PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 13 Ağustos 2010

Hayalle yaşıyorum

25 yaşında evli ve çocuk sahibi bir kadınım. Yıllarca tek başıma hayal dünyamda yaşadım. Artık gerçekle hayali karıştırdım ve hayati kararlar almak isteyince gerçeğin farkına varıyorum.
CEVAP
Kafanız çok karışık ve depresif bir ruh halindesiniz. Unutmayın hayat daima mutlulukların olduğu yer değildir. Sizden hayati kararlar almamanızı ve durumunuzu biraz zamana bırakmanızı rica ediyorum.

ÇOCUĞUM ÇOK ZEKİ
15 yaşında üstün zekalı oğlum var. Geçmişte korku isteksizlik ve aşırı heyecanı vardı. İlaç tedavisi gördü. Şimdi hastalığı yeniden tekrarladı.
CEVAP
Öncelikle zeka ile kişilik arasında doğrudan bir ilişki olmadığı gibi üstün zekalı birinin kişilik yapılanmasında sorunlar olabilir. Daha önce kullandığı ilaç iyi de gelmiş olsa tekrar doktora danışmadan aynı ilaca devam etmeyiniz.

BABA ÖNEMLİ

14 yaşında oğlum ve 11 yaşında kızım var. Oğlum ergenliğe girmeye başladı. Ona karşı nasıl davranacağım?
CEVAP
Bu dönemde oğlunuza babasının yol göstermesi ve ona model olması daha önemli.
Sonra ortaya çıkacak kimlik arayışı döneminde sorun çıkarsa yardım almak gerekebilir.

SÜREKLİ TİTRİYORUM
20 yaşındayım. Bazen nefes darlığı yaşıyorum. Sürekli ağlıyor ve titriyorum. Psikiyatriye gitmekten de çekiniyorum.
CEVAP
Psikiyatriye gitmeye neden çekiniyorsunuz anlamakta güçlük çekiyorum. Yazdığınız şikayetler ciddi anlamda hayatınızı, işlevselliğinizi ve sosyalliğinizi olumsuz olarak etkileyecektir.
Şikayetlerinizden anksiyeteyle birlikte görülen depresif bozukluğa benziyor.

SOĞUKKANLI DEĞİLİM
19 yaşında bir genç kızım. Olaylar karşısında soğukkanlı olamıyorum.
Sinirimin geçmesi için birilerine zarar vermem gerekiyor. Ne yapabilirim?

CEVAP
Sinirlilik, gerginlik ve tahammülsüzlük ergenlik depresyonunda çok sık görülen durumlardır. Bununla birlikte yaşam her zaman bize istediklerimizi vermez. Bu gerçeği kabul etmeliyiz. Hayat, biraz mücadele etmek ve özgürlüklerimizden taviz vermeyi gerektirebilir.
Kesinlikle psikoterapi ağırlıklı bir psikiyatrik yardıma başvurmanızı öneriyorum. Kişilik terapisi ve öfke kontrol terapisi almanız gerekebilir. Tedavisi var, korkmayın...

AĞLAMANIN FAYDALARI
Ağlamak ruh sağlığımız için iyi midir. Ağlayan birinin huzur bulma ihtimali var mıdır? Çünkü çok ağlıyorum.
CEVAP
Hiç kimse göz nezlesi, göz alerjisi olmadan ve ruh sağlığı ciddi anlamda bozulmadan ağlamaz.
Ağlamak için bir duygu, düşünce, olay, imaj ya da hatıra gerekir. Aile büyüklerinden birinin kaybıyla başlayıp, her türlü zor ve katlanması güç yaşam olayında antidepresan ya da sakinleştirici vermemeye gayret ederim. Kişi bu durumda robot yapılmamalı, ağlamalı.

SÜREKLİ DÖVÜYORUM
12 yaşındaki erkek kardeşim söz dinlemiyor. Sürekli dövüyorum ama bu da işe yaramıyor. Dayakla doğru bir çocuk yetiştiremeyeceğimizi öğrendik. Bu konuda ne yapmalıyız?
CEVAP
Dayak hiçbir zaman bir eğitim aracı değildir. Çocuk eğitiminde asla yeri yoktur. Bu hatayı lütfen bir daha tekrar etmeyiniz. kardeşinizde Dikkat Eksikliği ve hiperaktivite Bozukluğu'nda görülen belirtiler var. Bununla birlikte çocuklukta geçirilmiş havale, menenjit gibi hastalıklar, ateşli hastalıklar, epilepsi hastalığı da bu davranışlara yol açabilir. Kardeşinizin yürüme ve konuşma yaşının da yaşıtlarıyla uyumlu olup olmadığının bilinmesinde fayda var. IQ yada özel öğrenme bozuklukları da atlanmamalı.