Dünyaya Cevablus

Terör örgütü DAEŞ, YPG ve arkasındaki üst akıl dört bir yandan ülkemizi hedef aldı. Sabrımız taştı. Dün Türk Silahlı Kuvvetleri sınıra 12 km uzaklıkta bulunan Suriye’nin Cerablus kentine operasyon yaptı. Havadan koalisyon uçakları karadan da Özgür Suriye Ordusu “Fırat Kalkanı” adı verilen harekata destek sağladı. Cerablus, 12 saatte DAEŞ’ten alındı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ağustos 2016 Güncelleme 25 Ağustos 2016, 02:24
Dünyaya Cevablus

İÇİNDEKİLER

Türkiye, tüm dünyaya bir kez daha kırmızı çizgilerini hatırlattı. Terör örgütleri DAEŞ ve YPG'nin saldırılarına maruz kalan Türkiye, sınır ötesinde temizlik harekatına başladı. Son dönemde DAEŞ militanlarının Doğu ve Güneydoğu'da bombalı saldırılar yapması ve Karkamış'a füze atması üzerine Mehmetçik dün sabaha karşı düğmeye bastı. Fırat Kalkanı adı verilen operasyonda Türkiye sınırına sadece 12 km uzaklıkta bulunan Cerablus hedef alındı. Cerablus'a yönelik operasyona havadan koalisyon uçakları, karadan da Özgür Suriye Ordusu destek sağladı. İşte dün saat saat yaşananlar: 04:00 Karkamış hudut bölgesinde bulunan topçu birlikleri, fırtına obüsleri ve çok namlulu roket atarlarla (ÇNR) seri atışlar yapıldı.
04:05 Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait tankların daha önceden belirlenen güzergahtan gidebilmesi için iş makineleri geçitler açtı.
05:45 Topçu ve çok namlulu roketatar atışları tamamlandı. Top, obüs ve ÇNR'lerle DAEŞ hedeflerine toplam 224 atış yapılarak, 81 hedef ortadan kaldırıldı.
06:08 İlk hava harekatı için düğmeye basıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ile koalisyon hava kuvvetlerine bağlı uçaklar havalandı. Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ unsurlarından temizlenmesi için bölgeyi havadan hedef aldı.
07:50 Koalisyon güçlerinin de destek verdiği hava kuvvetleri 12 hedeften hepsini tam isabetle vurdu.
11:07 Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tanklar saat 11.07 itibariyle Suriye tarafına ulaştı. ÖSO'yla birlikte DAEŞ hedeflerine bomba yağdırıldı.
14:40 Cerablus'un batı ve kuzeyinde ÖSO ile DAEŞ militanları arasındaki çatışmalar hızlandı. Sınırı geçen TSK'ya ait tanklar ise DAEŞ'in ikmal yollarını kesti.

100 DAEŞ'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ
16:05 Türk Ordusu'nun hava ve topçu desteğiyle ilerleyen ÖSO güçleri, Karkamış'tan sınırı geçip birkaç kilometre ötedeki Cerablus'a doğrudan girmek yerine bir kuşatma harekatı yaptı. Cerablus'un çevresindeki Keklice, Elvaniye ve Tel Şayr gibi köyler arka arkaya alındı. Cerablus 12 saatte hemen hemen tamamen kuşatıldı.
17:05 Özgür Suriye Ordusu Cerablus ilçe merkezine ulaştı. Operasyonda yüze yakın DAEŞ'li teröristin öldürüldüğü açıklandı.
19:00 Cerablus'a ulaşan ÖSO kuvvetleri, kenti DAEŞ'ten temizleyerek kontrolü ele aldı. ÖSO askerleri ilk olarak kentte bomba araması yaptı. Elvaniye, Şair Tepesi ve Tahtani köylerinin de DAEŞ'ten temizlendiği açıklandı. Cerablus'a yönelik temizlik sırasında DAEŞ militanları daha güneydeki El Bab'a kaçtı. Çok sayıda DAEŞ'li teröristin de teslim olmaya başladığı açıklandı. Ayrıca harekata katılan 6 ÖSO mensubu savaşçının yaralandığı öğrenildi. Yaralılar Gaziantep'e nakledilirken 1 ÖSO askerinin öldüğü duyuruldu. Harekatta Türk Ordusu'nda herhangi kaybın bulunmadığı kaydedildi.



