CANLI TAKİP | Gazze’de soykırım devam ediyor! Terör devleti İsrail çocuk parkına saldırdı

Son dakika haberleri… Terör devleti İsrail Batı Şeria'da saldırılara Gazze'de ise soykırıma devam ediyor. Gazze'deki Maghazi mülteci kampına saldıran soykırım ordusu, çok sayıda çocuğu öldürdü. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 500’ü çocuk, 9 bin 560'ı kadın olmak üzere 33 bin 843 Filistinli öldürüldü, 76 bin 575 kişi yaralandı.

Giriş Tarihi 16 Nisan 2024, 09:33 Güncelleme 17 Nisan 2024, 16:58
CANLI TAKİP | Gazze’de soykırım devam ediyor! Terör devleti İsrail çocuk parkına saldırdı

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberleri... İran'ın, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'a düzenlediği saldırıya karşılık olarak başlattığı füzeli ve İHA'lı saldırısının ardından soykırım ordusu Gazze'de ve Batı Şeria'da saldırılarını artırdı.

İNSANİ KRİZ BÜYÜYOR: ENKAZLARDAN ÇÜRÜYEN CESETLER ÇIKIYOR

Gazze Şeridi'ndeki insani kriz ise boyut kazanarak büyüyor. İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlileri cenazelere ulaşamıyor. Gazze Şeridi'nin güneyinde ise sivil savunma ekipleri, İsrail ordusunun harabeye çevirip ayrıldığı Han Yunus kentindeki El-Emel Mahallesi'nde yıkılan binaların enkazından 13 kişinin çürüyen cesetlerini çıkardı.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ ASKIYA ALINDI
Öte yandan İran, İsrail'in Şam'daki konsolosluğunu vurmasına karşılık olarak İHA ve füzelerle İsrail'e saldırı başlattı. İsrail, savaş kabinesini toplarken, Beyaz Saray İsrail'e desteğini açıkladı.

Gelişmeye müteakip olarak İsrail ve Hamas arasındaki yeni ateşkes görüşmeleri askıya alındı.

Netanyahu'nun ofisi, İsrail'in Hamas ile savaşının savaş hedeflerine ulaşıncaya kadar tam güçle devam edeceğini açıkladı.



Hamas'tan İran'ın İsrail'e yönelik başlattığı misilleme operasyonuna destek geldi.

Hamas'ın resmi sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "İran'ın Siyonist varlığa yönelik askeri operasyonu doğal bir haktır ve Şam'daki İran konsolosluğunun bombalanması suçuna karşı hak edilmiş bir yanıttır. Siyonist saldırılar karşısında bölge devletlerinin ve halklarının kendilerini savunmasının doğal hakkını teyit ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

TOPLU MEZAR BULUNDU
İsrail ordusunun baskın düzenleyerek 2 hafta boyunca yüzlerce Filistinliyi öldürdüğü ve harabeye çevirdiği Gazze kentindeki Şifa Hastanesi avlusunda toplu mezar bulundu.

HASTANE AVLUSUNUN ÇEŞİTLİ YERLERİNDE CENAZELER BULUNDU
AA muhabirine konuşan sağlık alanından kaynaklar, "Toplu mezardan çıkarılanlar İsrail askerleri tarafından öldürüldü ve hastanenin ön bahçesine düzensiz bir şekilde gömüldü." dedi.

Kaynaklar, dün sabah saatlerinde 10 cenazenin hastane bahçesinde gömülü bir şekilde bulunduğunu söyledi.

Toplu mezarda bulunanların yanı sıra kaynaklar, hastanenin avlusunun çeşitli yerlerinde onlarca çürümüş, yanmış, kesilmiş, toplu veya tek başına gömülmüş cesede rastlandığını ifade etti.

Kaynaklar, yetkililerin hastanenin avlusunda ve çevresinde arama çalışmalarını sürdürdüğünü, gömülü cenazelerin sayısının kesin olarak belirlenmesinin henüz mümkün olmadığını aktardı.

DAKİKA DAKİKA GAZZE'DE YAŞANANLAR...

