Ekrem Kızıltaş

EKREM KIZILTAŞ

Tarihi 8 Mayıs 2017

Eski alışkanlıklar...

Uluslararası alanda karşılaştığımız çifte standartlar, Millet olarak başımızı ağrıtan en önemli konulardan birisidir.
Kendileri için uygun gördüklerini bizim için lüzumsuz gören çevreler var.
Bunların, aslında ülkemizle ilgili derin hesapları olduğunun farkına varmayan ve ülkemizi köşeye sıkıştırmak niyetiyle yaptıklarının evrensel değerler için olduğunu zannedenlerimizin sayısı da epey çok maalesef.
Uluslararası kuruluşların, yayın organlarının ve özellikle de sosyal medya platformlarının Türkiye ile ilgili eski alışkanlıkları, başımızı ağrıtmaya devam ediyor. Her daim olduğu gibi.
Türkiye değil mi, uydur bir şeyler gitsin mantığı ile davranmaya alışmış çevreler, ülkemizdeki bazı mekanizmaların artık istedikleri gibi çalışmıyor olması sebebiyle, şaşkın durumdalar.
Twitter ve Youtube'den sonra şaşkınlık yaşama sırası Vikipedi'ye gelmiş durumda. Dünya çapında birçok dilde faaliyet gösteren ve mümkün olduğunca doğru bilgiler verdiği belirtilen açık bir internet ansiklopedisi olan Vikipedi'nin Türkçe içeriği de var. Ancak bu içerikte ülkemizi uluslararası arenada zor duruma düşürmeye matuf yalan ve yanlış bilgiler de bulunuyor.
'Özgür ansiklopedi' de denilen Vikipedi'nin, ABD başta olmak üzere çeşitli batı ülkeleri söz konusu olduğunda haddini bilen bir yayın çizgisi izlediği bilinir. Bu ülkelerin canını sıkacak paylaşımlara pek yer vermez Vikipedi. Çünkü böyle bir şey olduğunda hemen bazı yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı kesindir.
Ancak Türkiye söz konusu olduğunda, başka bazı platformlar gibi 'özgür yayıncılık' damarları kabaran Vikipedi, ülkemizi rahatsız edecek türden yayınlar yapmakta herhangi bir beis görmez. Bu kadarıyla da kalmamış ve mahkemelerimizin 'Türkiye Cumhuriyeti devletinin, Suriye'de yaşanan iç savaşı başlatanlardan olduğu, terör örgütlerini desteklediği, silah yardımında bulunduğu...' gibi iddialar içeren metinleri kaldırması yönündeki kararına da uymamış Vikipedi.

Eski ve Yeni Türkiye...

Türkiye'yi rahatsız eden bazı içeriklerin kaldırılması yönündeki mahkeme kararına direnen ve bunları kaldırmaya yanaşmayan Vikipedi'ye erişim 29 Nisan'dan beri tümüyle engellenmiş durumda.
Kasıtlı olarak sahifelerine yerleştirilen bu yalan yanlış bilgileri içeren sahifelerin kaldırılması ya da bunlara erişimin engellenmesi talebine, nedense, uymak istemiyor kuruluş. Bahanesi ise malum:
'İfade özgürlüğü'.
Türkçe yayın yapma konusunda ısrarlı olan Vikipedi, ülkemizi rahatsız eden içerikleri ile ilgili olarak 'ifade özgürlüğü' bahanesine sığınıyor olsa da, aynı bahaneyi başka ülkeler için kullanamadığı biliniyor. Güçlü ülkeler bahane filan tanımıyor çünkü.
Ancak Vikipedi, ülkemizin zayıf ülkeler kategorisinde değerlendiriyor olmalı ki, Türkiye'de bir büro açmaya yanaşmadığı gibi, mahkemelerin verdiği kararları da takmama eğiliminde.
Türkiye mahkemelerinin 'zararlı içeriklerin kaldırılması' kararına uymayan Vikipedi'nin, "ifade özgürlüğünün engellendiği" gerekçesiyle yaptığı iptal başvurusu, 'ifade özgürlüğünün, suç işlenmesinin önlenmesi için gerekli yaptırımlara tabi tutulabileceği' hatırlatılarak, reddedilmiş.
Bu durum, Türkiye mahkemelerinin işine gelmeyen kararlarına uymayan Vikipedi'nin, başka mahkemelerimizden 'işine gelen kararlar' almaya çalıştığını gösteriyor.
Vikipedi'nin ülkemizin canını sıkan içerikleri kaldırıp kaldırmayacağı ve ülkemizde bir temsilcilik açıp açmayacağını, bilmiyoruz...
Ama ülkemizin Eski Türkiye olmadığını ve eski alışkanlıkların artık geçerli olmadığını, biliyoruz...