Telefonlar yüzme öğrendi

Akıllı telefonlar denizde, havuzda hiçbir aksesuar gerektirmeden video ve fotoğraf çekimi yapıyor... Su sporlarını sevenler için telefonlar korkulacak cihaz olmaktan çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ağustos 2014 Güncelleme 28 Ağustos 2014, 01:09
Telefonlar yüzme öğrendi

İÇİNDEKİLER

Spor yapanlar akıllı telefonlardan uzak durmaya gayret ederdi. Sıvı ile temas veya düşürme sonucu hasar gören telefonlardan çok çektik. Şimdi hem darbeye hem de sıvıyla temastan korkmayan telefonlar piyasaya çıkmaya başladı. Üstelik akıllı telefonlar aksesuara gerek kalmadan fotoğraf ve video da çekmeye başladı. Sony Xperia Z2 serisinde önceki deneyimlerden de ders alarak su altında ve su üstünde iyi performansa sahip modelini bu yılın başında tanıttı. Samsung da Galaxy S5 modeliyle suya dayanıklı hale geldi. Her iki telefonla havuza ya da denize korkmadan girebiliyorsunuz. 1.5 metreden sonra risk oluşabilir.
Bu yüzden derin sularda elden düşürmemeye gayret edin. Süre olarak da 30 dakikanın üstünde risk artıyor. Suyla temas ettiğinde dokunmatik ekranlar sorun çıkarabiliyor. Sony Xperia Z2, deklanşör gibi kullanılan tuşu sayesinde dokunmatik ekran sorunu dert olmuyor.

NOKIA LUMIA 930 FOTOĞRAF MAKiNELERİYLE REKABET EDiYOR

Akıllı telefonlar yetenekleriyle fotoğraf makineleriyle de rekabet ediyor. Fotoğraf makinelerinin en büyük avantajı optik mercekler.
Akıllı telefonlar kullandığı yazılım, işlemci ve sensörlerle bu eksikliği kapatmaya çalışıyor. Bu konuda en deneyimli markalardan bir de Nokia. Firmanın yeni ürünü Lumia 930 kaliteli fotoğraflar çekmek isteyen kullanıcıları da mutlu eden bir akıllı telefon. 20 MP PureView kamera, dört farklı yöndeki dört mikrofon ve Surround ses kaydı özelliğiyle yüksek kaliteli fotoğraflar ve etkileyici videolar çekmek mümkün oluyor. Carl Zeiss lens ve çift LED flaş ile güçlendirilen kamera, optik görüntü sabitleyicisine de sahip. Sonuçta elimizde akıllı bir telefon var. Mobil ortamda eli sabit tutmak zor. Optik sabitleme özelliği ile çekim yaparken tutuştan kaynaklanan titremeler minimuma indiriliyor ve sabit bir görüntü elde ediliyor.
Telefonda 20 MP arka kameraya ek olarak bir de 1.3 MP ön kamera bulunuyor.
Bu özelliğiyle de selfie çekmeyi ve Skype ile görüntülü konuşma yapmayı sevenler için haklı bir satın alma nedeni oluşturuyor. Nokia Lumia 930'un arka kapak tasarımının turuncu, yeşil, beyaz veya siyah renk seçenekleri sayesinde dört farklı renkten birini seçmek mümkün. Nano-
SIM
kullanılan Nokia Lumia 930, yalnızca 167 gram ağırlığında ve 9,8 mm kalınlığında. Lumia 930, gücünü 2.2 GHz hızla çalışan dört çekirdekli Snapdragon 800 işlemcisinden alıyor.
Hızla açılıp kapanan uygulamalar ve işlemler arası hızlı geçiş konusunda da hem Windows Phone hem diğer işletim sistemi kullanıcılarının beğenisini topluyor. Üstün donanım özellikleri sayesinde, Lumia 930 oldukça iyi bir performans sunuyor.

CIZIRTISIZ RADYO

Hiçbir ek maliyet olmadan sınırsız, reklamsız müzik akışı içeren MixRadio, Nokia Lumia 930'da önceden yüklü ve anında kullanıma hazır halde geliyor. Düzenli olarak güncellenen yüzlerce miksten birini seçmek, müzikleri kişiselleştirmek ve çevrimdışıyken bile müzik dinlemeye olanak tanıyor. Nokia Lumia 930'un müzikseverlerin vazgeçemeyeceği bir diğer özelliğiyse 75 saat müzik çalma performansı.

DENiZDEN ÇIKINCA YIKAYIN

Şekerli veya tuzlu su sıvıyla temasa dayanıklı olsa da telefonlara zarar veriyor. Özellikle tuzlu su güçlü bir aşındırıcı. Bu yüzden denizde kullandığınız telefonu çıkınca mutlaka yıkayın. Sony Xperia Z2 ve Samsung Galaxy S5 denizde çekimler yapınca ekstra aksesuar kullanmamak işinizi kolaylaştırsa da bileğinize bağlı dolaşırsanız derine dalmasını engelleyebilirsiniz.

Casper VIA V8 Aklı ve işlemcisini bilgisayardan aldı!

Bilgisayarın deneyimli markası Casper, akıllı telefon ve tabletlere de hızlı giriş yaptı. 8 çekirdekli işlemcisi ve 5 inçlik dev ekranı ile akıllı telefon konusunda devlere rakip oldu
Akıllı telefondan beklentiler arttı. Bilgisayar kadar güçlü işlemcisi, tablet kadar büyük ekranı ve fotoğraf makinesi kadar yetenekli kamerası olan büyük ekranlı akıllı telefonlar tercih ediliyor.
Üstelik tüketiciler istekleri bu kadar artsa da maliyetin artmasını istemiyor. Şimdi telekom operatörleri, yerli ve uluslararası telefon markaları da bilgisayar gibi platform yönetimi ile üretilen telefonlar da yerli markaların oyun alanı haline geldi. Casper, dizüstü veya masaüstü bilgisayar almak isteyenlerin aklına gelen ilk markalardan biri. Önce tablet şimdi de akıllı telefon için hummalı bir çalışma içine giren şirket. Casper VIA serisi ürünleri bilgisayar platformu gibi yeteneklerini ve performansını artırarak piyasaya sürerken marka itibarını yukarıda tutmaya çabalıyor.

8 ÇEKİRDEK ÇOK İŞ

Akıllı telefonlarda bilgisayarlardaki birbirinden bağımsız farklı uygulamaları çalıştırmak için işlemcilerde çekirdek yarışına girdi. İşlemci yarışında deneyimli Casper, Via V8, 8 çekirdekli işlemciye sahip ilk ürün oldu. 8 çekirdek, oyun ve video uygulamalarında kullanıcıya avantaj sağlıyor. Büyük ekranda elektronik posta ile yanıtlamak, resim ve video dosyalarını incelemek daha kolay.

KAMERASI FARKLI

İnceliği korumak için uğraş veren Casper, kameranın çıkıntısına arkada 16 megapiksel, önde 8 megapiksel çözünürlük için fedakarlıkta bulunmuş. Özçekim fotoğraf ve videoların kalitesini artırmak isteyenler de bir kaç milimetrelik fazlalığı görmezden geliyor. Şimdiki teknolojiyle daha fazlasını istemek zor.
Alttan ve üstten biraz fazla pay bırakılması toplamda 5 inç ekrana sahip telefonun boyutunu büyütüyor. Ancak telefonun hoparlörünün performansı, müzik dinlerken yaşattığı keyif ve ekranı ve fiyatı toplam memnuniyeti artırıyor. 32 GB modeli de 1199 TL olarak vitrinlere çıktı.


TİMUR SIRT