Tarihi 7 Haziran 2012

CHP'de hır çıkacak

Sonuç öyle veya böyle olsa da fark etmeyecek. Bu sürecin sonunda CHP'de "hır çıkacağı" kesin. Sadece kimden, ne zaman, hangi noktada ve nasıl patlak vereceği belli değil. Onu da Kılıçdaroğlu'nun takınacağı tavır belirleyecek.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Başbakan ErdoğanAk Parti Genel Merkezi'nde ziyaret etti. "Kürt sorununun çözümünde ben de varım" dedi. İnisiyatif almaya çalıştı. Kamuoyuna "Çözemediler, çözemiyorlar, bizim kolları sıvamamız gerekti" mesajını vermek istedi. Görüşmeye ilişkin bazı ayrıntılar da basında yer aldı ve almaya devam edecek...
Şimdilik elle tutulur, dişe dokunur bir gelişme yok. Zaten CHP içinde de "Buradan bir sonuç çıkmaz" havası hakim. O yüzden kimse sesini çıkartmıyor. Bu aşamada harekete geçmek istemiyor.
Ama ya bir sonuç çıkarsa?..
Olumlu da olsa, olumsuz da olsa CHP içinde kıpırdanmalar başlayacak. Sonu "kırılmaya" kadar gidebilecek tartışmalar yaşanacak.

* * *
Bugün CHP Meclis Grubu'nda 5 ayrı yapı var...
BDP'ye yakın söylemleri savunanlar:
Hüseyin Akgün
(Tunceli), Sezgin Tanrıkulu (İstanbul), Ümit Özgümüş (Adana), Salih Fırat (Adıyaman), Kemal Ekinci (Bursa), Mehmet Hilal Kaplan (Kocaeli).
Bunlar, her fırsatta "BDP'ye yakın görünmekten korkmayalım" diyorlar. İstanbul milletvekilleri Şafak Pavey ve Binnaz Toprak gibi "İkinci Cumhuriyetçiler" de bu gruba destek veriyor.
CHP içindeki en ağırlıklı grup ulusalcılar:
Emine Ülker Tarhan
(Ankara), Nur Serter (İstanbul), Gülsüm Bilgehan (Ankara), Yıldıray Sapan (Antalya), Osman Kaptan (Antalya), Nedret Akova (Balıkesir), İlhan Cihaner (Denizli), Oktay Ekşi (İstanbul), Aytunç Çıray (İzmir), İsa Gök (Mersin), Dilek Akagün Yılmaz (Uşak) ve Güldal Mumcu (İzmir).
Bu isimlerden Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan için "İşçi Partisi kontenjanından geldi" iddiaları ayyuka çıkmış durumda.
Son gelişmelerden en fazla rahatsızlık duyan grup bu.
Bir başka grubu "sağdan gelenler" oluşturuyor:
Sinan Aygün
(Ankara), Arif Bulut (Antalya), Bülent Kuşoğlu (Ankara), Turhan Tayan (Bursa), Süyehl Batum (Eskişehir).
DSP'den CHP'ye geçen Emrehan Halıcı'yı da bu gruba dahil etmek mümkün.
Dördüncü grup, kendilerine "gerçek CHP'li" adını veren eski partililer:
Deniz Baykal
(Antalya), Adnan Keskin (Denizli), Muharrem İnce (Yalova), Levent Gök (Ankara) ve Tanju Özcan (Bolu) ve Günkut Acar (Antalya).
Tamamı "ulusalcılara" yakın isimler.
Sonuncusu ise Sarıgül taraftarları:
İstanbul
milletvekilleri Aydın Ayaydın, Süleyman Çelebi, Faik Tunay ve Adana milletvekili Faruk Loğoğlu.

* * *
CHP
'nin BDP'ye yakın isimleri şimdilik mutlu. Onlar için "Ya CHP'yi bir yere getireceğiz, ya CHP'den kopacağız" dedikleri değerlendirmesi yapılıyor. İddialar, kopmaları halinde birlikte hareket edip "BDP'yi Türkiye Partisi" yapmayı hedefledikleri yönünde.
Rahatsız olan "ulusalcılar" görüşmelere bu aşamada karşı çıkıp "taş koyan" görüntüsü vermek istemiyorlar. Onlar, Kılıçdaroğlu'nun atağını zaten "nafile çaba" olarak görüyorlar.
Kendilerine "gerçek CHP'li" adını verenler de aynı görüşteler.
CHP'ye "sağdan gelen" isimler, zaten sıkıntıdalar. O yüzden şimdilik susuyorlar. "Sarıgül" yanlılarının hedefi ise, önce Sarıgül'ü Genel Başkan yapmak, ardından da CHP'yi "sol ağırlıklı bir merkez partisi" haline getirmek.
Homurdanmalar olsa da bu aşamada herkes bekliyor. Buna karşılık, gelişmeler şekillendikçe, rahatsız olan grupların içinden biri çıkıp fitili ateşleyecek. İşte o zaman CHP'de hır çıkacak!
Bugünkü CHP, lastikleri peş peşe "balon yapan" bir araca benziyor. Küçük baloncuklara aldırmayıp yoluna devam ediyor. Ancak, bu baloncuklardan biri zamanı geldiğinde patlayacak.
İşte o gün doğal olarak araba duracak.
İnenler ve başka bir araca geçenler olacak. Biraz daha zamana ihtiyaç var!