Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Çapa Tıp'ta cinsiyet değiştirme ameliyatı iddialarına yanıt

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çapa Tıp Fakültesi'nde yapıldığı iddia edilen işlemlere ilişkin, “Konu bir vatandaşımızın sağlığı ise tüm imkanlarımızla bu sağlık sorununu çözmek için var gücümüzle gayret ederiz. Bu her türlü sağlık sorunu için geçerli. Bahse konu olan işlemler 18 yaşından küçüklerimize uygulanmış ise bu kabul edilemez. Buna asla müsaade etmeyiz” diye konuştu. Koca, "Bakanlığımızın incelemesi devam ediyor. Soruşturmamızın neticesini de sizlerle paylaşırız" ifadelerini de kullandı.

Giriş Tarihi 22 Ağustos 2023, 12:03 Güncelleme 22 Ağustos 2023, 12:46
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan Çapa Tıp’ta cinsiyet değiştirme ameliyatı iddialarına yanıt

İÇİNDEKİLER

'15-16 yaşlarındaki çocukların cinsiyetini değiştiriyorlar' iddialarıyla başlayan tartışma hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu.

Koca, "Bu konu son derece hassas hareket ettiğimiz bir alan. Öncelikle işin sağlık boyutu var. Bahse konu işlemlerin, bir sağlık gereksinimi olması durumunda tavrımız son derece net. Konu bir vatandaşımızın sağlığı ise tüm imkanlarımızla bu sağlık sorununu çözmek için var gücümüzle gayret ederiz. Bu her türlü sağlık sorunu için geçerli." diye konuştu.

Koca, "Bahse konu olan işlemler 18 yaşından küçüklerimize uygulanmış ise bu kabul edilemez. Buna asla müsaade etmeyiz. Bu konuda çok net kurallarımız var ve işletiyoruz. Bakanlığımızın incelemesi devam ediyor. Soruşturmamızın neticesini de sizlerle paylaşırız." bilgisini verdi.

NE OLMUŞTU?
Yeni Şafak Gazetesi 'Biri bu doktorları durdursun: 15-16 yaşlarındaki çocukların cinsiyetini değiştiriyorlar' başlıklı haber ile gündemi sarsacak bir iddiada bulunmuştu.

Haberde İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve çeşitli diğer kuruluşlardan 11 uzman, bir araştırma kapsamında henüz reşit olmamış 22 çocuğa "kanunsuzca" ve tıbbi ilkelere aykırı biçimde cinsiyet değiştirme ameliyatı ve hormon tedavisi uygulamakla suçlanmıştı.

22 çocukta ergenlik durdurucu hormonlar kullanıldığı, 7 çocukta ise 18 yaşından önce geri dönüşü mümkün olmayan cinsiyet değiştirme ameliyatları yapıldığı iddia edilmişti.

İNCELEME BAŞLATILMIŞTI
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, sosyal medya hesabından iddialar ile ilgili "Basında ve sosyal medyada 18 yaş altı cinsiyet değişikliği süreçleri ile ilgili İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin yazarı olduğu makalede yer alan işlemlere ilişkin dekanlık tarafından çok yönlü bir inceleme başlatıldı." açıklamasında bulunmuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN