Başkan Erdoğan Hırvatistan'da! Kritik görüşme sonrası ilk açıklama: 3 anlaşma imzalandı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Balkan ülkeleri turunun son durağı olan Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e ulaştı. Başkan Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nde düzenlenen resmi karşılama töreninin ardından Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic'le baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirmesinin ardından iki ülkesi arasındaki Anlaşmaların İmza Töreni'ne katıldı. İki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Başkan Erdoğan yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'teki siyasi çözüme ilişkin fikirlerini ifade ederken, "Bosna Hersek'te sorun Dayton'dan geliyor." dedi. Erdoğan ayrıca Avrupa'da yaşanan enerji krizine de değinen Erdoğan, "Avrupa kışı nasıl geçireceğinin telaşı içerisinde." dedi. Başkan Erdoğan ayrıca Putin'in Ukrayna'dan çıkan tahıllarla ilgili söylediği sözlere de destek gösterdi. Erdoğan, "Tahıl sevkiyatındaki tahıllar zengin ülkelere gitti, fakir ülkelere değil. Yaptırımı yapan ülkelere tahılın gitmesi Putin'i rahatsız etti." dedi.

Giriş Tarihi 08 Eylül 2022, 10:50 Güncelleme 08 Eylül 2022, 13:54
Başkan Erdoğan Hırvatistan’da! Kritik görüşme sonrası ilk açıklama: 3 anlaşma imzalandı

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ziyarette bulunduğu Zagreb'de, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic tarafından resmi törenle karşılandı.

Başkan Erdoğan Hırvatistan'da resmi törenle karşılandı | Video

Cumhurbaşkanlığı Ofisi'ndeki resmi karşılama ve heyet takdiminin ardından Başkan Erdoğan, Milanovic'le baş başa görüştü. Daha sonra iki lider heyetler arası görüşmede bir araya geldi.

Başkan Erdoğan ile Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic, Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde baş başa görüştükten sonra heyetler arası görüşmeye de katıldı.

Heyetler arası görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik etti.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞME
Başkan Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic'le baş başa görüştü.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi'ndeki resmi karşılama ve heyet takdiminin ardından Erdoğan, Milanovic'le baş başa görüşmeye geçti.

Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Başkan Erdoğan'dan Hırvatistan'da önemli açıklamalar | Video

GÖRÜŞME SONRASI İLK AÇIKLAMALAR
Görüşmenin ardından iki lider de açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan konuşmasında, "Burada 3 anlaşma imzalandı. Bölgedeki gelişmeler arasında görüş alışverişinde bulunuldu." dedi.

İşte Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar
Türkiye ve Hırvatistan arasındaki güçlü dostluğun karşılığını en zor zamanlarında vermiştir. Hırvatistan'daki geçen yıl meyana gelen orman yangınlarında Türkiye dayanışmasını ortaya koymuştur.

Burada 3 anlaşma imzalandı. Bölgedeki gelişmeler arasında görüş alışverişinde bulunuldu.

Ticaret hacimimiz güçlü bir toplanma göstererek 900 milyon doları yakaladı. Yaklaşık yüzde 41 artıştır bu... Ancak biz bunu daha da ileri taşıma gayretinde olacağız.

Bir bölge ülkesi olarak Türkiye Balkanlar'da yaşanan tüm gelişmeleri yakından izlemektedir. Görşmelerimizde Güneydoğu Avrupa'da barış ve iskikrarın korunmasını ele aldık. Türkiye ve Hırvatistan olarak birlikte yapabileceğimiz katkılar üzerinde durduk.

SORU CEVAP
Bosna Hersek ile ilgili olarak, Bosna Hersek'te sorun Dayton'dan geliyor. Dayton bir çözümün anlaşması olmamıştır. Burası ile ilgili kararı liderler kendi aralarında anlayışla bir araya gelerek vermelidir. Bunun için mekanizmalar var. Bu süreci bizim uyumlu bir şekilde işletmemizde fayda var. Bosna Hersek'İn beraberliği bütünlüğü bizim için önemli. "Bosna Hersek daha fazla bedel ödemesin" bizim temennimiz bu...

PUTİN HAKLI
Tahıl sevkiyatında şu an Rusya tarafından tahıl sevkiyatı yok. Sayın Putin'in haklı olduğu bir konu var. Tahıl sevkiyatındaki tahıllar zengin ülkelere gitti, fakir ülkelere değil. Yaptırımı yapan ülkelere tahılın gitmesi Putin'i rahatsız etti. Semerkant'ta bu konuları ele alacağız. Temennimiz odur ki; Rusya tarafından da tahıl sevkitayı başlasın.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI
Başkan Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanlığı Ofisi'ndeki tören alanına gelişinde Milanovic karşıladı.

Erdoğan ile Milanovic'in tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, iki ülke milli marşları çalındı.

Tören kıtasını selamlayan Başkan Erdoğan ve Milanovic, daha sonra tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

Törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar hazır bulundu.

Törende Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic'in eşi Sanja Music Milanovic de iki lidere eşlik etti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN