Kirpi depremi!

İstanbul’un birçok noktasını kirpiler bastı. Deprem habercisi olduğu öne sürülen küçük canlılar, büyük panik yarattı. Uzmanlar, “Genelde depremlerden hemen önce ortaya çıkarlar” açıklamasını yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ağustos 2017 Güncelleme 11 Ağustos 2017, 01:08
Kirpi depremi!

İÇİNDEKİLER

Toprak altındaki yuvalarında yaşayan kirpiler, megakentin cadde ve sokaklarına çıktı. İstanbulluların arasında gezinmeye başladı. Dikkat çeken bu durum "Beklenen Marmara depremi yaklaşıyor mu?" sorusunu bir kez daha gündeme taşıdı. Bu kadar kirpiyi en son 17 Ağustos 1999 depreminde gördüklerini söyleyen vatandaşlar, paniğe kapıldı. Uzmanlar ise yaptıkları açıklamalarla korkuya kapılanları bir nebze rahatlattı. İstanbul Veterinerler Odası Başkanı ve İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Murat Arslan, "Kirpiler, hızlı yapılaşma ve inşaatların yarattığı titreşimler nedeniyle yeni yaşam alanı arayışına girdi. Kirpiler, küçük başlı hayvanlar olduklarından yer kabuğundaki titreşimleri hissederler. Depremler de yaşam alanlarından çıkmalarına bir sebep olabilir. Kirpiler, adapte olmakta zorlanan canlılardır. Yeşil alan yok edildikçe soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Normalde bahçelerimizde, ormanlarda görmemiz gereken kirpileri sokaklarda görmemizin sebebi bu" diye konuştu. Veteriner hekim Prof. Dr. Tamer Dodurka ise, "Kirpiler inşaatlar ve enerji nakil hatlarındaki artış nedeniyle doğal yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalıyorlar. Bu yüzden yaşam alanları yok olan canlılar normalden farklı davranışlar gösterip kentlere iniyorlar. Bu yemek arayışı, yeni bir yaşam alanı arayışı içindir. Örneğin tatlı su kaynakları kuruduğu için bir tatlı su hayvanı olan su samuru Marmara Denizi'nde görülmeye başladı" dedi.



SOKAKLARDA CİRİT ATIYORLAR
İstanbul kirpileri, sokaklarda sıkça görülmeye başlandı. Megakentin birçok yerinde, vatandaşlar tarafından fotoğraflandı. Görüntüler sosyal medyadan paylaşıldı.