BU TOPRAKLARDA BİZİM SÖZÜMÜZ GEÇER
Türk tankları Karkamış'tan Cerablus'a doğru atış yaparak girdi. Tanklar sınırı geçerken hudut bölgesinde de mekanize piyade birlikleri, havadan istihbarat sağlayan unsurlar, tank ve topçu birlikleri, geçit açan ve mayın temizleyen istihkam birlikler, kara harekatı için muharebe birlikleri ve lojistik destek unsurları koordineli şekilde çalıştı. İHA ve İKU'lar gün boyu Cerablus'dan alınan görüntüleri Ankara'daki Genelkurmay Karargahı'na aktardı.

KAHRAMANIN KOMUTANI YÖNETTİ
Terör örgütü DAEŞ ve YPG, Türkiye'yi hedef aldı. TSK ise sınırı aşan bu hainlere tokadı attı. Harekat daha başlamadan, komutanlar da Genelkurmay Karargahı'nda bir araya geldi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ile Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar Komuta Harekat Merkezi'nde buluştu. Ayrıca J Başkanlıkları olarak bilinen Genelkurmay İstihbarat, Harekat, Plan ve Prensipler ile Personel Başkanları da komuta merkezinde yer aldı. Operasyonu ise 15 Temmuz kahramanı Ömer Halisdemir'in komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın yürüttüğü öğrenildi. Özel Kuvvetler Komutanı olan Korgeneral Aksakallı, saniye saniye operasyonu takip etti. Aksakallı, 15 Temmuz gecesi darbeci Semih Terzi'yi vurarak öldüren ardından FETÖ'cü hainler tarafından şehit edilen Ömer Halisdemir'in komunatıydı.

HİLAL KUŞATMALI HAREKAT
TSK, dün sabah saatlerinde Cerablus'a operasyon başlattı. Koalisyon güçlerinin desteğiyle hızla ilerleyen kuvvetler hedefleri imha etti. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre tankların Cerablus'u doğu ve batıdan hilal şeklinde kuşattığı öğrenildi. Türk devletleri tarafından kullanılan bu taktiğe göre, ordu ilk olarak geri çekilir. Böylece karşı tarafın merkeze çekilmesi sağlanır. Ardından kuşatılan düşman kuvveti ablukaya alınır.



BAYRAK DİKİLDİ YPG GERİ GİTTİ
Cerablus operasyonu terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD/YPG'yi de bitirdi. Dün sabah saatlerinde PYD/YPG'nin sözde lideri olan Salih Müslim, Türkiye'yi tehdit etti. Ancak Türk Ordusu ve ÖSO, "Fırat Kalkanı" ile Müslim'e haddini bildirdi. Özgür Suriye Ordusu'na bağlı güçler dün akşam saatlerinde Cerablus'u kuşattı. Kentin çevresindeki kritik noktalara ÖSO bayrağını çekti. Bunun üzerine kanlı örgüt YPG geri çekildi. Örgütün sözcüsü Redur Xelil, Demokratik Suriye Güçleri'nin isteği üzerine Fırat'ın doğusuna çekileceklerini duyurdu. Xelil, "Amerika'nın desteklediği DSG'nin isteği üzerine YPG olarak Fıratın batısından çekiliyoruz" dedi.



Cerablus terör örgütü DAEŞ'ten tamamen temizlendi. Kent merkezine giren ÖSO mensupları dünyaya bu pozu verdi.