6'lı masanın 'Erdoğan' korkusu! Mağlubiyet yaklaşınca 'aday olamaz' algısına başladılar! AK Parti'den peş peşe tepkiler

Muhalefetin etrafında yuvalandığı 6'lı masa 11. toplantının ardından yine adayını açıklayamadı. Masanın kendi içindeki kavgası sürerken son toplantıdan 'mızıkçılık' kokan bir metin çıktı. Başkan Erdoğan'ın yeniden adaylığının önünde hukuki bir engel olmamasına rağmen yapılan açıklamada Erdoğan'ın adaylığına itiraz edildi. 6'lıya tepki gösteren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, 6'lı masa liderlerinin geçmişteki açıklamalarını hatırlatarak, "Bugüne dek Cumhurbaşkanımızın adaylığını tartışmaya açmadınız. “Erdoğan’ı yeneceğiz” dediniz. Seçim ve mağlubiyet yaklaştıkça korkmaya başladınız." ifadelerini kullandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise 6'lının hukuksuz yollarla siyasete yön verme arayışında olduğuna dikkat çekerek, "6'lı masanın gizli ortağının Sabih Kanadoğlu zihniyeti olduğu ortaya çıkmıştır. Aylarca toplantı yapıp ulaştıkları sonuç, en ilkel vesayet arayışı olmuştur." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 26 Ocak 2023, 22:51 Güncelleme 27 Ocak 2023, 09:57
6’lı masanın ’Erdoğan’ korkusu! Mağlubiyet yaklaşınca ’aday olamaz’ algısına başladılar! AK Parti’den peş peşe tepkiler

İÇİNDEKİLER

Muhalefetin adaylık ve yetki tartışmaları altında yaptığı 11. toplantıdan elle tutulur bir sonuç çıkmazken masa beceriksizliğini perdelemek için algılara oynadı.

9,5 SAAT YİYİP İÇİP KONUŞTULAR
İYİ Parti Genel Merkezinde, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı toplantı 9,5 saat sürdü.

ADAYI DA KONUŞTUK
Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Millet İttifakı'nın seçeceği cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyeceğimizi de konuştuk. Cumhurbaşkanı adayını belirleme konusunda altı siyasi partinin istişare, uzlaşı ve halkın tercihlerini yansıtacak şekilde çalıştığını buradan duyurmak isteriz." ifadelerine yer verildi.

Adaylık meselesi yine isim çıkmadan geçiştirilirken Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alarak bir algıya giriştiler.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olamayacağını iddia eden altılı yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir. Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa'ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi, demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa'yı yok sayan bu başıboşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."

TAM MIZIKÇILIK
6'lının bu açıklaması 'mızıkçılık' olarak yorumlandı. Öyle ki Başkan Erdoğan'ın adaylığının önünde hukuki bir engel yok. Söz konusu liderler bugüne kadar imza attıkları metnin aksi ifadeler kullanmıştı.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ NET BİR AÇIKLAMA YAPMIŞTI: HUKUKİ ENGEL YOK
Geçtiğimiz hafta konuya ilişkin bir açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Başkan Erdoğan'ın adaylığının anayasal hakkı olduğunu, adaylığın önünde hiçbir hukuki engel bulunmadığını bildirdi.

Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk cumhurbaşkanı olarak 2018'de seçildiğini ifade eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda yapılacak seçim ikinci seçimdir. Cumhurbaşkanı'mız, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ikinci cumhurbaşkanı olarak adaydır ve ikinci adaylığıdır. Herhangi bir anayasal engel yoktur. Kaldı ki bunun yorumunu yapanlar, yürürlük maddesine baktığında, Anayasa'nın 75, 77 ve cumhurbaşkanı seçimine ilişkin 101. maddesinin, çok net bir şekilde 2018'de yapılan Cumhurbaşkanı ve Parlamento seçimiyle yürürlüğe girdiğini ifade ediyor. Dolayısıyla 101. maddenin ilk uygulaması, Anayasa'ya göre de 2018'de oldu, ikinci uygulaması 2023'te olacaktır. Yani hukuk bunu söylüyor. Ama kendilerine göre hukuk oluşturmaya çalışanlar iddia ediyor. Bizimki iddia değil, hukukun söylediği ifadedir."

Erdoğan'ın adaylığında hiçbir sıkıntı bulunmadığını belirten Bozdağ, "Sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığı anayasal hakkıdır, önünde hiçbir engel yoktur. Hukuk uydurma yerine herkes seçime çalışsın, meydanda rekabetimizi yapalım." diye konuştu.

