sonrası masayı devirmesine gece yarısı operasyonu olarak değerlendirdi. Sancar, "Nasıl bir yol izleyeceğimizi depremden önce açıklamıştık. Ancak depremin yarattığı yıkım sonrası yeniden değerlendirme kararı almıştık. Kurullarımız ve ittifaklarımızla bu değerlendirmelerimiz devam ediyor. Bu ülke gece yarısı operasyonlarıyla iktidarı kurtarma manevralarını defalarca yaşadı." ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkan Mithat Sancar, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda nasıl bir yol izleyeceklerini depremden önce açıkladıklarını anımsatarak, "Ancak depremin yarattığı sarsıntı ve büyük yıkım bizleri bu süreci yeniden değerlendirme kararına yöneltti. Bu süreci yeniden değerlendirme çalışmalarımız devam etmektedir." dedi.

Parti genel merkezinde olağanüstü toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, siyasi gelişmeler değerlendirildi. Toplantının ardından basın açıklaması yapan Sancar, geniş demokrasi ittifakı yaklaşımı yönündeki politikaları kararlılıkla sürdürdüklerini söyledi.

Sancar, "Toplumsal uzlaşı, özgür siyaset ve evrensel insanlık değerlerini ve demokrasi ve hukuk ilkelerini esas alarak Üçüncü Yol mücadelemizi büyütüyoruz. Yaklaşık 1,5 yıl önce 27 Eylül 2021'de ilan ettiğimiz 11 maddelik tutum belgemizin temel yaklaşımı buydu. Bizler bugün de aynı görüşlerin arkasındayız." diye konuştu.


Demokratik cumhuriyete ulaşmanın, mevcut iktidar güçleriyle veya onu ikame etmek isteyen restorasyon savunucularıyla değil demokrasi, adalet ve özgürlük diyen milyonlarla buluşmakla mümkün olduğunu ileri süren Sancar, şunları kaydetti:

"Çözüm, bütün bu anlayışların buluştuğu, halkların, emekçilerin, gençlerin, tüm ezilenlerin ve dışlananların, kimliklerin ve inançların ortak çıkarını esas alan Emek ve Özgürlük İttifakı'nın hedeflediği en geniş demokratik mücadele ve irade ortaklığıdır."

"GELİŞMELERİ TAKİP EDECEĞİZ"
Konuşmasının ardından bir gazetecinin "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olması halinde Emek ve Özgürlük İttifakı'nın tutumu ne olur?" sorusuna Sancar, "Bu konuda hangi yolu ve yöntemi izleyeceğimiz daha önce defalarca sözcülerimiz ve temsilcilerimiz tarafından açıklanmıştır. Elbette gelişmeleri takip edeceğiz. Kurullarımızla ve ittifak güçlerimizle birlikte değerlendireceğiz. Tutumumuzu da bu süreçlerin sonucunda ortaya koyacağız." yanıtını verdi.

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayına ilişkin soruya karşılık Sancar, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda nasıl bir yol izleyeceğimizi depremden önce açıklamıştık. Ancak depremin yarattığı sarsıntı ve büyük yıkım bizleri bu süreci yeniden değerlendirme kararına yöneltti. Bu süreci yeniden değerlendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Hem kurullarımızda hem de ittifak güçlerimizle bu değerlendirmeleri yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz."

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masayla ilgili açıklamalarının sorulması üzerine Sancar, "Gelişmeleri takip ediyoruz. Henüz kendi içlerinde de görüşme ve istişare süreci devam ediyor. Biraz önce yaptığım açıklamada sorularınızın cevabının olduğunu düşünüyorum. Daha fazlasını belirtmeye gerek görmüyorum." ifadelerini kullandı.

TERÖRDEN TUTUKLU DEMİRTAŞ DA TOPA GİRDİ
Terörden tutuklu bulunan HDP'li Selahattin Demirtaş ise Sancar'ın açıklamalarını sosyal medya hesabından paylaşarak destek verdi. 5'li koalisyona mesaj veren Demirtaş, "Bir de HDP'ye kulak verin. Çözüm birlikte, beraberlikte, güçlü demokraside. Hep birlikte kazanacağız." dedi.



