Şampiyon sebze

115 temel gıda maddesi incelendi. Buna göre; Kasım'da fiyatlar yüzde 6 arttı. En yüksek artış yüzde 25 ile sebzede

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Kasım 2015 Güncelleme 30 Kasım 2015, 00:00
Şampiyon sebze

İÇİNDEKİLER

KIŞ gelmeden zamlar geldi. Kasım ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 24.7 ile sebzede yaşanırken; meyve fiyatları yüzde 16.7 yükseldi. Fiyatlar et ve balık grubunda yüzde 2.4, kuru gıdada yüzde 3.7 artış gösterdi.

DOMATES, SOĞAN ETKİLEDİ
Türkiye'de en fazla tüketilen 115 temel gıda maddesi ele alınarak yapılan araştırmaya göre; fiyatlar Kasım'da bir önceki aya göre yüzde 5.53 oranında artış kaydetti. Meyve fiyatlarındaki artışta elma, nar, muz ve kivi gibi meyvelerin fiyatında gözlenen yükseliş, sebze fiyatlarındaki artışta ise domates, kabak, kuru soğan, marul, patlıcan, patates gibi ürünler belirleyici oldu. Et ve balık grubundaki fiyat artışları ise özellikle dana eti ve salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden kaynaklandı. Süt, süt ürünleri, yumurta ve bal grubunda ortalama yüzde 1.5 oranında fiyat artışı kaydedildi. Kasım'da, ekmek, un ve unlu ürünlerde ise yüzde 0.5 oranında fiyat düşüşü yaşandı. Bakliyat ve benzeri kuru gıda fiyatlarında yüzde 3.72 oranında artış kaydedildi. Kasım'da, yağ grubunda fiyatlar yüzde 0.91 artarken, kuruyemiş-cips grubunda yüzde 8.6, alkolsüz içecekte yüzde 3.31 yükseliş görüldü.

İSRAİL KELEBEĞİ KİVİYİ VURDU
Rize
'de kivi hasadı başladı. Tüccarlar kivi alımlarını başlatırken, bu yıl alım fiyatlarının düştüğü, bunun da kivi kalitesinin geçen yıla göre kötü olmasından kaynaklandığı ifade edildi. Kalitenin düşmesinin en önemli nedeni ise kivilerde baş gösteren 'İsrail kelebeği'. Titaliita Kivicilik Satış Müdürü Ayhan Yaşar, "Bu bölgede kelebeğin verdiği zarardan dolayı bu yıl Rize'deki kivi kalitesinden memnun değiliz" dedi.