Gripte kafa karışıklığı!

Domuz gribi aşısı etkili, güvenilir ve hiçbir yan etkisi olmayan bir ürün olarak tanıtılmaya çalışılıyor. Oysa risk grubunu bile koruyup korumadığı meçhuldür

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Aralık 2009 Güncelleme 04 Aralık 2009, 02:46
Gripte kafa karışıklığı!

İÇİNDEKİLER

Medyada domuz gribi aşısı konusunda 'kafa karışıklığı' var. Bazı gazetelerin köşe yazarları durumu apaçık ortaya koyuyor: Aşı konusunda kafalar karışıktı, daha da karıştı. Halkımız evini ilaçlarla doldurdu' cümlelerini yazan Güngör Uras bakın yazısında ne diyor: "Halkımız panik halinde... Uzmanlar halkı aydınlatmıyor. Bir yanda domuz gribi aşı kampanyası var. Öte yanda halkımıza neyin doğru, neyin yanlış olduğunu doğru dürüst anlatan yok… Bu kafa karışıklığı ile günler geçiyor." Aslında domuz gribi aşısı konusunda kafa karışıklığı, domuz gribinin görüldüğü her ülkede var. Bu hiç de şaşırılacak bir şey değil. Bunun esas sebebi de 'insanların ilaç ve aşı endüstrisine duyduğu güvensizlik!' İlaç ve aşı sıradan bir tüketim ürünü olarak pazarlanırsa, olacağı budur işte. Domuz gribi aşısında da aynı yanlış yapılıyor. Bu aşının gerekliliği, etkinliği, güvenirliği, bilinen yan etkileri ve muhtemel riskleri 'tam ve doğru anlatılması' yerine, sanki bir 'pazarlama kampanyası' yürütülüyor. Domuz gribi aşısı yüzde 100 gerekli, etkili, güvenilir ve hiçbir yan etkisi de olmayan bir ürün olarak tanıtılmaya çalışılıyor. Bu gerçekten öyle mi değil mi, bakalım:

DOMUZ GRİBİ AŞISININ ETKİNLİĞİ NEDİR
Bir kere hiçbir aşı yüzde yüz etkili veya koruyucu değildir. Gözleme dayalı araştırmalar aşıların etkili olduğu sonucunu gösteriyor olsa da dikkatli ve titiz çalışmalarda grip aşılarının etkinliklerinin 'abartıldığı' sonucuna ulaşılmaktadır. Buna göre mutad grip aşısının etkinliğinden tam emin olunmasa bile grip bakımından ciddi hastalık ve ölüm riski taşıyan insanlara yapılması genel olarak benimsenmiştir. Sağlıklı insanların mutad grip aşısı olmaları gerekli değildir. Domuz gribi aşısının da risk grubunda yer alan insanları ne kadar koruyacağı meçhuldür. Bu aşının sağlıklı gönüllülerde yeterli antikor cevabı oluşturduğu gösterilmiştir ama bağışıklığı zayıf insanlardaki etkinliğini bilmek mümkün değildir. Ayrıca virüsün mutasyon geçirmesi ihtimal dâhilindedir ve böylece aşının etkisi konusu tartışmaya açık bir hal alacaktır.

DOMUZ GRİBİ AŞISININ YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?
Domuz gribi aşısının kısa zamanda ortaya çıkan yan etkileri gayet iyi bilinmektedir ama bu aşıları olanları uzun vadede ne gibi risklerin beklediği tam belli değildir. Bu konudaki şüphe ve iddialar ancak aşı olanların uzun süre izlenmesiyle anlaşılabilir; bugüne kadar bu izleme yapılmamıştır. Sonuçta ciddi bir riskin olmadığı da belirlenebilir ama araştırma yapmadan böyle bir risk yok demek yanlıştır.

GELELİM SONUCA

Domuz gribi aşısı, etkinliği tam bilinmiyor olmasına rağmen, bilinen yan etki ve muhtemel riskleri de belirtilerek 'ağır hastalık ve ölüm riski taşıyan insanlara mutlaka tavsiye edilmelidir'. Aşı yaptırıp yaptırmamaya herkes kendi karar vermelidir. Risk grubunda olmayan sağlıklı insanların domuz gribi aşısı olması şart değildir, isteyen olur isteyen olmaz. Durum bundan ibarettir.

DOMUZ GRİBİ AŞISI GEREKLİ Mİ?
Salgının ilk günlerinde yeni ve öldürücülüğü çok fazla olan bir virüsün dünya çapında bir salgın yapacağı düşünülüyordu. Böyle bir durumda da olabildiği kadar kısa bir zamanda risk grubunda olup olmadığına bakılmaksızın toplumların en az yüzde 30'unu aşılayarak pandemiyi yavaşlatmak, ölümleri azaltmak görüşü mâkuldü. İlerleyen günlerde üç önemli gelişme oldu.

BİR: Bu pandeminin öldürücülüğünün her yıl gelen gribin ancak onda biri kadar olduğu anlaşıldı.

İKİ:
Pandeminin kuzey yarı küreyi ocak ayından sonra etkilemesi bekleniyordu. Oysa eylül ayından itibaren salgın başta ABD olmak üzere birçok ülkede zirve yaptı; milyonlarca insan hastalığı geçirdi (tabii olarak aşılanmış oldu).

ÜÇ:
Aşı üretimi beklenen zamanda gerçekleşmedi ve görünen o ki aşılar öngörülen zamanda üretilemeyecek. Mutad grip aşısı için geçerli olduğu gibi domuz gribi aşısı da artık sağlıklı insanlar için değil sadece 'risk grubunda olanlar için gerekli' olan bir aşı hâline geldi.

DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ!

DOMUZ GRİBİNDEN KORUYAN GIDALAR