AKŞENER'E GÖNDERME

Akşener'in masayı devirmesine göndermede bulunan Demirtaş, "Dünden daha fazla birlik olacağız, daha sıkı sarılacağız birbirimize. Sen ben yok, BİZ varız ve birlikte başaracağız. Merak etmeyin, liderlerin de sadece bir oyu var, aynen sizin gibi. Mühür sizin elinizde. Güzel yarınlar sizin elinizde. Siz halksınız. İnandığınız yolda yürüyün, liderler sizin arkanızdan gelsin." ifadelerini kullandı.

AKŞENER DEMİRTAŞ'A KAHVALTI DAVETİ YAPMIŞTI
Akşener daha önce Selahattin Demirtaş ile kahvaltı yapmak istediğini dile getirmiş, HDP'nin Kürtlerin siyasi temsilcisi olduğunu belirterek "Sayın Demirtaş cumhurbaşkanı adayı olmalıdır" şeklinde konuşmuştu. Aynı Akşener geçtiğimiz aylarda, HDP ile yürütülen ittifakı gölgelemek için suçu Cumhur İttifakı'na atarak, yürüttükleri kirli işbilirliğini perdeleme peşine düşmüştü.

EMEP LİDERİ AKDENİZ'DEN DESTEK AÇIKLAMASI
Terörün siyasi ayağı HDP ile ittifak yapan EMEP lideri Ercüment Akdeniz Emek ve Özgürlük İttifakı'nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekleyeceğini açıkladı.

İYİ PARTİ'YE SERT SÖZLER
Akdeniz, "İyi Parti, Millet İttifakı içindeki burjuva partilerden en gerici, en sağdaki partiydi. Ayak bağı olduğu noktalar vardı; Kürt sorunu, Alevilere karşı duruş, göçmen düşmanlığı.. Ayrılması bütün güçlerin hep beraber hareket etmesine imkan sunabilir." dedi. Akdeniz'in bu açıklamaları sonrası CHP dışında masada bulunan diğer partilerin tavrı siyaset kulislerinde konuşulmaya başlandı.

AKŞENER MASAYI YIKTI
Saadet Partisi ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantı sonrası Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının ilan edilmesinin akabinde Meral Akşener masadan çekildi.

Parti kurmayları tarafından hakarete varan ifadeler havada uçuştu.

"BOYUN EĞMEYECEĞİZ" DEDİ MASAYI YIKTI
Her fırsatta Kılıçdaroğlu'nun adaylığını veto edip, CHP'li belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın önünü açan Akşener kamera karşısında geçerek bunu somut bir şekilde dile getirdi ve masayı devirdi.

Masadaki ortakları tarafından partisine bir dayatma olduğunu söyleyen Akşener, "Boyun eğmeyeceğiz" diyerek CHP'yi de karıştırmak için Yavaş ve İmamoğlu'na benzer bir dayatmada bulundu.

YAVAŞ VE İMAMOĞLU'NDAN RET
"Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'na sesleniyorum. Milletimiz sizi göreve çağırıyor"
ifadeleriyle 2 isme seslenen Akşener saatler sonra 2 isimden yarım ağızla da olsa ret yedi.

Böylece milletin geleceği için bir planı ve projesi olmayan kaos masası beklendiği gibi dağılmış oldu. Masayı adeta bombalayarak kalkan Akşener'in bundan sonra ne yapacağı merak edilirken "Koalisyonun masa altında ortağı HDP boşalan sandalyeye oturacak mı?" sorusu da başka bir konu.

İYİ PARTİ'DEN KAPI AÇIK MESAJI
HDP'nin masaya oturmasıyla ilgili İyi Parti kanadından da açıklamalar gelmeye devam ediyor. "Akşener masayı dağıttı yorumları yapılıyor. Akşener, masadan kaldırılmak istendi" iddiasında bulunan İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Henüz karar verilmedi. Kapı açık. Altılı Masa baştaki çalışma ilkelerine dönecek olursa, isim konusunda da 'bu tavrı sürdüreceğiz' denirse bu devam eder. Ancak 'çalışma ilkelerinden vazgeçiyoruz' denirse olmaz" diye konuştu. İkinci turda Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme konusunda, "O konuda bir şey diyemem" diye cevapladı.

