Turuncu koruma!

Alkol ve sigaraya karşı portakal, çilek gibi meyveler koruma kalkanı oluşturuyor. Uzman diyetisyen Şebnem Kandıralı, hayatı tehdit eden bu bu tehlikeli ikliiyi bitirecek gıdaları sıralıyor....

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mart 2016 Güncelleme 05 Mart 2016, 00:00
Turuncu koruma!

İÇİNDEKİLER

İçinde bulunduğumuz Yeşilay Haftası'nda uzmanlar bir kez daha, 'Alkol ve sigaradan kurtulun' çağrısı yaptı. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı da, "Tek başına veya birlikte kullanıldıklarında alkol ve sigara hayatı tehdit ediyor. Her ikisi de kalp-damar, kanser ve akciğer hastalıklarına yol açıyor" dedi. Kandıralı, bu iki zararlı alışkanlık sonucu ortaya çıkan hastalıkları şöyle anlattı:

AĞIZ- BOĞAZ KANSERLERİ:
Alkol ve tütün kullanımı ağızboğaz kanseri vakalarına erkeklerde yüzde 80'ine, kadınlarda ise yüzde 65'ine neden olmaktadır. Alkol ve tütünün birlikte kullanılması da yemek borusu kanseri riskini arttırmaktadır.

KARACİĞER KANSERİ:
Bazı çalışmalar alkol ve sigaranın vücutta sinerjik olarak çalıştığını, bu bağlamda karaciğer kanseri risklerini arttırdığını bildirmiştir.

KARDİYOVASK ÜLER HASTALIKLAR:
Kalp-damar hastalığı çok sayıda faktörün (kalp krizi, felç, damar sertleşmesi vb.) sonucuna bağlı çeşitli koşulları kapsar. Sigara içilme dozajına bağlı olarak kalp-damar hastalıkları riskini artırır. Alkolün etkisi de cinsiyet, yaş ve içme miktarına bağlıdır.

SİGARA HASARIN DAN KURT ARACAK BESİNLER
FLAVONOİDLER: Kanser hücrelerinin büyümesini durdurmada etkili ve sigaranın yarattığı DNA hasarı ile mücadele ederek akciğer kanserine karşı koruyan bitki pigmentleridir. Yeşil-siyah çay, çilek, böğürtlen, pırasa, brokoli, kapari, tere, dereotu, brüksel lahanası, elma, kuş üzümü, fasulye, soğan ve elmada bulunur.

A VİTAMİNİ: Sigaradaki karsinojen bir madde olan benzopiren A vitamini eksikliğine yol açabilmektedir. A vitamini en çok havuç, kış kabağı, portakal, kayısı, şeftalide bulunur. Karaciğer, balık yağı, süt, tereyağ, yumurta da vardır.

E VİTAMİNİ: Damar sertleşmesi yavaşlatan bu vitaminin kaynağı yağlı tohumlar, soya, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagillerdir. C vitamini: Limon, portakal, çilek, kuşburnu, domates, lahana, yeşil biber, asma yaprağı.

ALKOLÜN ZA RARLA RINI AZALTAN ÖNERİLER
* Vücudunuz yediğiniz yiyecekleri yıkmak ve enerji kullanımına harcamak için B grubu vitaminlerine ihtiyaç duyar. Balık, tavuk, hindi, et, yumurta, süt ürünleri, fasulye, bezelye, yeşil yapraklı sebzeler vb. besinler B vitaminlerini içerir.

* Günlük tuz alımını 1500 mg ve altına çekin. Bu sayede sıvıların bacaklar, karın ve karaciğerde birikmesi önlenmiş olacaktır. İşlenmiş ve paketlenmiş yiyeceklerden uzak durun.

* Egzersiz yapmak hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyilik halini arttırmaya yardımcı olacaktır.

* İhtiyacınız olan protein miktarını belirlemek için doktorunuza danışın. Bazı kaynaklar enerji sağlamak için protein miktarının arttırılmasını önerirken, bazıları toksin birikimine yol açacağı düşüncesiyle azaltılmasını öngörüyor.

* Karaciğer hasarı verimli enerji depolamanın mümkün olmadığı anlamına gelebilmektedir. Ekstra besin alımı gerekir. Bol meyve yiyin. Kompleks karbonhidrat alımını da tam tahıllı ekmek, patates, mısır, bezelye, mercimek, fasulye, ve fındıkgiller gibi besinleri yiyerek arttırın. En önemlisi de alkolü bırakın...