Kubbedeki sır

Küçük Mecidiye Camii'nin kubbesindeki kurşun örtü, tam 166 yıllık sırrı sakladı. Restorasyon çalışması yapan uzmanlar, daha önce hiçbir kaynakta geçmeyen pişmiş topraktan yapılmış 3 bin 200 adet künk ile karşılaşınca şaşkına döndü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Mayıs 2014 Güncelleme 21 Mayıs 2014, 03:00
Kubbedeki sır

İÇİNDEKİLER

Sultan Abdülmecid tarafından 1848 yılında yaptırılan Küçük Mecidiye Camii'nin 166 yıllık sırrı açığa çıktı. Restorasyon kapsamında caminin kubbesindeki yıpranmış kurşun örtü sökülünce, pişmiş topraktan yapılmış 3 bin 200 adet kalın su borusu (künk) bulundu. Uzmanlar, İstanbul'daki camilerde ilk kez böyle bir uygulamaya rastlandığını söyledi.

HER BİRİ 38 SANTİMETRE
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün geçen yıl başlattığı Beşiktaş'taki Küçük Mecidiye Camii'nde süren restorasyonda bir sürprizle karşılaşıldı. Uzmanlar, mimarlığını Balyan Ailesi'nin yaptığı caminin kubbesinin yıpranmış kurşun örtüsünü kaldırınca, altta yeni bir tabaka gördü. Kurşun tabakanın altında, daha önce varlığı bilinmeyen pişmiş topraktan künkler tespit edildi. Kubbenin tamamında, her biri 38 santimetre yüksekliğinde 3 bin 200 künk olduğu belirlendi. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri, İstanbul'daki camilerde ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını belirtti.

KUBBEYİ YÜKSELTMEK İÇİN
Daha önceki hiçbir kaynakta geçmeyen kubbedeki künklerin rölövesi çıkartılarak belgelendi. Künklerin, kubbeyi yükseltmek amacıyla yerleştirilmiş olabileceği belirtildi. Kurşun örtü tamamen kaldırılarak künklerin içindeki molozlar temizlendi. Kubbenin restorasyonu sırasında, paslanmaz çelik konstrüksiyon üzerine ahşap malzeme kaplı bir kafes sistemi geliştirildi. Çelik plakaların yerleştirilmesi sırasında hassas bir çalışma yürütüldü ve künklerin zarar görmemesi sağlandı. Son olarak kurşun örtünün de yapılmasıyla kubbenin restorasyonu tamamlanmış oldu.

TEMELİ İÇİN KUTSAL TOPRAK
Osmanlı padişahı Abdülmecid tarafından, 1848'de saray mimarlarından Garabet Amira Balyan ve Nigoğos Balyan'a yaptırılan caminin temeli için Mekke'den toprak getirtildi.

Hasan AY