Bakan Şimşek'ten 'ihracat' açıklaması! "Programımız çalışıyor" diyerek duyurdu: Küresel ticaretteki yerimizi daha da güçlendireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ihracat rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. "Programımız çalışıyor" diyen Şimşek, "Yıllık dış ticaret açığındaki iyileşme eğilimi sekiz aydır kesintisiz devam ediyor" dedi. Bakan Şimşek, "Stratejik konumuyla Türkiye bu eğilimlerden en olumlu etkilenen ülkelerdendir. Verimliliği artıracak yapısal reformlarla küresel ticaretteki yerimizi daha da güçlendireceğiz" ifadelerini kullandı. Dış borç hakkında verileri paylaşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Son 9 ayda dış ticaret açığımızda 122 milyar dolardan 92 milyar dolara gerilemeyi başardık" dedi.

Giriş Tarihi 30 Nisan 2024, 14:16 Güncelleme 30 Nisan 2024, 15:04
Bakan Şimşek’ten ’ihracat’ açıklaması! Programımız çalışıyor diyerek duyurdu: Küresel ticaretteki yerimizi daha da güçlendireceğiz

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin ihracatı martta 22 milyar 571 milyon dolar oldu. İthalat 29 milyar 912 milyon dolar olarak açıklandı. Dış ticaret açığı, 7 milyar 341 milyon dolara düşerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 75,5'e yükseldi.


OCAK-MART DÖNEMİNDE DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 41,5 AZALDI

Ocak-mart döneminde ise ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artışla 63 milyar 603 milyon dolar, ithalat yüzde 12,8 azalışla 83 milyar 945 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-mart döneminde dış ticaret açığı yüzde 41,5 azalarak 34 milyar 799 milyon dolardan 20 milyar 343 milyon dolara geriledi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı Ocak-Mart 2023 döneminde yüzde 63,8 iken bu yılın aynı döneminde yüzde 75,8'e yükseldi.



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin resmi X hesabı üzerinden dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

"PROGRAMIMIZ ÇALIŞIYOR"

"Programımız çalışıyor" diyen Şimşek, yıllık dış ticaret açığındaki iyileşme eğiliminin sekiz aydır kesintisiz devam ettiği bildirdi.

Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde,

Programımız çalışıyor… Yıllık dış ticaret açığındaki iyileşme eğilimi sekiz aydır kesintisiz devam ediyor.

Martta yıllık dış ticaret açığı önceki yılın aynı ayına göre 26 milyar dolar iyileşerek 92 milyar dolara geriledi.


2024 yılı ilk çeyreğinde yıllık mal ihracatı 257,6 milyar dolara, turizm gelirleri ise 56,3 milyar dolara ulaştı. Salgın sonrası yeniden şekillenen tedarik zincirleri, stratejik rekabet ve küresel ticarette parçalanma; dost ve yakın ülkelerden tedarik eğilimini artıyor.

"TÜRKİYE EN OLUMLU ETKİLENEN ÜLKE"
Stratejik konumuyla Türkiye bu eğilimlerden en olumlu etkilenen ülkelerdendir. Verimliliği artıracak yapısal reformlarla küresel ticaretteki yerimizi daha da güçlendireceğiz.

122 MİLYAR DOLARDAN 92 MİLYAR DOLARA DÜŞTÜ
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi'nde konuştu. Bolat, "Son 9 ayda dış ticaret açığımızda 122 milyar dolardan 92 milyar dolara gerilemeyi başardık. Yaklaşık 29 milyar dolarlık bir azaltma gerçekleşti. Aynı şekilde cari açığımız son 9 ayda 60.1 milyar dolardan 31.8 milyar dolara geriledi. Bu şu demek. Daha az dövize ihtiyacımız gerçekleşti. Döviz yeterliliği daha fazla arttı. Kurun üzerindeki yukarı yönlü baskılar bu anlamda azalmış oldu. Bu durum enflasyon ile mücadeleye katkı yapmış oldu" dedi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi' başladı. Zirveye Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Nurettin Canikli katıldı. Bakan Bolat, İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi'nde ihracatçılara yeni desteği açıkladı.

