DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Haziran 2016

Sahurda tatlı yemeyin

Sahurda baklava yedim. Ağzım, dilim kurudu. Çok acıktım, uykum geldi. Baklavadan mı yoksa başka bir şey mi?
Özellikle sahurda şeker, şekerli yiyecek-içecekler, glikoz barındıran yiyecek-içecekler, meyve suları hızlıca tokluk sağlayıp yeterince yemek yememizi engellerler. Ardından hızlıca açlık ortaya çıkartıp yeniden yemek yeme isteği ve mecburiyeti ortaya çıkarırlar. Oruç tumanın ritmi olumsuz etkilenir. Açlığa karşı tahammülümüz, dayanıklılığımız azalır. Yani yaşadıkların bildiklerimizle uyumlu. Anlaşılan aklın yolu bir. Yine de şikayetler başka gıdalar tüketmene rağmen tekrarlarsa hemen şeker yükleme testi yaptırman gerekir. Hatta sonuçlarına göre oruç tutmayı ertelemen gerekebilir. İhmal etme.

Saçımı bir tarafı saçkıran oldu. Ne yapmalıyım?
Saçkıran yerine "Kılkıran" desek daha doğru. Hastalığın tıptaki adı "Alopesi Areata" dır. Her yaşta görülebilir. Sakal, kaş ve kirpikler, vücut, kol ve bacaklar gibi kıl bulunan her yeri etkileyebilir. Kıllı deride küçük, madeni para büyüklüğünde, yuvarlak kel alanlara sebep olur. Kılların yeniden büyümesi uzun sürebilir. Şeker, troid, kan, romatizma hastalığı araştırılmalıdır. İlk seferde beyaz saçlar büyür. Hastalık bulaşıcı değildir, vitamin eksikliği ile ya da yediklerinizle ilgili değildir. Stres, özellikle matem, ayrılma ve kazalar gibi olaylar bazen hastalık için tetikleyici olabilir. Bu kadar genel bilgi yeter. Şimdi doğru cildiye uzmanına tedavi olmaya.

Ülser başlangıcım var. İlaç kullanmıyorum. 4 gündür karnımda ağrılar başladı. İlaç kullanmam gerekir mi?
Peptik ülser, mide veya on iki parmak bağırsağında, bazen de yemek borusunda oluşan bir yaradır. Ramazan aylarında birçok kimsede ülser ağrılarında artma, kanama, ülserin delinmesi gibi sorunlar olur. Hastanelerde Ramazan'da ülserin delinmesi veya kanaması nedeniyle yatanların sayısında belirgin bir artış görülür. Ülserli hastaların oruç tutmamaları doğru olur ya da özel veya ciddi önlemlerin alınması gerekir. Doktorunla görüş ve hemen tedbirini al.