DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Mart 2015

Kalp hastaları ilaçlara dikkat!

54 yaşında kalp hastasıyım. 6 aydır eşimle birlikte olamıyoruz. İlaç al diyor. Kalbimi sıkıntıya sokarım diye korkuyorum. Alsam bir şey olur mu?
O ilaçlar dediğin ilaçlar doktor muayenesi sonrası verilir unutma. Kullandığın ilaçlar içinde o tip ilaçlarla kullanıldığında tansiyonunu çok düşürebilecek ilaçlar olabilir. Tansiyon düşürücü etkisi olduğu için nitrat türü kalp damarlarını genişleten ilaçlarla alınmamalı. Eğer nitrat türü ilaçlar alıyorsanız, sertleşmeyi sağlamada enjeksiyonlar, hormon tedavileri, penis ütüsü, penis protezleri gibi diğer tedavilerden yararlanabilirsiniz. Bu nedenle iç hastalıkları veya kardiyoloji uzmanı tavsiye etmeden o ilaçlardan alma. Ayrıca merdiven altı tabir edilen yerlerden alınabilecek ilaçlarda farklı risk ihtimalleri de var.

59 yaşındayım. İdrarımda kan gibi bir şey gördüm. Prostat kanseri olabilir mi?
İdrarda kanama olması birçok hastalıkta söz konusu olabilir. Bunu araştırmak gerekir.
Hemen iç hastalıkları uzmanı ya da üroloji uzmanına başvur.
Sadece prostat kanseri değil mesane yani idrar kesesi kanseri de idrarda kanama yaparak kendini gösterir. İdrarda gözle görülür bir kanama olduğunda, özellikle de ağrı sızı olmadan oluşmuşsa ilk olarak akla mesane kanseri geliyor. İdrarda belli belirsiz yanmalar, değişen idrar yapma alışkanlıkları, sık idrara çıkma gibi şikayetler de yapar. Sigara kullanımı çok önemli bir nedendir. Genelde 65 yaşından sonra görülür. Ancak, daha genç yaşlarda da görülmesi mümkün. Sigara dışında endüstriyel kimyasallar ve boya sanayisinde kullanılan benzen türevli malzemeler de mesane kanseri oluşumuna zemin hazırlar.

25 yaşındayım teyzemde meme kanseri çıktı. Bende kanser olur muyum? Hastanedekiler yakınlarınızın kontrolünü yaptırın demişler.
Korkmak! Böyle konuşmaları iyi olmuş.
O zaman bilgi verelim. Meme kanseri dünyada ortalama her 8 kadından birinde görülür. Kadınların birinci derece yakınlarının meme kanseri riski artar. Özellikle annenin veya kardeşin menopoz dönemi öncesi meme kanseri olması durumunda risk daha da fazla yükselir. Ayrıca birinci derece yakınlarda meme kanseri, yumurtalık kanseri, rahim kanseri, kolon kanseri ile prostat kanseri öyküsü olan akrabalar yüksek risk taşırlar. Bu nedenle kadınlarda 20 yaşından itibaren aylık kendi kendine meme muayenesi başlatılmalı. 35 yaşından itibaren yıllık klinik meme muayenelerinin hekim tarafından gerçekleştirilmesi önerilir.
40 yaşından sonra da iki yılda bir, 50 yaşından itibaren ise her yıl mamografik tarama testlerinin başlatılması erken tanı için alınabilir tedbirlerdir. Sen de meme muayeneni yap. Doktorunla takibe başla.
Bunu herkes yapmalı. Sen daha fazla özen göstermelisin. Korkma. Takip et.

Bel fıtığı bacak kuvvetini azaltır mı? Benim sağ bacağımın kuvveti azaldı. Arkadaşımın abisinin de bu şikayeti olmuş. Fıtık çıkmış. Bende fıtık olabilir miyim?
Evet olabilirsin. Bel fıtığında, ağrı belde varken kalça ve bacağa yayılma eğilimi gösterir. Bu yayılma tek taraflı olabileceği gibi iki taraflı da gerçekleşebilir.
Ağrıya eşlik eden bacakta uyuşma ve kuvvet kaybı gibi bulgular fıtığın habercisi olabilir. Ağrı zaman zaman olup geçen bir özellik gösterebildiği gibi giderek artan bir karakter de gösterebilir. Muayenede hasta sırt üstü yatarken bacak kaldırıldığında kalçadan bacağa doğru yayılan ağrı olur ve bacak kaldırıldıkça bu ağrı hissi artar.
Bunun yanında ayakta ileri geri hareketlerin bir kısmında güçsüzlük tespit edilebilir.
Öncelikle fizik tedavi uzman doktor muayenesi gerekiyor. fıtığının teşhisinde klinik muayene ve hekimin gözlemleme tecrübesi çok önemlidir. İhmal etme.