Metro'seksüel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metrobüs şoförlerine standart getirdi. Sürücüler, tıraşlı olacak, ütülü elbise giyecek, güzel konuşacak. Hız korkuları olmayacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Nisan 2013 Güncelleme 05 Nisan 2013, 00:00
Metro’seksüel

İÇİNDEKİLER

Otobüs, metrobüs ve tramvaylarda sakallı ve hijyene dikkat etmeyen şoförlerin görev yapması, büyük tepkilere neden olmuştu. İşte İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu tür tartışmalara son vermek için "Meslek standartlarını" belirledi. Bunun için de bir taslak hazırladı. Özellikle metrobüs sürücülerini kapsayacak olan standartlar şöyle sıralandı.
Metrobüs sürücüsü, ütülü ve takım elbise giyecek. Tıraşlı ve bakımlı olacak
Mesleki ve kişisel gelişim için araştırma yapacak. Meslekleriyle ilgili kurslara katılacak.
Yeni teknolojileri ve gelişmeleri takip edecek. Kullandıkları araçları iyi bilecek.
Hijyen, ilkyardım, kriz yönetimi konusunda bilgileri olacak.
İletişimleri iyi olacak. Güzel konuşma ve diksiyona dikkat edecek.
Yolcu ve kendisinin hayatını koruyacak.
Soğukkanlı olacak. Kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayacak.
Kapalı alan fobisi bulunmayacak.
Hız korkusunu yenmiş olacak...

GÖRÜŞ İSTENDİ
İETT, hazırlanan taslakla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, YÖK, TOBB, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, Tüketici Hakları Derneği ve sendikaların da arasında bulunduğu birçok kurum ve kuruluşun görüşünü istedi. Görüş alma süreci 15 Nisan 2013 tarihinde tamamlanacaktır. Gelen görüşler doğrultusunda İETT tarafından gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra, nihai taslaklar, Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) Ulaştırma, Lojistik ve Haberleşme Sektör Komitesi'nin görüşüne sunulacak.

BELGE ZORUNLULUĞU
Taslak kabul edildikten sonra şoförler MYK'ya akredite olan kuruluşlar tarafından teorik ve uygulamalı eğitimlere tabii tutulacaklar. Eğitim sonunda sınavla da belgelerini alacaklar. Mesleki yeterlik belgesine sahip olmayan kişiler, ehliyetleri olsa dahi toplu taşıma şoförü olamayacak. Belgesi olan sürücülerin, standartlara uyup uymadıkları yapılacak sıkı denetimlerle kontrol edilecek.

HİZMET KALİTESİ YÜKSELTİLECEK!
İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, bu standartlar sayesinde eksikliklerin giderileceğini, hizmet kalite çıtasının yükseltileceğini, böylelikle yolcu memnuniyetinin daha da artacağını belirtti.


Hasan AY