16.14 Birleşmiş Milletler (BM) işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün yanı sıra Gazze Şeridi'ndeki 3,3 milyon kişinin ihtiyaçlarını karşılamak için 2,8 milyar dolar yardım çağrısında bulundu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'ne yönelik yardım çağrısına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, BM ve ortaklarının bu çağrısının, Nisan-Aralık 2024 dönemini kapsadığı belirtildi.

Bunun, ilk olarak 12 Ekim 2023'te başlatılan ve Kasım 2023'te revize edilen yardım çağrısının devamı olduğu kaydedildi.

BM ve ortaklarının, talep edilen 2,8 milyar dolar ile ihtiyaç sahibi 3,3 milyon kişinin ihtiyaçlarını karşılamayı, acılarını azaltmayı ve daha fazla can kaybını önlemeyi planladığı bildirildi.

15.55 Lübnan an-Nahar medyasının haberine göre, İsrail ordusu güney Lübnan kasabası Aita el-Şabb'a saldırmanın yanı sıra güneydeki Yarin ve Naquora kasabalarına da hava saldırıları düzenledi.

Saldırılar, İsrail ordusu ile Hizbullah arasında bu sabah gerçekleştirilen ve her birinin sınırın farklı taraflarındaki askeri tesisleri vurduğu iddia edilen sınır ötesi bombalamaların ardından geldi.

15.30 Gazze Şeridi'nin kuzeyine havadan paraşütle insani yardım indirildi.

14.26 Soykırımcı İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Şeyh Rıdvan Mahallesi'ne düzenlediği saldırıda 13 Filistinli hayatını kaybetti.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, Şeyh Rıdvan Köprüsü yakınlarında insanların internet bağlantısı için kullandıkları bir noktaya İsrail savaş uçağından füze saldırısı düzenlendi. Saldırıda 13 kişi yaşamını yitirdi, birçok kişi de yaralandı.

AA muhabirine konuşan hastane kaynakları da saldırıda ölen ve yaralananlar olduğunu doğruladı.

13.28 İsrail ordusu, 24 saatten fazla süren baskın ve saldırılarının ardından Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun beldesinden çekildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Beyt Hanun'da çok sayıda evi yıkan, tarım arazilerine zarar veren ve sığınma merkezlerinden insanları alıkoyan İsrail askerleri bölgeden çekildi.

Beyt Hanun'dan çıkabilen Filistinliler, AA muhabirine, İsrail askerlerinin beldedeki Filistinlileri alıkoyduğunu, kadınlara saldırdığını ve sığınma merkezlerindeki insanlara ateş açtığını anlattı.

İsrail askerleri, dün Beyt Hanun'a girerek yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bir okulu kuşatma altına almıştı. Askerlerin, okuldaki tüm erkeklerden tek tek dışarı çıkıp soyunmalarını istediği aktarılmıştı.

Beyt Hanun'daki "Mehdiye eş-Şeva" okulunun arkasında bir soruşturma merkezi kuran İsrail askerlerinin, alıkoydukları erkekleri burada sorguya çektiği belirtilmişti.

Askerlerin ayrıca kadınları da "silah zoruyla" sığınma merkezlerini terk etmeye ve Beyt Hanun beldesinin dışına çıkmaya zorladığı kaydedilmişti.

11.48 Soykırımcı İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 33 bin 899'a yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 194 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 56 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 89 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 33 bin 899'a, yaralı sayısının da 76 bin 664'e yükseldiği aktarıldı.

Açıklamada ayrıca enkaz altında ve yol kenarlarında halen ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

16 NİSAN TARİHİNDE YAŞANANLAR...

19.27 Terör devleti İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Megazi Mülteci Kampı'nda çocuk parkına düzenlediği saldırıda aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 10 kişi yaşamını yitirdi.

Gazze'de sağlık kaynaklarının AA muhabirine aktardığı bilgiye göre, Megazi Mülteci Kampı'na düzenlenen İsrail saldırısında hayatını kaybeden en az 10 kişinin cenazesi Deyr el-Belah'taki Aksa Şehitleri Hastanesi'ne ulaştı.

