Afrodizyak ıspanak!

Güçlü olmanın eskiden beri bilinen formülü ıspanak, cinsel hayata da güç katıyor. Uzmanlar çinko zengini bu besinin libidoyu artırdığını belirtiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Nisan 2016 Güncelleme 10 Nisan 2016, 00:00
Afrodizyak ıspanak!

İÇİNDEKİLER

UNUTULMAZ çizgi film Temel Reis'in gıdası ıspanağın faydaları saymakla bitmiyor. A, C vitamini, potasyum, magnezyum ve çinko zengini ıspanağın afrodizyak etki yarattığını söyleyen uzmanlar, "Çinko, libido seviyesinin ve testosteron hormonunun artmasına yardımda bulunur. Ispanakta bulunan çinko ile cinsel gücünüzü ve arzunuzu artırabilirsiniz" diye konuşuyor. Bu lezzetli sebzenin diğer faydaları ise şöyle sıralanıyor:

GÖZLERE İLAÇ
✖ Antioksidan özelliklere sahip doğal bir pigment olan luteinden zengindir. Lutein yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta) riskini azaltır. Göz sağlığı için günde 6-10 mg lutein alınmalıdır. Yarım su bardağı pişmiş ıspanakta 10.2 mg kadar lutein vardır.
✖ Ispanak folat vitamini için önemli bir kaynaktır. Suda çözünen bir B grubu vitaminidir, yeni hücrelerin oluşumu ve devamlılığında rol oynar. Özellikle büyümenin görüldüğü hamilelik ve bebeklik dönemlerinde hayati önem taşır. Hamile kadınlarda çocuklarının nöral tüp defekti denilen doğrum kusurları ile doğmalarını engeller. Yarım bardak pişmiş ıspanak 139 mikrogram folat içerir, günlük önerilen folat ihtiyacının yüzde 50'sinden fazladır.

KANSERİ ÖNLÜYOR
✖ Ispanak ve diğer yeşil sebzeler içerdikleri klorofil ile özellikle yüksek sıcaklıklarda ızgara ya da kızartma yapılırken ortaya çıkan kanserojen maddelerin etkilerini engeller. Haftada 3 porsiyon ve üzeri yeşil yapraklı sebze tüketenlerde mide kanserine yakalanma riskinin yüzde 46 daha az olduğu saptanmıştır.
✖ Yapılan bir çalışmada, ıspanakta bulunan neoksantin adlı bir karotenoidin, kanserli hücre artışı ve çoğalmasını önleyerek prostat kanseri ile savaştığını ortaya koymuştur.

TANSİYONU DENGELER
✖ Yüksek potasyum içeriği ile vücutta sodyumun etkilerini azaltıp kan basıncının yükselmesini önler. 1 bardak pişmiş ıspanak 839 mg potasyum içerir, 1 bardak muzda ise 539 mg potasyum bulunur.
✖ Ispanak içerdiği K vitamini alımı idrarla kalsiyum atılımını azaltır ve kalsiyum emilimini artırır. K vitaminin düşük alımı kemik kırıkları için yüksek derecede risk faktörüdür.
✖ Ispanak yüksek lif içeriği ile kabızlığı önler, sindirimi düzenler.