DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Kasım 2014

Bel fıtığı yaşa bakmaz

Hocam bel ağrım var. 2 aydır geçmiyor.
Bel fıtığı dediler. Ama benim ağrım sabah kalkmadan başlıyor. Bi de hareket ettikçe azalıyor. Bel fıtığı olan arkadaşlarımda bu durumun tam tersi var. Başka hastalık olabilir mi?
37 yaşında bel fıtığı nasıl olur?

Bel fıtığının yaşla ilgisi olmaz. 3 aydan uzun süren, istirahat ile geçmeyen, 40 yaşından önce başlayan, aniden değil, yavaş yavaş başlayan, sabahları yataktan kalkmayı zorlaştıran, hareket ettiğinizde azalan ağrılar varsa iltihabi hastalıklarla bağlı bel ağrısı aklımıza gelir. Hemen bir iç hastalıkları uzmanına veya romatoloji uzmanına muayene ol. Geç kalma.

31 yaşındayım 3 yıldır sürekli kulağımın içi kaşınıyor. Bir de akıntı oluyor.
Çeşitli ilaçlar kullandım gene oldu.
Neyle temizlesem düzelmedi. Ne yapsak iyi gelir?

Mesela kulak çubuğuyla karıştırmasak iyi gelir. Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olsak iyi gelir.
Anlattığın kadarı ile dış kulak mantarı olmuş olabilirsin.
Dış kulak yolu mantarları kaşıntı, kötü kokulu akıntı, işitme kaybı, bazen ağrı şikâyetleri yapar.
Ağrı hastalığın doku derinliğine nüfuz ettiğini gösterir. Bu durum daha çok kulak karıştırma alışkanlığı olan kişilerde ortaya çıkar. Bu nedenle kulak karıştırmak doğru bir alışkanlık değildir, hastalığa davetiye çıkarır.

41 yaşındayım. 4 ay önce kalp kapakçığı ameliyatı oldum. Sonra kan sulandırıcı bir ilaç verdiler. Ağrı kesicileri dikkatli kullan dediler. Hangi ağrı kesicilere dikkat etmeliyim?

Kanamaları durduran trombositler ve pıhtılaşma faktörleridir. Warfarin dediğimiz ilaç pıhtılaşma faktörlerinin yapımını bozarken, aspirin ve NSAID (Non-steroid anti inflamatuar ilaçlar) dediğimiz ilaç grubu trombosit fonksiyonlarını bozarak etki ederler. Eğer bu ilaçlar Warfarin ile birlikte kullanılırsa tehlikeli kanamalar oluşabilir.
Bu nedenle doktorunuzun bilgisi olmadan bu tür ilaçları kullanmamak gerekir. İçinde Asetil salisilik asit, ibuprofen, ketoprofen, naproksen içeren ilaçları alma. Bunun için ilaç içinden çıkan Prospektüsleri oku. bu yazdıklarımızı not al.

Hocam 26 haftalık gebeyim. Şeker yükleme yaptılar. 151 çıktı doktora daha gitmedim. Şeker hastası mıyım?

Gebeliğin 24. haftasında önce 50 gram glikozla yükleme testi yapılır. Gerekirse yani kan şekeri 140-180 arasında çıkarsa 75 gram glikozla yükleme testi tekrar yapılır. Açlık kan glikoz ölçümü 95, 1. saat tokluk kan glikozu 180, 2. saat tokluk kan glikozu 155 üstündeyse gebeliğe bağlı Diyabetes Mellitus diyoruz. Yani Gebelik Şekeri diyoruz. Anlattıklarında bazı bilgiler eksik. Yani kaç gram glikozla yükleme yapıldığı, kaçıncı saat değerinin 151 olduğunu yazmadığından tam bir tanı ihtimali bilgisi vermek doğru olmaz. Ancak kan şekerin her halükarda yüksek. Mutlaka diyet uzmanından tedavi diyeti almalı ve uygulamalısın. Gerekirse İnsülin kullanılabilir.
Bunda da korkacak bir şey yok.