NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’den Kiev’e sürpriz ziyaret: Zelenski’ye mühimmat desteği yapılacak mı?

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ukrayna’ya sürpriz bir ziyaret düzenledi. Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, Kiev’e destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

Giriş Tarihi 28 Eylül 2023, 16:49 Güncelleme 28 Eylül 2023, 16:49
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’den Kiev’e sürpriz ziyaret: Zelenski’ye mühimmat desteği yapılacak mı?

İÇİNDEKİLER

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sürpriz bir ziyaretle Ukrayna'ya gitti. Savaştan bu yana ikinci kez Ukrayna'ya giden Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile ortak basın toplantısı düzenledi.

"UKRAYNA NATO'YA HER ZAMANKİNDEN DAHA YAKIN"

Ukrayna'nın en acil ihtiyaçları ve NATO'nun sağlayacağı destekle ilgili gelecek adımları ele aldıklarını söyleyen Stoltenberg, "Ukrayna şimdi NATO'ya her zamankinden daha yakın." dedi.

Stoltenberg, yarın Kiev'de düzenlenecek uluslararası savunma sanayi forumuna NATO'nun ve 20'den fazla ülkenin katılacağını belirterek "Ukraynalı şirketlerin sektörle yeni ortaklıklar kurması için önemli bir fırsat olacak. Çünkü sanayi olmadan savunma olmaz." şeklinde konuştu.

NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya üst düzey yetenekler sağlamaya devam ettiğini belirten Stoltenberg, ABD'nin Abrams tankları, gelişmiş füze ve hava savunma sistemleri ile F-16 pilotlarına yönelik eğitimlerinden bahsetti.

2,4 MİLYAR AVROLUK ANLAŞMA

Ukrayna güçlerinin aşama aşama mesafe kat ettiklerini söyleyen Stoltenberg, Ukrayna ile 2,4 milyar avroluk anlaşma yaptıklarını belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti:

NATO uzun yıllardır ortak alımlar gerçekleştiriyor. Bugün NATO'nun 1 milyar avroluk kesin siparişler dahil 2,4 milyar avroluk kilit önemde mühimmat için çerçeve anlaşmaları yaptığını teyit edebilirim. Bu, 155 milimetrelik top mermisi, güdümlü tanksavar füzeleri ve ana muharebe tankı mühimmatı gibi yetenekleri kapsıyor. Bu, müttefiklerin Ukrayna'yı desteklemeye devam ederken stoklarını yeniden doldurmalarına yardımcı olacak.