KENDİ YAYIN ORGANLARI DA YAZMIŞTI!
CHP'nin yayın organlarından Cumhuriyet'te Başkan Erdoğan'ın adaylığının önünde bir engel olmadığını ve İki dönem cumhurbaşkanı seçildikten sonra Meclis tarafından seçim kararı alınırsa Başkan Erdoğan'ın toplam 15 yıla kadar, yani 2034'e kadar cumhurbaşkanlığı yapabileceğini yazmıştı...

MASAYA TEPKİLER GELDİ: MAĞLUBİYET YAKLAŞTIKÇA KORKMAYA BAŞLADILAR
6'lının Başkan Erdoğan'ın adaylığı üzerinden giriştikleri algı operasyonuna tepkiler yükseldi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, 6'lı masa liderlerinin geçmişteki açıklamalarını hatırlatarak, "Bugüne dek Cumhurbaşkanımızın adaylığını tartışmaya açmadınız. "Erdoğan'ı yeneceğiz" dediniz. Seçim ve mağlubiyet yaklaştıkça korkmaya başladınız. Kendi aday çıkaramama beceriksizlikliğinizi perdelemeye çalışıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

İşte 6'lı masanın liderlerinin geçmişteki açıklamalarından bazıları...

Kemal Kılıçdaroğlu;

Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz yıl Şubat ayında katıldığı bir TV programında yaptığı açıklamada ise "Erdoğan'ın 3. kez aday olmasıyla ilgili bir tartışma yapmayacağız. İstiyorsa buyursun aday olsun. Bu tartışmalar artık geride kalmalı." dediği ortaya çıktı.

6'lı masanın 'Erdoğan aday olamaz' algısı! Kemal Kılıçdaroğlu bakın ne demişti… | VİDEO

Ali Babacan;

Ahmet Davutoğlu;

Meral Akşener'in Başdanışmanı Aytun Çıray;

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: HUKUKSUZ YOLLARLA SİYASETE YÖN VERME ARAYIŞI
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de duruma tepki gösterdi. Çelik 6'lının hukuksuz yollarla siyasete yön verme arayışında olduğuna dikkat çekti.

Çelik'in açıklaması şu şekilde;

"Cumhurbaşkanımızın yeniden adaylığı önünde hiçbir engel yoktur. Bu esasında bir tartışma konusu bile değildir. Bunun tartışma konusu yapıldığı zemin hukuk değil, geçmişte gördüğümüz gibi hukuksuz yollarla siyasete yön verme arayışlarıdır.

6'lı masadan demokrasimiz adına hiçbir şey beklenmeyeceği tamamen belli olmuştur. Dün yaptıkları toplantıda, "TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir" demişler.

GİZLİ ORTAKLARI SABİH KANADOĞLU
Böylece 6'lı masanın gizli ortağının Sabih Kanadoğlu zihniyeti olduğu ortaya çıkmıştır. Aylarca toplantı yapıp ulaştıkları sonuç, en ilkel vesayet arayışı olmuştur."

SABİH KANADOĞLU KRİZ ÇIKARMIŞTI!
Ömer Çelik'in gönderme yaptığı Sabih Kanadoğlu, 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında ortaya attığı '367 şartı' ile kriz yaratmıştı! Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu geçtiğimiz aylarda yine Başkan Erdoğan'ın referanduma gitmeden aday olamayacağını iddia ederek "Erdoğan'ın üçüncü kez aday olması mümkün değil" algısına girişmişti.

"HEM KORKAK HEM MIZIKÇILAR!"
AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, "9 saatlik toplantının sonunda, "Bu defa da aday açıklamazsak bizi tefe korlar." diye düşünüp "Sizin de adayınız olmasın." açıklaması yaptılar. Neredeyse "Recep Tayyip Erdoğan niye sizin adayınız? Bu kez de bizim adayımız olsun." diyecekler. Hem korkak hem mızıkçılar!" ifadelerini kullandı.

"SEÇMENİNİZ SİZDEN ADAY BEKLİYOR BAYAT TAKTİKLER DEĞİL"
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Altılı Masa'nın 11 ayda 11.toplantısı! Sonuç; yine sıfır! Adayda uzlaşamayınca Sn Erdoğan'ın adaylığı konusunda eski bilinen hukuk dışı iddiaları tekrar etmişler Oysa Erdoğan'ın bşk sisteminde 2.dönem için aday olduğunu,adaylık önünde hiçbir engel olmadığını defalarca anlattık. Eğer Sn Erdoğan 2028'de aday olmak isterse o zaman Meclis kararına ihtiyaç var. Bugün asla. Seçmeniniz sizden aday bekliyor, bayatlamış Sabih Kanadoğlu taktiklerini değil! Bırakın bunları, ihtiyaçsa YSK tartışsın, siz adayınızı çıkarın karşımıza!" ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN