Sırada siviller var

Post-modern darbe döneminde Emniyet İstihbaratı'nın başında olan Bülent Orakoğlu, TAKVİM'e konuştu: 28 Şubat'ta cuntacılara destek verenler de gözaltına alınacaktır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Nisan 2012 Güncelleme 14 Nisan 2012, 00:30
Sırada siviller var

İÇİNDEKİLER

28 Şubat'ın "deşifre edilmesini" sağlayan isim olarak dikkat çeken dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, gözaltına alınan isimler ve sürecin nasıl işleyeceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "Çekirdek kadro alındı" diyen Orakoğlu, savcılığın daha önce yürütülen Ergenekon, Balyoz gibi soruşturmalara göre çok daha özenli davrandığına dikkat çekti. Orakoğlu, "Bu isimlerin sorgularından elde edilecek yeni bilgi ve belgeler doğrultusunda ikinci sırada cuntacılarla birlikte hareket eden medya mensupları var. Operasyon daha sonra da iş dünyası ve yargı camiasından isimlere uzanacak" dedi. Gözaltına alınanlardan Genelkurmay eski Basın Yayın Hareket Başkanı Hüsnü Dağ'ın 28 Şubat sürecinde PKK ile görüşmelerini tespit ettiklerini de vurgulayan Orakoğlu, "Abdullah Öcalan, ifadesinde bunları anlattı. Hüsnü Dağ'ın görüşmelerinden o zamanki iktidarın haberi yoktu. Bu yüzden yasa dışıydı" diye konuştu.

'BAŞBAKAN'I DİNLEDİ'
Orakoğlu, RP'nin kapatılmasında etkili olan dönemin Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş'ın, illegal dinleme yaptığını ve bunu dava dosyasına koyduğunu da belirterek "Başbakan Necmettin Erbakan'la bir bakanı dinlemişti. Bu, kabul edilebilir mi?" dedi.

DÜNYADAN YANKILAR
HESAPLAŞMA
FINANCIAL TIMES: Demokratik biçimde seçilmiş hükümet ile ona komplo kurdukları iddia edilen subaylar arasında son hesaplaşma... Bu soruşturmalar, Türkiye'deki güç dengesinin nasıl değiştiğinin en net işaretidir.

DOKUNULUYOR
NEW YORK TIMES: Bu operasyon, hükümet ile bir zamanlar boyun eğmez askerler arasındaki çatışmanın devamı... Devletin dokunulmaz bekçisi olarak değerlendirilen Türk ordusu, bir dizi davalar sonucu dokunulmazlığını kaybetti.

İFADE VERECEK
THE GUARDIAN: Türkiye'de artık yeni bir dava süreci başlıyor. 28 Şubat uyarısının önemli isimlerinden Orgeneral Çevik Bir, ifade verecek. 1997 yılının güçlü komutanı olan Bir, yaptıklarının nedenini Türk mahkemelerinde açıklayacak.

DURUM FARKLI!
HAARETZ: 28 Şubat 1997'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hükümete yönelik olarak yaptığı müdahele, yargılanacak. Bu durum, Türkiye'deki ordunun dokunulmaz olarak nitelendirilen gücünün değiştiğinin en büyük işareti...

97 VERSİYONLARI
EL PAİS: Türkiye'de geçmiş yıllarda yaşanan darbelerden hesap sorulmaya başlandı. Türk ordusunun 1997 versiyonları, ifade vermeye çağrıldı. Bundan sonra yaşanacaklar ise tüm dünyanın merakla beklediği unsunlar...

HUKUK FIRSATI
AB KOMİSYONU: 28 Şubat sürecine ilişkin yürütülen soruşturma, Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğü açısından fırsat oluşturdu. Soruşturma kapsamında sanık haklarının riske atılmaması gerekir.

iÇMEYiNCE ATILDIM!
TSK'dan 1997'de ihraç edilen Tabip Albay Prof. Dr. Mustafa Kahramanyol da 28 Şubat mağdurlarından... Söz konusu dönemde birçok subayın geleceğiyle, ekmeğiyle oynandığını, intiharlar olduğunu belirten Kahramanyol, "Gerekirse tazminat davası açarım" dedi. Kahramanyol, Çevik Bir'le yaşadığı bir olayı ise şöyle anlattı: "Resepsiyonda içki almadım. Çevik Bir, 'Niye içmedin?' dedi. Ben de 'Doktor olarak size de içmeyin diyorum' cevabını verdim. Bunun üzerine dönüp gitti. Sonra, irtica ile suçlayıp beni TSK'dan uzaklaştırdılar."

GÜL: 28 ŞUBAT BİR ARA DÖNEMDİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, operasyonu "28 Şubat bir ara dönemdi. Böyle bir dönemde yaşanan hukuksuzlukları takip etmek ve bununla ilgili hukuki sürecin başlaması tabiidir" sözleriyle değerlendirdi.

BOZDAĞ: CHP TELAŞLANMASIN
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, muhalefetin 28 Şubat soruşturmasını rövanş olarak değerlendirmesini eleştirdi. Bozdağ, "Bu soruşturma, 28 Şubat'ı alkışlayanları kapsamıyor. O yüzden CHP telaşlanmasın" dedi.

AKŞENER: BAŞ TACI YAPILDILAR!
Refahyol
Hükümeti'nin İçişleri Bakanı olan TBMM Başkanvekili Meral Akşener ise "28 Şubat'ın bazı işbirlikçileri, şimdi baş tacı ediliyor. Çevik Bir ve arkadaşları da 'Özür dilerim' dese baş tacı edilecek mi?" diye konuştu.