Bakan Bolat, ihracat destek programı çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) ile yeşil mutabakat konusunda danışmanlık hizmetleri giderlerinin yüzde 50'sinin Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanacağını açıkladı. Bolat katılımcılara, danışmanlık için ilgili birimlere başvurabilecekleri bilgisini verdi.

"122 MİLYAR DOLARDAN 92 MİLYAR DOLARA GERİLEMEYİ BAŞARDIK"
Bakan Bolat, "Son 9 ayda dış ticaret açığımızda 122 milyar dolardan 92 milyar dolara gerilemeyi başardık. Yaklaşık 29 milyar dolarlık bir azaltma gerçekleşti. Aynı şekilde cari açığımız son 9 ayda 60.1 milyar dolardan 31.8 milyar dolara geriledi. Bu şu demek. Daha az dövize ihtiyacımız gerçekleşti. Döviz yeterliliği daha fazla arttı. Kurun üzerindeki yukarı yönlü baskılar bu anlamda azalmış oldu. Bu durum enflasyon ile mücadeleye katkı yapmış oldu. Bu çabalar devam edecek. Bunu mal ve hizmet ihracatımızdaki artışları devam ettirerek sağladık. Hizmetler kalemi içinde bu anlamda müteahhitlik kaleminde geçen yıl 28 milyar dolarlık proje kazanımı gerçekleşti. Dizi film ihracatında yaklaşık 600 milyon dolarlık gelirimiz oldu. Turizm de 54 milyar dolar, lojistik hava kara demiryolu taşımacılığında 35 milyar dolar bir gelir kalemimiz oldu. Uluslararası eğitimde 850 milyon dolar, sağlık hizmetlerinde 2.8 milyar dolar gelirimiz oldu. Bundan 30 yıl önce yabancılarla karşılaştığımızda Türk malı için dudak bükmeler, burun kıvırmalar ile karşılaşıyorduk. Şimdi ise övgü dolu sözler işittikçe gurur duyuyoruz, iftihar ediyoruz. Serbest bölgelerimiz 19'a yükseldi. Şimdiden Bergama'ya siparişler doldu. Yaklaşık 2 sene içinde 200 tane ihracat amaçlı kurulacak fabrikaların açılışını hep birlikte yapacağız. Serbest bölgelerimizden de bugüne kadar 12,5 milyar ihracat gerçekleşti. Bunları geliştirmeye devam edeceğiz, sırada birkaç tane daha serbest bölge açılışımız olacak" dedi.

"YÜZDE 50'SİNİ TİCARET BAKANLIĞI KARŞILAYACAK"
Bakan Bolat, yeşil mutabakatta danışmanlık giderlerinin yarısı Ticaret Bakanlığı karşılayacağını açıklayarak "Bu yıl 21,5 milyar lira destek paketi açıkladık. Avrupa Birliği komisyonu oldukça bir yapıcı raporu Avrupa Birliği konseyine Aralık ayının başında sunmuştu fakat Avrupa Birliği içindeki bazı ülkelerin maalesef çekingen tutumu yüzünden bu rapor konusunda konseyimiz komisyona 'Tamam Türkiye ile gümrük birliği modernizasyon görüşmelerine başla' diyemedi. Ümidimiz Haziran zirvesinde. Ticaret diplomasisini en sonuna kadar kullanıyoruz. Hizmetler ticaretinde de serbest ticaret konusunda müzakereleri başlattık. Doğrudan yatırımlar noktası büyük bir başarı hikayesi. Bugün ihracatımızın 3'te birini doğrudan yatırım yapan yabancı firmalar yapmakta. Türkiye olarak gümrüklerde daima yatırım yapıyoruz. Yeşil mutabakat konusunda size bir müjdemiz olsun. Ticaret Bakanlığı olarak, ihracat destek programı çerçevesinde, Avrupa Birliği ile yeşil mutabakat uyum noktasında şirketlerimize danışmanlık hizmetleri olarak 5 yıl boyunca yapacağınız danışmanlık hizmetleri giderlerinin yüzde 50'sini Ticaret Bakanlığı karşılayacak" dedi.