Kış kalbi de vurur

Kış aylarında birçok hastalık artış gösteriyor Soğuk hava nedeniyle damarlar büzülünce kalp krizi riski de bu dönemde yükseliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Aralık 2012 Güncelleme 20 Aralık 2012, 00:52
Kış kalbi de vurur

İÇİNDEKİLER

Soğuk havanın damar büzücü etkisiyle zorlanma birleştiğinde, kalp krizi ve ani ölüm riski ortaya çıkabiliyor. Kışın artan hava kirliliği, sigara içilen kapalı mekanlarda bulunma da kalp krizi riskinin artmasında etkili. Uzmanlar "kalp krizi geçirenlerin yüzde 35'inde kriz öncesi grip bulunmaktadır" diye uyarırken kış hazırlığı olarak sağlıklı beslenmenin şart olduğunu belirtiyor.

KIŞ MÖNÜSÜ HAZIR
D Vitamini eksikliği varsa kırmızı et, yeşil sebzeler, haftada 2-3 kez bakliyat, ayda 1-2 kez ızgara karaciğer gibi demir zengini besinlere ağırlık vermek lazım.
Her gün yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve toz zerdeçal bir bağışıklık hapıdır.
Sarı renkli yiyeceklerde (portakal, greyfurt, havuç) ve kırmızı besinlerde (domates, kırmızılâhana, pancar, yaban mersini, böğürtlen) bulunan karotenoid bağışıklığı güçlendirir.
Balık, proteinden zengin oluşu yanında mükemmel bir omega-3 kaynağı olması nedeniyle çok önemlidir. Haftada iki kez yiyin ama kızartmayın.
Yiyecek-içecek listelerimize C vitamininden zengin besinleri (mandalina, nar, yeşil sebzeler, yeşilbiber, kivi) eklemeyi de unutmayın.