Görgü tanıkları, İsrail savaş uçaklarının Megazi Mülteci Kampı'ndaki Mühendis Kavşağı çevresinde bulunan çocuklar için yapılan oyun parkını hedef aldığını vurguladı.

Saldırıya maruz kalan sivillerin çoğunluğunun çocuklardan oluştuğunu aktaran görgü tanıkları çocukların oyun parkındaki oyuncaklarla eğlenirken İsrail savaş uçaklarının hedefi olduğunu belirtti.

16.03 Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Esirler Heyeti Başkanı Kaddura Faris, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de kimlikleri belirlenen 16 ve belirlenemeyen onlarca esiri öldürdüğünü söyledi.

Filistin Esirler Heyeti Başkanı Faris, "17 Nisan Filistin Esirler Günü" dolayısıyla Ramallah'ta hükümete ait Esir İşleri Kurumunda bir basın toplantısı düzenledi.

Faris, "7 Ekim'den bu yana Filistinli esirler, tarihteki en çirkin ve şiddetli saldırılarla karşı karşıyadır. İsrail'in Gazze Şeridi'nde bugün Filistin halkına karşı yürüttüğü soykırım savaşı, Gazze merkezli gerçekleşiyor ve her yere yayılıyor." dedi.

İsrail'in Gazze'de alıkoyduğu Filistinlilere yönelik ihlallerine işaret eden Faris, "İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de kimlikleri belirlenen 16 ve belirlenemeyen onlarca esiri öldürdü." ifadesini kullandı.

Filistin Esirler Heyeti'nden daha önce yapılan yazılı açıklamada, İsrail gözaltı merkezleri ve hapishanelerinin 7 Ekim'den sonra "tam bir mezbahaya dönüştüğü", her türlü işkence ve darbın uygulandığı belirtilmişti.

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim'den bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 7 bin 630'a yükseldiği belirtilmişti.

15.29 İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı abluka ve düzenlediği saldırılar devam ederken Gazze'nin kuzey bölgelerine havadan insani yardımlar atıldı. Yardımların paraşütle inişi, Gazze kentinden görüntülendi.

14.11 Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, "Gazze'de yaklaşık 1,7 milyon insan zorla yerinden edilmiş durumda. Bu insanlar, korkunç koşullar ve sürekli tehdit altında yaşıyor." dedi.

Shamdasani, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'deki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Gazze'deki sivillerin yaşadığı felaket durumunu çözüme kavuşturmak bir öncelik olarak kalmalı." diye konuşan Shamdasani, İsrail'in, insani yardımların Gazze'ye girişine ve dağıtılmasına hukuka aykırı kısıtlamalar getirmeye devam ettiğini söyledi.

Shamdasani, İsrail'in, Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerini bombaladığını belirterek, "Gazze'de yaklaşık 1,7 milyon insan zorla yerinden edilmiş durumda. Bu insanlar korkunç koşullar ve sürekli tehdit altında yaşıyor." ifadelerini kullandı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da son günlerde artan şiddetin endişe verici olduğunu vurgulayan Shamdasani, Filistinlilerin, çoğunlukla İsrail askerlerinin eşlik ettiği veya desteklediği yüzlerce İsrailli yerleşimcinin saldırılarına maruz kaldığını vurguladı.

Shamdasani, "işgalci güç" olarak İsrail'in Batı Şeria'da kamu düzenini ve güvenliğini yeniden tesis etmek için yetkisi dahilindeki tüm önlemleri alması gerektiğine işaret etti.

"İsrail güvenlik güçleri, yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarına aktif katılımını ve desteğini derhal sonlandırmalı." diyen Shamdasani, İsrail yetkililerinin, sorumlulardan hesap sormak dahil bu saldırıları önlemesi gerektiğini bildirdi.

