Dünya 'Fırat Kalkanı'na ne dedi?

TSK, bugün sabah saatlerinde 'Kırmızı çizgi' olarak nitelediği Fırat'ın batısı için harekete geçti. Karadan ve havadan askeri operasyon başlatan Türkiye'ye dünya ülkelerinden farklı tepkiler geldi.

Giriş Tarihi 24 Ağustos 2016, 00:00 Güncelleme 24 Ağustos 2016, 19:36
Dünya ’Fırat Kalkanı’na ne dedi?

İÇİNDEKİLER

Türk Silahlı Kuvvetleri, Cerablus için harekete geçti. 'Fırat Kalkanı' ismini verdiği büyük operasyona, dünyanın bir çok ülkesinden çeşitli tepkiler geldi.

Türkiye'nin havadan ve karadan destek verdiği askeri operasyonuna ilk tepki, ABD, Rusya, AB ülkelerinden geldi.

ABD: HAVADAN TÜRKİYE'YE KORUMA SAĞLAYACAĞIZ
Reuters'a konuşan ABD'li yetkili TSK'nın başlattığı Cerablus operasyonu çerçevesinde "Tükiye'ye havadan destek ve havadan koruma sağlayacağız. Yine aynı şekilde yapılan planlar konusunda Türkiye ile koordineli halde kalacağız" dedi

RUSYA DIŞİŞLERİ'NDEN ŞAM VURGUSU
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan Cerablus'a ilişkin açıklamada, Cerablus'taki eylemlerini Şam ile koordine etmesinin önemli olduğunu öne sürdü. Bakanlık kaynağı özellikle Suriye ve Türkiye sınırında terör karşıtı eylemlerin hiç olmadığı kadar gerekli olduğunu söyleyerek Şamla işbirliği çağrısında bulundu.

AB: ŞİDDETE KARŞIYIZ
AB Komisyon Sözcüsü Alexander Polack, Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin Cerablus harekatı ile ilgili açıklamada bulundu. Polack, basın mensuplarının harekat ile ilgili sorusu üzerine askeri operasyonlarla ilgili açıklama yapmadıklarını belirterek, Suriye'deki durum göz önüne alındığında geçtiğimiz hafta birliğin 28 üyesi adına yapılan açıklamayı teyit ettiklerini kaydetti. Halep'te artan şiddeti kınadığını kaydeden Polack, siyasi sürecin önemine vurgu yaptı.

FRANSA: MEMNUN OLDUK
Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin IŞİD terör örgütüne yönelik düzenlediği Fırat Kalkanı Operasyonu'nun "memnuniyetle" karşılandığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Fransa, uluslararası koalisyonun ortağı olan Türkiye'nin IŞİD'le mücadeledeki çabalarını yoğunlaştırmasını memnuniyetle karşılamaktadır" ifadesine yer verildi.

ALMANYA: TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Cerablus'un DAEŞ'ten temizlenmesi için başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık Sözcüsü Schaefer, "Türkiye'nin terörist faaliyetlere karşı mücadele etmesinin meşru hakkı olduğunu düşünüyoruz ve Türkiye'yi bu ölçüde destekliyoruz" dedi.