Sebze-meyve cep yakmaya devam ederken, gözler çözüm için Gıda Komitesi'nin başlattığı çalışmalara çevrildi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Eylül'de marketlerde 4 üründe fiyat değişimi görülmediğini, 11 üründe azalma, 18 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirterek, "En fazla fiyat artışı ise yüzde 89.27 ile salatalıkta görüldü" dedi. Üretici ve market fiyatları arasındaki farkın devam ettiğine, izledikleri 30 üründe
yüzde 185.9 fiyat farkı görüldüğüne dikkati çeken
Bayraktar, şöyle konuştu: "Eylül'de üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla
yüzde 356.67 ile kuru kayısıda görüldü. Üreticide
6 lira olan kuru kayısı, markette
27 lira 40 kuruştan satıldı. Üreticiden markete, kuru kayısı
4.6, kavun ve kuru incir
4.4, patates
4.2 katına satıldı."
FREN GELİYOR
Sebze-meyve fiyatları enflasyonu da yukarı çekerken, soruna çözüm için
Gıda Komitesi düğmeye bastı. Gıda fiyatlarından kaynaklanan enflasyonu aşağı çekmek için üretim, ticaret, dağıtım kanalları başta olmak üzere
zincirin bütün halkalarına yönelik yeni tedbirler yaşama geçirilecek.
Gıda Komitesi, hangi üründe arz fazlası veya açığı oluşacağını önceden bildirirken, liste kapsamında ürün ekene devlet alım garantisi verecek.
İSTANBUL'DA ŞAMPİYON KIVIRCIK
İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre; şehirde geçen ay perakende fiyatı en fazla artan ürün
yüzde 34.56 ile kıvırcık salata oldu. Kıvırcığın ardından en fazla fiyat artışı
yüzde 19.44 ile etekte,
yüzde 16.93 ile defterde ve
yüzde 15.77 ile kadın kazağında görüldü.