Metroküs

İstanbul' u esir alan soğuklar, dün ana darbeyi vurdu. Aralıksız yağan kar nedeniyle hava, deniz ve kara ulaşımı durdu. Özel aracını bırakanlar metrobüse koştu. Ama o da çalışmıyordu! Megakent, çileyle doldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Şubat 2012 Güncelleme 02 Şubat 2012, 02:39
Metroküs

İÇİNDEKİLER

Karadeniz üzerinden gelen Sibirya soğuğu ve kar yağışı, 7'nci gününde İstanbul'a en büyük kederi yaşattı! Hiç durmadan yağan kar nedeniyle 13 milyonluk kentte hayat durdu! Sürekli olarak tuzlama ve solüsyon çalışmaları yapılsa da İstanbul'un ana yolları ilk kez trafiğe kapandı. D-100 ve TEM Otoyolu'nda trafiği durma noktasına getirdi. Araçlar yolda mahsur kaldı. Maddi hasarlı çok sayıda kaza meydana geldi. Beylikdüzü, Esenyurt, Hadımköy ve Büyükçekmece'den Yenibosna'ya giden otobüsler, güzergah değişikliği yapıp Avcılar metrobüs durağına kadar sefer yaptı.

YiNE TABANA KUVVET
Bu arada günlerdir özel araçlarıyla yola çıkmamaya özen gösteren İstanbul halkı, yine toplu ulaşımı tercih edip metrobüse yöneldi. Fakat metrobüs yolu da kapandığı için seferler yapılamadı. Duraklarda insan seli oluştu. Herkes yürüyerek işe gitmeye çalıştı. Deniz ve hava ulaşımı da beyaz çileden nasibini aldı. Deniz otobüsleri dış hat seferlerini iptal etti. İç hatlarda da gecikme yaşandı. Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında 183 uçak seferi yapılamadı.



YARIM METRELiK KAR
Afet Koordinasyon Merkezi, dün Kurtköy, Çekmeköy, Çavuşbaşı ve Arnavutköy gibi ilçelerde kar kalınlığının yarım metreye ulaştığını açıkladı. İstanbul'da hal böyleyken Anadolu'da da durum farksızdı! Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altına giren Doğu Anadolu'da en düşük hava sıcaklığı, eksi 9 dereceyle Kars'ta ölçüldü. Erzurum'da 611, Ağrı'da 380, Kars'ta 104, Iğdır'da 20 ve Ardahan'da 13 köy yolu ulaşıma kapandı.

ANADOLU DA PERiŞAN
Muş'ta kar kalınlığı, 1 metreyi geçti. Bir spor salonunun çatısı, karın ağırlığına dayanamayıp çöktü. Bitlis'in Oduncular köyünde rahatsızlanan kalp hastası Abdullah Kanbay (62), 4 saatlik çalışma sonrası köye ulaşan ekipler tarafından hastaneye kaldırıldı. 20 yıl sonra kar gören Mersin'de ise Silifke'ye bağlı Uşakpınarı köyünde doğum sancısı tutan Teslime Nazik (33) hastaneye ancak 3 saatte ulaştırılabildi. Giresun'da da toplam 157 köy yolu ulaşıma kapandı.

ASIL ŞOK BUGÜN!
Şaşkına dönen İstanbullu'ya bir kötü haber de Meteoroloji'den geldi. Uzmanlar, Marmara Bölgesi'nin bu sabahtan itibaren yeni ve çok etkili kar yağışıyla yüzyüze kalacağını belirtti. Önce Edirne ardından tüm Marmara'da yoğun kar ve tipi beklendiğini kaydeden yetkililer, "Yağışlar, bugüne kadar görülenden çok daha etkili olacak. Cuma günü kar yok ama buzlanmaya dikkat" dedi.



BOĞAZ DONAR MI?
Tarihinde ilk kez eksi 10.4 dereceyi gören İstanbul'da en çok sorulan sorulardan biri de, "Boğaz'ın donup donmayacağı..." 1929 ve 1954'te iki kez donduğu söylenen Boğaziçi için uzmanlar endişeli değil! Çünkü daha önce Boğaz'ın donmadığını, Tuna ve Volga Nehri'nden kopan dev buzların Boğaz'ı kapladığını belirten uzmanlar, bu sıcaklıklarda donma olmayacağını düşünüyor.

KARADENİZ'E ÇIĞ İKAZI
Kar yağışı ile birlikte bir uyarı da Doğu Karadeniz için geldi. Yetkililer, eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti.

AVRUPA'DA 85 ÖLÜ
Orta Avrupa'da da etkili olan kar yağışı ve dondurucu soğuklar, Türkiye'den çok daha ağır sonuçlar doğurdu. Aşırı soğuklar, bölgede 85 kişinin ölümüne neden oldu.

HAFTA SONU SELE DİKKAT
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hafta sonu havaların 8 derece birden ısınacağını hatırlatarak bir uyarıda bulundu: Sıcakla birlikte karlar aniden erir ve sele neden olabilir. Aman dikkat!