ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 7 Ağustos 2010

İşyerinde Hepatit C virüsü taşıyan varsa

Özel bir şirkette sekreter olarak çalışıyorum. Çay getiren kişi Hepatit C virüsüne yakalanmış. Bu yüzden çok tedirgin oluyorum. Diğer arkadaşlar adeta işten soğudu. Durumu patrona açtık. "Adamın ekmeğiyle oynamayın, 3 nüfusa bakıyor" diyerek bize aldırış etmedi. İşten ayrılsak tazminat alabilir miyiz? Ya da Hepatit C virüsü taşıyan kişinin işyerinde görev değişikliği yapması konusunda dilekçe versek patron bizi tazminatsız işten atabilir mi? İlgili hakkında sahip olduğumuz yasal haklarımız nelerdir? Ayşe ÜSTÜNDAL

İş Kanunu'na göre, işçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı bir hastalığa tutulursa işyerinde o işçiyle birlikte çalışan işçilerin iş sözleşmelerini bildirimsiz olarak fesh etme hakkı bulunmaktadır. Siz bu durumu gerekçe göstererek iş sözleşmenizi fesh edebilirsiniz ve tazminatınızı alabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLi OLURUM?
29.03.1971 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 12.01.1989. 2005'te sigortadan ayrıldım. Sigorta gün sayım 3290. 2006 yılının 9'uncu ayında Tarım Sigortası'na giriş yaptım ve bu güne kadar sürekli yatırdım. Ne zaman emekli olabilirim? Abdurrahman UYSAL/Bozdoğan/AYDIN

SSK girişinize göre Tarım SSK'dan 15 yıl, 44 yaş, 3600 prim gün şartlarına tabisiniz. Verdiğiniz bilgilere göre 15 yıl ve prim gün şartlarınız tamamlanmış. Yaşınız da 2015 yılında dolacak. Bu duruma göre emekli olacağınız tarih 29.03.2015 olacaktır. Ancak şu anda hâlâ SSK emeklilik şartlarına tabisiniz.

Tarım SSK emeklilik şartlarına tabi olabilmeniz için son 7 yıl Tarım SSK primi ödemeniz gerekmektedir. Biliyorsunuz ki Tarım SSK primleri ayda 15 günlük yatmaktadır. Ara vermeden ödemeniz halinde 2013 yılı 10'uncu ayında bu şartınız yerine gelecektir. Eğer ara verirseniz bir daha Tarım SSK'ya geçemezsiniz. Bizden hatırlatması.