İmamoğlu ve Yavaş'a yapılan çağrının başka partinin içişlerine karışmak olmadığını altını çizen Usta, "Sayın Akşener, Sayın Kılıçdaroğlu'na 'Bizim önerdiğimiz iki aday için elinizi siz de kaldırın' diyor. Herkes kendi partisinden isim söylerse nasıl uzlaşı olacak? İş bu kadar sıkıntıya çıktıktan sonra iki başkama çağrı yapmak, başka partinin iç işlerine karışmak değil" dedi.

.

Sabah gazetesi yazarları da muhtemel ittifakı köşelerine taşıdı. Melih Altınok, "Son tahlilde 6'lı Masa'da HDP'nin varlığına itirazı olabilecek tek aktör İyi Parti'ydi. Azıcık imtiyaz için kırk takla atan diğerleri, bir şekilde ikna olurlardı. Akşener'in sandalyeyi boşaltmasının ardından artık Kemal Bey'in adaylığına itirazı olmayan HDP masaya biraz daha sokulacak." dedi.

Okan Müderrisoğlu, "HDP, açıktan 5'li Masa'ya yanaşıp "Hakiki 6'lı Masa'yı kurdurabilir!" ifadelerini kullandı.

YENİ ORTAKLAR ARAYIŞI
Akşener'in masayı yıkmasının ardından hiç ara vermeden yeni ortaklar arayışan giren Kılıçdaroğlu, rotası HDP+Sol bloka çevirdi.

Kılıçdaroğlu, SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen'i ziyaret etti.

SOL Parti Genel Merkezi'ndeki görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Kılıçdaroğlu'na, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, genel başkan yardımcıları Muharrem Erkek ve Oğuz Kaan Salıcı eşlik etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, görüşme öncesinde, İYİ Parti'nin, cumhurbaşkanı adaylığına karşı çıktığı iddialarına yönelik soruyu yanıtsız bıraktı.

Önder İşleyen, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, depremler sonrasında büyük bir dayanışma seferberliği yaşandığını, görüşmede toplumun yaralarını sarmaya nasıl devam edeceklerini konuştuklarını söyledi.

Görüşmenin aynı zamanda Mersin ve İstanbul'daki protestolarda gözaltına alınan partililer için bir geçmiş olsun ziyareti niteliği taşıdığını belirten İşleyen, "Bizim için bu dayanışma ziyareti çok anlamlıydı." ifadesini kullandı.



2. ZİYARET TİP'E

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ile bir araya geldi.

TBMM'de gerçekleşen görüşmede Kılıçdaroğlu'na, genel başkan yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın heyetinde ise TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün ile TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık yer aldı.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

İLK SİNYAL DEMİRTAŞ'TAN
Masa henüz dağılmadan önce Edirnde'de tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından, "Yürü Emek ve Özgürlük İttifakı! Yürü Sosyalist Güç Birliği! Yürü Millet İttifakı! Yürü Bay Kemal! Yan yana yürüyün. Birleştirin, barıştırın ve yeniden inşa edelim, yıkılan bu ülkeyi. Başka çaremiz yok, başaracağız" ifadelerinin yer aldığı paylaşımında bulunmuştu.

HDP'DEN AKŞENER'E ŞOK SUÇLAMA
HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in açıklamalarının ardından, "Akşener kendisini CHP'ye ve muhalefete kayyım ilan etti… No pasaran!" paylaşımı yaptı.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Altılı Masa'dan kalktığını açıkladığı konuşması, sosyal medyada tepki çekti. HDP Kürkçü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İnsanlık kazansın!" dedi.

"KENDİNE YAKIŞANI YAPTI"
HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp da, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 6'lı Masa'dan ayrılmasıyla ilgili, "Meral Akşener hiçbir zaman Türkiye halklarının umudu olmadı. Gereğinden fazla rol vermeye gerek yok. Sadece kendine yakışanı yaptı" ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN