Tarihi gün

TBMM, tarihi bir gün yaşadı. AK Partili 4 milletvekili, dün Meclis'e başörtülü olarak girdi. MHP ve BDP destek verdi, CHP de eylem yapmaktan kaçındı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Kasım 2013 Güncelleme 01 Kasım 2013, 01:58
Tarihi gün

İÇİNDEKİLER

14 yıl önce Bülent Ecevit başbakanlığı döneminde Meclis'teki başörtülü vekil krizinde dün tarihi bir gün yaşandı. AK Parti milletvekilleri Gülay Samancı, Nurcan Dalbudak, Sevde Bayazıt ve Gönül Sahkulubey, TBMM Genel Kurulu'na başörtüleriyle geldi. MHP ve BDP'nin destek verdiği başörtülü milletvekili konusuna CHP, herhangi bir eylemde bulunmayarak destek verdi.

HEPSİ DIŞARIDA...
Hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 14 yıl önce yaşanan Merve Kavakçı olayını hatırlatarak " O olayın siyasi sonuçları olmuştur. O gün 'dışarı dışarı' diye bağıranların hepsi dışarıda kaldı. Başörtüsü konusunda ailemle birlikte çok sıkıntılar yaşadım. İsyan etmedik, dağa çıkmayı aklımızdan bile geçirmedik. Demek ki sabır çok gerekliymiş. Kadını başı açık, kapalı olarak kategorize etmek ahlaksızlığın daniskasıdır" dedi.



AKŞENER YÖNETTİ
Meclis Genel Kurulu'nu kendisi de Hac'dan gelen Meclis Başkanvekili Meral Akşener yönetti. Akşener'in genel kurulu açmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, başörtülü milletvekilleriyle ilgili grup başkanvekillerine söz verilmesini istedi. Genel Kurul'un yeniden açılmasıyla ilk sözü alan İnce, başörtüsünün bir özgürlük kavgası olmadığını belirtti. İnce, AK Parti Partili Sevde Beyazıt Kaçar'ın "Orada (Hac) bizi tekrar formatlıyorlar, resetlendik geldik" sözüne tepki gösterdi.

MİLLETVEKİLLERİ FOTOĞRAF ÇEKTİ
* Başörtülü Milletvekili Gülay Samancı'nın eşi Ali Rıdvan Samancı, "Eşimle gurur duyuyorum" dedi.
* Bazı AK Partili milletvekilleri başörtülü kadın milletvekillerinin salona girişini cep telefonlarıyla görüntüleyip, Twitter hesaplarında paylaştı.
* CHP, "Göstermelik Paketler ile Kadın Sorunları Çözülemez" başlığı altında hazırladığı broşürleri vekillere dağıttı.

Bülent Arınç'tan önemli açıklamalarBülent Arınç'tan önemli açıklamalar

EŞİT HAK VE ÖZGÜRLÜK
Başbakan Tayyip Erdoğan, "Vatandaşımızı, gençlerimizi, öğrencilerimizi, kılık kıyafetlerine göre ayrıştırmak, tasnif etmek, kutuplaştırmak, hiç kimseye yarar sağlamamıştır" derken, "Başörtüsü için siyasi simgedir" ifadesini kullanmanın cehaletin gereği olduğunu dile getirdi. Millete Hizmet Yolunda konuşmasını gerçekleştiren Erdoğan "Başı açık olan da, başı örtülü olan da, bu ülkenin vatandaşıdır, bu cumhuriyetin sahibidir, bu ülke üzerinde eşit hak ve özgürlüklere sahiptir. Birini diğerine tercih etmek, eşitlik ve adalet ilkesine tamamen terstir" diye konuştu.

VEKİLLERİN GÖRÜŞLERİ
AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır: Bugün inşallah Türkiye'deki yasaklardan birini bitiriyoruz. Kadın üzerinden siyaset yapılması gündem maddesi olması hepimizin reddettiği bir konudur. Demokratikleşme hareketiyle başörtülü arkadaşlarımız bizimle çalışmaya devam edecekler.

MHP Milletvekili Ruhsar Demirel: Bu hanım efendilerin hayatı mikroskop altına konuldu. Bu kimseyi ilgilendirmez. Biraz empati yapın lütfen. Biz hanımlar üzerinden siyaset yapmayın. Bizim üzerimizden değil bizimle siyaset yapın.

BDP Başkanvekili Pervin Buldan: Meclis'te ikinci bir Merve Kavakçı olayı yaşanmadığı için partileri kutlarım. Erkeklere çağrım şudur: Kadın meselelerinde erkekler lütfen konuşmasın. Kadınların ne giyeceğine, ne takacağına, ne söyleyeceğine karışmasın.

ATATÜRK'E BORÇLUYUZ
CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey: Söylemek isterim ki; Özgür bir hayat çok yavaş kurulur ama çok hızlı yıkılır. Tam da bu nedenle, çiçekli başörtüsü ve daracık pantolonuyla, Çamlıca parkının kuytularında, sevgilisiyle öpüşen genç kıza, özgürlüğünü Mustafa Kemal'e borçlu olduğunu hatırlatmak istiyorum.

* CHP vekili Dilek Akagün Yılmaz, Meclis Genel Kurul Salonu'nda ceketini çıkardı, Atatürk tişörtüyle oturdu.

* Başörtüsüyle Meclis'e gelen AK Parti Milletvekili Nurcan Dalbudak, CHP'li Şafak Pavey'in pantolonla Meclis'e gelebilmesine destek vereceklerini söyledi. Dalbudak, "Özgürlüklerle ilgili çok ciddi iyileşmeler var. Bu konuda beraber adımlar atmalıyız" dedi.