15 NİSAN TARİHİNDE YAŞANANLAR...

14.46 Terör devleti İsrail'in soykırım kabinesindeki Bakan Eisenkot "Ordu Gazze'de 6 ay çalıştı ancak orada 133 tutukluyu kurtarmayı başaramadı
Ortadoğu'daki en zayıf düşmanımız bize en fazla zararı verdi ve stratejimizi değiştirmemiz gerekiyor"
dedi.

12.18 Hamas lideri Heniyye'nin torununun, İsrail'in bayramın ilk gününde diğer aile bireylerini de öldüren saldırısında aldığı yaralardan dolayı hayatını kaybettiği bildirildi.

09.35 Soykırımcı İsrail güçleri, Gazze'nin kuzeyindeki evlerine dönmeye çalışan Filistinlilere ateş açtı. Filistinli bir anne, İsrail güçlerinin yüzüne isabet eden kurşunun ardından küçük kızına veda etti.

14 Nisan tarihinde dakika dakika yaşanan gelişmeler...

18.38 Yahudi yerleşimcilerin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Qusra beldesinde Filistinlilerin ev ve aracını ateşe verdiği bildirildi.

15.57 Filistin, Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) işgal altındaki Batı Şeria'da suçlar işleyen yasa dışı Yahudi yerleşimciler hakkında tutuklama kararı çıkarılması çağrısında bulundu.

Filistin Dışişleri Bakanlığından, Yahudi yerleşimcilerin, Batı Şeria'daki Filistin beldelerine düzenlediği saldırılara ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Filistinlilere karşı suç işleyen radikal yerleşimciler ve onları destekleyenler hakkında tutuklama kararı çıkarılmasının hızlandırılması ve bu kişilerin UCM'ye sevk edilmesi" çağrısı yapıldı.

Uluslararası toplumdan "Tel Aviv yönetiminin tüm yasa dışı Yahudi yerleşim birimi faaliyetlerinin durdurulması, silahlı yerleşimcilerin ve milislerin dağıtılması, silahlarının alınması, bu kişilerin finanse edilmemesi ve destek olanların cezalandırılmaları için acil müdahalede bulunması" istendi.

Silahlı Yahudi yerleşimcilerin gerçekleştirdiği ihlallerin kınandığı açıklamada ayrıca savunmasız Filistinlilere gerçek mermilerle ateş edilmesine, evlerinin ve araçlarının yakılmasına tepki gösterildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Radikal yerleşimcilerin kışkırtmaları ciddi ölçüde arttı. İsrail ordusunun korumasındaki Yahudi yerleşimcilerin örgütlü terörü benzeri görülmemiş boyutlara ulaştı. Yerleşimci milisler, Tel Aviv tarafından siyasi düzeyde de destekleniyor.

11.33 Terör devleti İsrail'in Arap basın sözcüsü Avichay Adraee, soykırım ordusunun, Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyine geçişine izin verdiğine yönelik iddiaları yalanladı. Adraee, İsrail gazetesi Times of Israel'in Gazze'nin kuzeyine geçişlerle ilgili iddiasına karşılık "IDF güçlerinin Filistinli sakinlerin kuzey Gazze Şeridi bölgesine geri dönmesine izin verdiği yönündeki söylentiler yanlış ve tamamen temelsizdir." açıklamasını yaptı.

11.02 İsrail basını Gazze'de yerinden edilen ve güneye gitmek zorunda kalan Filistinlilerin kuzeye dönmeye başladığını iddia etti.


İsrail'in resmi haber ajansı Kann, Gazze'deki ailelerin Raşid Caddesi üzerinden Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönmeye çalıştığını bildirdi.

05:46 İşgal altındaki Batı Şeria'nın farklı kentlerinde Yahudi yerleşimcilerin saldırıları ile İsrail askerlerinin baskınlarında 6 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

05:25 İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, İsrail'in güneyindeki Sderot kenti ile Gazze sınırındaki Yahudi yerleşimlerine roket saldırısı düzenlerken, Gazze'deki İsrail askeri araçlarından oluşan konvoyu da varil bombasıyla hedef aldı.

02:13 Fas'ta binlerce kişi, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ne destek için 54 kentte gösteri düzenledi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN