Film gibi kurtuluş

Yıldırım düşen THY uçağındaki 114 yolcu, pilotun soğukkanlılığı sayesinde kurtuldu. Sağ motoru alev alan uçağı ustalıkla indiren kahraman pilot, akıllara 'Uçuş' adlı filmi getirdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ocak 2013 Güncelleme 26 Ocak 2013, 02:35
Film gibi kurtuluş

İÇİNDEKİLER

İstanbul-İzmir seferini yapan Adıyaman isimli THY uçağındaki 114 yolcu ölümle burun buruna geldi. Adnan Menderes Havalimanı yakınlarında havadayken yıldırım isabet eden uçağın sağ motoru yanmaya başladı. Pilotun soğukkanlılığı ve ustalığı faciayı önledi. Yaşananlar akıllara Oscar ödüllü oyuncu Denzel Washington'ın 'Uçuş' adlı filmini getirdi. Filmde pilot rolündeki Washington düşmekte olan bir uçağı bütün pilotluk yeteneklerini kullanarak sıra dışı bir biçimde, en az hasarla yere indirmeyi başarır; mürettebatla birlikte uçaktaki pek çok insanın da hayatı kurtulur.

KİMSENİN BURNU KANAMADI
Film gibi kurtuluş önceki akşam İzmir semalarında yaşandı. 2 kaptan 5 mürettabat ve 114 yolcu bulunan uçakta yıldırım düşmesi sonucu sağ motor alev aldı. Uçağın kaptan pilotu, yanan motoru kapattı ve motor kısmındaki otomotik yangın söndürme tüplerinin patlatarak yangını söndürdü. Ardından kuleden her ihtimale karşı yer tedbirleri istedikten sonra saat 00.05 sıralarında güvenli bir şekilde kimsenin burnu kanamadan uçağı piste indirdi.

HAVADA-KARADA PANİK
Motorda çıkan yangın hem yolcular hem de İzmir'de o saatlerde sokaklardaki vatandaşlar arasında paniğe ve korkuya neden oldu. Yanan uçağı görenler 155 Polis İmdat ve 110 itfaiye ekiplerinin telefonlarını kilitledi. Binlerce vatandaş uçağın düştüğünü sanarken, uçağın kaptanı büyük soğukkanlılıkla rötar bile yapmadan tam saatinde uçağı piste indirmeyi başardı.

ALEVLER KORKUTTU
Yolcular birisi, havadaki kabusu şöyle anlattı: "Uçuş süresince sarsıntı yaşadık. İzmir'e geldiğimizde şimşekler çakmaya başladı. Büyük bir gürültü duyduk ve motorun yandığını gördük. Alevler camı yalıyordu. Her Hostesin yüzünü görünce daha çok panik olduk. Kadınlardan bazıları çığlık atıyordu. İçeride koku ya da duman olmadı. İnince pilotları öpüp tebrik etmek istedik."
Öte yandan TALPA Başkanı Gürcan Mantı, yaşa-nanların normal olduğunu, bütün pilotların bu konuda eğitim aldığını açıkladı.

SOĞUKKANLILIK FACİAYI ÖNLEDİ
Oscar ödüllü oyuncu Denzel Washington, Uçuş (Flight) adlı filmde düşmekte olan bir uçağı pilotluk yeteneklerini kullanarak sıra dışı biçimde yere indirmeyi başarıyor. Hatta uçağı kurtarmak için ters çeviriyor. İşte bu filmin benzeri önceki gece İzmir'de yaşandı. SAĞ motoru yıldırım çarpması sonucu yanan uçağı sorunsuz indirmeyi başaran kahraman pilot, şunları söyledi: "Kurallar gereği açıklama yapmamız yasak ama şu kadarını söyleyebilirim ki, sorunsuz iniş yaptık."

SARSINTILI YOLCULUK
İstanbul' dan 23.15'te kalkan 'THY uçağı 00.05'te şimşeklerin ortasında kaldı ve sağ motoru alev aldı. Hangara çekilen uçağı incelemek için 14 kişilik ekip kuruldu.


Fatih ŞENDİL