CEMİL ERTEM

CEMİL ERTEM

Tarihi 1 Haziran 2010

İsrail'in hiçbir şansı kalmadı

İsrail'in bu saldırısının ekonomik ve siyasi sonuçları ne olur?
İsrail'in yaptığı yalnız Türkiye'ye değil, tüm insanlığa örtülü bir savaş ilanıdır. Bundan dolayı İsrail yalnız kalmaya mahkum. Eskiden bu tür savaş suçu sivil katliamlarda İsrail'i Batı ya hiç kınamaz ya da yarım ağızla geçiştirirdi. Ama şimdi AB ciddi tepki gösterdi. Yunanistan çok açık kınadı ve ilişkilerini gözden geçireceğini söyledi. İsrail savaşla ayakta duran bir ülke.
Savaş olmadan İsrail ayakta duramaz. İşte bundan dolayı bugün İsrail insanlığın en büyük düşmanıdır. Türkiye tabii ki İsrail'le, şimdiye değin, askeri ve ekonomik ilişkiler içinde oldu. İsrail'den ileri teknoloji içeren savunma sanayi araçları alıyoruz. Özellikle Heron uçakları öne çıkıyor. Ama bugün Türkiye insansız hava araçlarını, daha üstün bir teknoloji ile üretebiliyor.
Türk savunma sanayiinin İsrail'e hiç ihtiyacı yok; tam aksine onların Türkiye'ye ihtiyacı var.

İlişkiler uzun süreli bozulursa hangi sektörler etkilenir?
İsrail'le ilişkilerin bozulmasından orta ve uzun vadede hiçbir sektör, hatta iş sahibi etkilenmez. Şimdi yaz geliyor, şüphesiz İsrail'den turist gelmeyecek. Ama bunun çok önemi yok.
Türkiye'nin İsrail dışında bütün komşularıyla artık arası iyi. Çevre ülkelerde, bu olaydan sonra Türkiye sempatisi artacak ve Türk malları daha çok tercih edilir hale gelecektir. İsrail giderek yalnızlaşacak ve bu terör politikasını bırakmak zorunda kalacaktır. Şu anki İsrail kabinesi tarihteki en ırkçı ve terörist kabine. Bunlar İsrail halkına da zarar veriyor. Bunun için hem ekonomik hem de siyasi olarak hiçbir çıkışları yok. Bu krizden Türkiye hem ekonomik hem de siyasi olarak kârlı çıkacaktır. İsrail şimdiden yenilmiş ve mahkum olmuştur.

Bundan sonraki siyasi ve ekonomik süreç nasıl olur?
Artık bu katliamı yapan İsrail hükümeti işbaşında oldukça Türkiye ile İsrail'in arası düzelmez. Bu süreçten İsrail zararlı çıkacaktır.
İsrail, cami duvarını pisleyen köpeklerden beterdir artık. Türkiye, gemilerini ve yaralılarını, cenazelerini en kısa zamanda alacaktır. Birleşmiş Milletler nezdinde gerekli girişimleri yapacak ve uluslararası hukukun işlemesini bekleyecektir.
Burada ABD'nin tavrı önemlidir. Ama İsrail uzunca bir süredir ABD'yi de dinlemiyor.
Elindeki silahlı güce güvenerek terörizm ve katliam yapıyor. Bundan sonrası Türkiye'nin gücüne, kararlılığına ve etkinliğine bağlı. Türkiye İsrail terörizmini yenecek, onu pişman edecek güce bugün sahip. Eğer bu gücü kullanırsa ve İsrail belasından dünyayı kurtarırsa, bölgedeki gücü ekonomik ve siyasi olarak artar.