Böbrek-kalp yetmezliği şişiriyor gözleri

Bazı hayati hastalıklar yüz ve vücuttaki değişikliklerle sinyal veriyor. Böbrek-kalp yetmezliğinden akciğer kanserine kadar birçok rahatsızlık gözlerde şişme, tırnaklarda sararma gibi belirtilerle kendini gösteriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mayıs 2017 Güncelleme 14 Mayıs 2017, 00:04
Böbrek-kalp yetmezliği şişiriyor gözleri

İÇİNDEKİLER

Gözleriniz şişiyor, tırnaklarınız sararıyor veya istemsiz kilo kayıpları yaşıyorsanız, bu belirtileri göz ardı etmemeniz gerekiyor. Vücudunuz ile ilgili bu sinyaller, böbrek hastalığından kalp yetmezliğine kadar pek çok hastalığı işaret edebiliyor. Bu durumda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurup gerekli tetkikleri yaptırmak büyük önem taşıyor. Memorial Etiler Tıp Merkezi Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. Özlem Kaplan, vücutta hastalık habercisi olabilecek belirtiler hakkında şu bilgileri veriyor...

TIRNAKLARI ÖNEMSEYİN
Tırnaklardaki yapı ve renk değişikliği vücutta gelişen birtakım sistemik hastalıkların habercisidir. Sarı tırnaklar mantar hastalığında görülürken, kaşık tırnak durumu veya tırnaklardaki beyaz lekeler demir eksikliği anemisinin bulgusu oluyor. Tırnaklarda bombelik ise; siroz, akciğer kanseri, bronşektazi ve bazı bağırsak hastalıklarında görülebilen belirtidir. Tırnakta siyah çizgilenmeler ise tırnak yatağında kanama veya melanoma denilen bir kanser türünün habercisi olabilir.

ZEHİRLENME İŞARETİ
Gözün beyaz kısımlarındaki sarı renk, karaciğer ve safra yolları hastalıklarının belirtisidir. Göz kapaklarındaki ödem, şişlik böbrek bozukluğuna işaret ederken, gözbebeklerinin eşit büyüklükte olmaması kafa içi kanama ve beyin travmaları gibi ciddi nörolojik hastalık durumlarında görülür. Göz bebeğindeki küçülme ise ilaçlarla zehirlenmelerini işaret eder.

GECE TERLEMELERİ...
Kişide istemsiz ve hızlı kilo kayıpları varsa mutlaka tiroit fonksiyonları ve kan şekeri incelenmelidir. Hipertiroidi ve diyabet hastalıklarında kilo kaybı yaşanır. Çoğu kanser hastalığı açıklanamayan kilo kaybı ile seyreder. Gece terlemesi, ateş ve kilo kaybı üçlüsü lenfoma ve lösemide, kansızlık ile birlikte kilo kaybı ise mide ve bağırsak kanserlerinde görülmektedir. Kilo kaybına halsizlik, öksürük ve yüksek ateş eşlik ediyorsa akciğer enfeksiyonları ile tümörleri açısından araştırılmalıdır.

CİLTTE BEYAZLAMA
HER hastalığın değişik şekillerde belirti verdiğini söyleyen Dr. Özlem Kaplan, ciltteki belirtilerin altında hangi rahatsızlık yattığını şöyle anlatıyor: "Ciltte kendiliğinden ortaya çıkan morarmalar; lösemi, immun trombositopenik purpura gibi bazı kan hastalıklarının erken bulgusu olabilirken; ciltteki beyazlamalar vitiligo ya da mantar enfeksiyonlarında görülebilmektedir. Saçlı deride fazla kepek, diz ve dirseklerde beyaz lekelerin varlığı sedef hastalığını; ciltte ağrılı, yüzeyden kabarık, içi su dolu kırmızı lezyonların olması ise zona hastalığını işaret edebilir. Ciltteki kuruluk ve kaşıntı, az sıvı tüketimi ya da tiroit bezinizin az çalışmasına bağlı olabileceği gibi, böbrek yetmezliğinin de bir bulgusu olabilir. Özellikle kalp yetmezliğine bağlı periferik dolaşımın bozulduğu durumlarda cilt; soluk renkli, terli veya morumsu bir renk alabilir. Ciltteki sararmalar da karotenin aşırı tüketimine bağlı olabileceği gibi karaciğer ve safra yollarındaki tıkanıklıktan da kaynaklanabilmektedir."

KİLO ALIYORSAN BİR SEBEBİ VAR!
İstemsiz kilo alımı, metabolik hastalıkları işaret ediyor. Tiroit bezinin yavaş çalıştığı hipotiroidi durumunda kilo artışı, halsizlik, cilt kuruluğu ve saçlarda dökülme olur. İnsülin direnci ve diyabet hastalıklarında ani kilo artışı meydana gelir. Kalp yetmezliği, karaciğer sirozu gibi vücutta sıvı birikiminin görüldüğü hastalıklarda da kilo artışı olabilmektedir.