Ruh haline göre beslen

Besinlerin yalnızca beden değil ruh sağlığına da faydalı olduğu biliniyor. Uzmanlar tembelleştiğinizde ıspanağı, huysuzsanız fıstık ezmesi ve elma ikilisini tavsiye ediyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ocak 2015 Güncelleme 26 Ocak 2015, 00:00
Ruh haline göre beslen

İÇİNDEKİLER

Kendinizi kötü hissettiğiniz anlarda sağlıksız atıştırmalıklara yönelmek hem beden hem de ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar bu alışkanlıkların yerine bilinçli kararlar alarak ruh halinin değiştirilebileceğini aktarıyor. Stresli, tembel ya da huysuz hissedildiğinde besinlerin mucize faydalarından yararlanabilineceğini belirten uzmanlar, 7 ruh hali ve o anlarda tüketilmesi gereken besinleri şöyle sıralıyor..

Stresli anlarda: Yoğun iş temposu, düğün, nişan gibi özel günler öncesi kendinizi stresli hissettiğiniz anlarda çikolata yediğinizde vücudunuzdaki stres hormonu azalır. Ancak çikolatanın etkisini daha fazla hissetmek için kakao yoğunluğu fazla olan bitter çikolataları tercih etmelisiniz.

Tembel hissettiğinizde: Yapılacak onca iş varken siz parmağınızı bile kıpırdatamıyorsanız, ıspanak gibi bol sıvı içeren yiyecekleri tüketmek konsantrasyonunuzu artırmaya yardımcı olur. Sizi daha güçlü ve dinamik kılarak enerji verir.

Huysuzsanız: Yapılan her şeye burun kıvırıyor, her şeye huysuzlanıyor, çevrenizdekileri bıktırma noktasına geliyorsanız, fıstık ezmesi ve elma ikilisine yöneldiğinizde enerji ve şeker seviyeniz yükselecek ve uzun süre daha iyi hissedeceksiniz. Böylelikle hem siz hem de çevrenizdeki insanlar rahat edecektir.

Endişeliyseniz: Endişeli bir ruh hali içindeyseniz somon balığı tüketmek size oldukça iyi gelecektir. Somon balığında fazlaca bulunan Omega-3 yağ asitleri endişelerinizin üstesinden gelmenize yardımcı olur. Daha rahat olmanızı, panikleyerek yanlış şeyler yapmanızı önler.

Kızgınsanız: İş yerinde müdürünüzle mi tartıştınız ya da duyarsız bir insan sinirinizi mi bozdu, o zaman sıcak bir fincan yeşil çay yudumlayın. Böylece kızgınlığınızın üstesinden gelecek, sinirlerinizin kısa sürede yatıştığını göreceksiniz.

Regl dönemi ağrıları: Her ay tekrarlayan bu ağrılarla başa çıkabilmenin yolu çırpılmış yumurtalı sandviçlerden geçiyor. Sandviç ekmeğinin karbonhidrat içeriği vücudunuzdaki serotonin seviyesinin yükselmesini sağlar. Ancak yine de ekmek tüketirken aşırıya kaçmamakta fayda var.

Depresyondaysanız: Hava değişimleri, yaşanan olumsuzluklar ve D vitamini eksikliği vücudunuzun ruh halini dengelemesine engel olabilir ve depresyonu tetikler. Bu durumla başa çıkmak için yağsız sütle birlikte tüketeceğiniz tahıl gevrekleri size iyi gelecektir. Uzmanlar ayrıca kahvaltının asla atlanmaması gereken bir öğün olduğunu da vurguluyor.